Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρικές Τράπεζες και Κεντρικοί Τραπεζίτες

Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1927, με τον νόμο 3423/7-12-1927. Ο νόμος αυτός προέκυψε ως συνέπεια του Πρωτοκόλλου της Γενεύης.

Το Πρωτόκολλο της Γενεύης υπογράφτηκε από τις κυβερνήσεις Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας από την μία πλευρά και την τότε ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, για την σύναψη διεθνούς δανείου 9.000.000 στερλινών.

Τι θυμίζει αλήθεια αυτή η διαδικασία, τι θυμίζει; Εν πάση περιπτώσει…

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) “προικοδοτήθηκε” από το Ελληνικό Δημόσιο με το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης και εκτύπωσης του εθνικού νομίσματος. Δικαίωμα το οποίο μέχρι τότε ανήκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το οποίο η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε μέχρι το 2002 και την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.

Από το έτος αυτό αποτελεί Τοπική Κεντρική Τράπεζα (ΤΚΤ), μέλος του Ευρωσυστήματος, με κύρια αποστολή της την εφαρμογή εντός του ελλαδικού χώρου της νομισματικής πολιτικής που αποφασίζει το Governing Council (συμμετέχει ο εκάστοτε Διοικητής) της ΕΚΤ.

Επίσης, από τον Νοέμβριο του 2014, έχει την πλήρη ευθύνη εποπτείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον Single Supervisory Mechanism-SSM, για τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν χαρακτηριστεί ως “συστημικά” και αποκλειστικά για τις μικρότερες τράπεζες.

Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, η ΤτΕ και η διοίκησή της απολαμβάνουν σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας από το Κράτος, το δημόσιο και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η ανεξαρτησία αυτή, με την πάροδο του χρόνου και τις διάφορες τροποποιήσεις που συμπληρώθηκαν στο Καταστατικό της Τράπεζας (το οποίο αποτελεί νόμο του κράτους), αυξήθηκε σημαντικά.

Με αποκορύφωμα τις αλλαγές που επέφεραν οι ιδρυτικές Συνθήκες της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ και οι οποίες ενσωματώθηκαν υποχρεωτικά στο Ελληνικό Δίκαιο (2609/1998, 2832/2000).

Με βάση αυτές τις αλλαγές, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να προβαίνουν σε υποδείξεις ή οδηγίες η μία προς την άλλη. Ανεξάρτητα σε ποια πλευρά αναφέρεται κανείς.

Μόνο η Κεντρική Τράπεζα, στα πλαίσια των επιστημονικών μελετών και των δύο εξαμηνιαίων εκθέσεων που συντάσσει, οφείλει να εκφέρει την άποψη της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιστημονικά τεκμηριωμένη και με πλήρη πολιτική αμεροληψία.

Ουσιώδεις και σημαντικές για την ανεξάρτητη λειτουργία της επίσης, θεωρούνται και οι τροποποιήσεις που επήλθαν με τον 4099/2012. Οι οποίες εξασφάλισαν ότι η συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Τράπεζας, θωράκισαν το αμερόληπτο τους (Σ.Σ. είχαν ζητηθεί από την τότε Τρόικα!).

Αυτές είναι σε γενικές, απλοϊκές γραμμές οι αρμοδιότητες και οι λειτουργίες της ΤτΕ (λίγο έως πολύ και των υπολοίπων Τοπικών Κεντρικών Τραπεζών, των χωρών-μελών της Ευρωζώνης), ως έχουν σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση και το Κράτος, δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα ή εξουσία πάνω στην λειτουργία της.

Ακόμα και το πρόσωπο που επιλέγει το δημόσιο (ως κύριος μέτοχος) για την θέση του εκάστοτε διοικητή, οφείλει να έχει την έγκριση της Φρανκφούρτης. Αυτό ειδικά το σημείο, ας το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους ορισμένοι στην κυβέρνηση, που ονειρεύονται καρέκλες Κεντρικού Τραπεζίτη, τώρα στα γεράματα…

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, όλοι οι διοικητές των Τοπικών Κεντρικών Τραπεζών και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, απολαμβάνουν ασυλίας. Πλήρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο (δηλαδή για αποφάσεις και πράξεις που αφορούν όλη την Ευρωζώνη) και μερικής σε τοπικό (απαιτείται η απόδειξη δόλου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο νομικά).

Ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πολλοί άλλοι από την κυβερνητική παράταξη, φαίνεται ότι δεν έχουν ιδέα, σχετικά με τα παραπάνω.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και πύρινες επιθέσεις τους, κατά του καθηγητή Στουρνάρα.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουν να κάνουν όλοι είναι, αφενός να σταματήσουν την επικίνδυνη γι’ αυτούς και άσκοπη λογοδιάρροια άμεσα και αφετέρου να ενημερωθούν πλήρως και διεξοδικά, για τα ισχύοντα.

Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων τους, είτε παραβιάζει ευθέως, είτε απαιτεί την παραβίαση νόμων του ελληνικού κράτους, εντελώς απροκάλυπτα.

Προφανώς ορισμένοι από αυτούς, ξεχνούν ότι δεν διαθέτουν ούτε καν βουλευτική ασυλία. Ούτε προβλέπεται να την αποκτήσουν σύντομα…

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Twitter: @Marketelf

Facebook: Peter Lazos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 136 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 136 Ο Σίμος, θα προτείνει στην Αμαλία να...