Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένα νέο κόμμα


Οι δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σύστημα και οι πατριωτικές «κινήσεις»


Από τον Μανώλη Κοττάκη

Διερωτώνται πολλοί αν θα είχε τύχη νέο κόμμα με πατριωτικά χαρακτηριστικά, που τυχόν θα ιδρυόταν στον Βορρά με αφορμή το Σκοπιανό. Η απάντηση είναι «εξαρτάται». Αν οδηγός μας είναι η Ιστορία, απαντώ «όχι». Τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές ανάγκες. Εκφράζουν υπαρκτά ρεύματα, όχι φορτίσεις της στιγμής.
 Και, πάντως, δεν αποτελούν τέκνα της συγκυρίας. Η Πολιτική Ανοιξη ιδρύθηκε στην καρδιά της λαϊκής εξέγερσης για το Μακεδονικό.
Οι δημοσκοπήσεις τής έδιναν ποσοστό 19%. Στις κάλπες του 1993 έλαβε 4,9%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1996 έλαβε 2,9%. Ανέστειλε τη λειτουργία της στις εκλογές του 2000. Ο ΛΑΟΣ ιδρύθηκε το 2000. Εισήλθε στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 5% χάρη στο βιβλίο Ιστορίας της κυρίας Ρεπούση. Δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του έμεινε εκτός Βουλής. Κανένα από αυτά τα δύο κόμματα -με εξαίρεση τη βραχύβια συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου- δεν κατάφερε να αποκτήσει ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Με βάση την Ιστορία, λοιπόν, δεν βλέπω τι πιθανότητες επιτυχίας θα μπορούσε να έχει τυχόν ίδρυση νέου πατριωτικού κόμματος.

Η απάντηση περί της πολιτικής τύχης ενός νέου κόμματος αλλάζει, αν κριτήριο είναι το εκλογικό σύστημα. Τα «μικρά» πατριωτικά κόμματα δεν έχουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα, όταν ισχύουν συστήματα ενισχυμένης αναλογικής. Εχουν, όμως, όταν εφαρμόζονται συστήματα απλής αναλογικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημασία δεν έχει το εύρος της πολιτικής δύναμης ενός εκάστου σχηματισμού, αλλά οι έδρες που αποσπά. Τότε έχουν τύχη. Για να μην κοιτάζουμε μόνο προς τα δεξιά, ας αναλογιστούμε: Γιατί η πατριωτική κίνηση «Πράττω» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επιδεικνύει αξιοσημείωτη κινητικότητα; Απάντηση: Διότι, αν όχι στις επόμενες κάλπες, τουλάχιστον στις μεθεπόμενες έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει (αν θέλει) την πατριωτική ψήφο που με συνέπεια υπηρετεί – αν δεν ξεπουληθεί το Μακεδονικό, βεβαίως.

Τα ζητήματα ταυτότητας, αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας συγκινούν το εκλογικό σώμα, ειδικά όταν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα. Γράφω το σημερινό σημείωμα για να απευθυνθώ στη Ν.Δ. Αν ιδρυθεί νέο κόμμα με αφορμή το Σκοπιανό, με βάση την ιστορική εμπειρία δεν πρέπει να ανησυχεί. Ειδικά αν εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές ο ισχύων εκλογικός νόμος. Εάν όμως εφαρμοστεί νέος, αναλογικότερος, και ένα νέο κόμμα τής αφαιρέσει κρίσιμες ψήφους εκμεταλλευόμενο λάθη στη «γραμμή» για το Σκοπιανό, η Κεντροδεξιά διατρέχει πολιτικό κίνδυνο. Κατά συνέπεια, πρέπει να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα. Και, βεβαίως, να εκφράσει την εθνική λαϊκή ψυχή στο Μακεδονικό. Αλλως θα πιστωθεί ο Τσίπρας τη λύση έξω και θα χρεωθεί η Ν.Δ. τον συμβιβασμό μέσα. Προσοχή!
*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ