Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Τσίπρας Συμφώνησε Σε Σύνθετη Ονομασία Έναντι Όλων

«Τόσο εγώ όσο και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός.

«Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις σε σταθερά θεμέλια.
Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για να υπάρξουν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», σημείωσε.

«Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ του είπα ότι και εμείς, πρωτοβουλίες που είχαμε παγώσει, θα τις προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου αλλά θα προχωρήσει και στην κύρωση της δεύτερης φάσης της σχέσης με την ΕΕ στο κοινοβούλιο.

Προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που θέλουν, πρέπει να βρούμε λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Συμφωνήσουμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μέτρα σημαντικά σε ενέργεια, μεταφορές και διασυνοριακές επαφές. Το σημαντικότερο, τόνισε, είναι το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών.

Τι είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Δηλώσεις έκανε και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ο οποίος ανάφερε: «Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να συμβάλλουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των δύο χωρών». Ωστόσο δεν έκανε καμιά κουβέντα για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων…

Στην συνέχεια των δηλώσεων του ανέφερε πως: «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μία γειτονιά στα Βαλκάνια που θα είναι ευημερίας. Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να είμαστε κοντά. Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η λύση πρεπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας. Θέλουμε να βρούμε λύση μετά από 25 χρόνια. Η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις έναντι του γειτονά μας. Με τον Τσίπρα συζητήσαμε ήδη για αυτό. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τον ΟΗΕ, οι υπουργοί εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για την διαδικασία υπό την δική μας επίβλεψη».

sofokleousin.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 110 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 110 Η Εύα διαβεβαιώνει τον Μαθιό ότι δεν βρίσκεται πίσω από το...