Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι πέντε «πληγές»του Σκοπιανού για την κυβέρνηση – Σε ποιες συμμαχίες επενδύει το Μαξίμου

Στο ανοιχτό ζήτημα του Σκοπιανού, πέρα από τη συζήτηση για την έξοδο από τα μνημόνια, θα εστιάσει το επόμενο διάστημα το Μαξίμου, καθώς οι διαφορετικές πτυχές του και οι τακτικές που ακολουθούν όλα τα κόμματα έχουν δυσκολέψει το κυβερνητικό επιτελείο που εξακολουθεί να στηρίζει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Πέντε “μέτωπα” έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας:

– Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει την αρχική του θέση για μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία που θα προταθεί και αυτή η διαφωνία «θολώνει» το αφήγημα της κυβέρνησης για την εθνική γραμμή που προτάσσεται στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται με την άλλη πλευρά.

Μπορεί ο κυβερνητικός εταίρος να διαψεύδει τα σενάρια αποχώρησης του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ωστόσο εύλογο είναι το ερώτημα τι θα κάνει ο υπουργός Άμυνας από τη στιγμή που προκριθεί μια λύση με τον όρο «Μακεδονία» και έρθει τελικά στη Βουλή. Τη στιγμή, μάλιστα που στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο, η Ελλάδα, παρουσία του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμμένου, αν υπάρχει τελική λύση, θα κληθεί να άρει το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η διάθεση που υπάρχει, ωστόσο από την πλευρά των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι τόνοι να πέσουν το επόμενο διάστημα, καθώς μέχρι αυτή την ώρα η πλειοψηφία εμφανίζεται χωρισμένη στα δυο και ο αντίκτυπος στη συνολική εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι ο καλύτερος δυνατός. «Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διαφόρων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος. Όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία», σχολίαζαν από την Ηρώδου Αττικού.

Στην περίπτωση, πάντως που στην πλευρά των ΑΝΕΛ επενδύουν στο γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν τελικά σε βάθος χρόνου με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό του να αλλάξει το Σύνταγμα, η ανησυχία για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού μετατίθεται για αρκετά αργότερα. Αυτό υπονόησε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του κόμματος του δήλωσε πως «αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και πρέπει να υπάρχει από την πλευρά των Σκοπίων η παραίτηση βάσει Συνταγματικής αλλαγής όλων εκείνων των αλυτρωτικών θέσεων».

– Με δεδομένη την άρνηση του Πάνου Καμμένου να συναινέσει στην ψήφιση ενός ονόματος με τον όρο «Μακεδονία» και παρά τις διαβεβαιώσεις του πως θα συμπορευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας, όλα δείχνουν πως στο Μαξίμου ψάχνουν από τώρα για τις 6 ψήφους που θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, σε περίπτωση που η λύση έρθει στη Βουλή. «Φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση μεταξύ των περισσοτέρων κομμάτων με την εξαίρεση της Ένωσης Κεντρώων και του κ. Μητσοτάκη, που έχει επιλέξει αυτή την κατά τη γνώμη μου αδιέξοδο γραμμή», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Είναι φανερό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως υπάρχει έδαφος συμπόρευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα με το Κίνημα Αλλαγής, παρά τη σκληρή στάση κατά της κυβέρνησης που κρατά η Φώφη Γεννηματά μέχρι τώρα. Τόσο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και από το Ποτάμι αποκλείουν συνεργασία με την κυβέρνηση προεκλογικά, όμως συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ χθες δεν απέκλειαν κάτι τέτοιο να γίνει μετά τις εκλογές.

– Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι και η πίεση που δέχεται από τη ΝΔ. Η γαλάζια παράταξη είδε μέσω του «κύματος» του κόσμου που έχε βγει στους δρόμους για το Σκοπιανό πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω σύμπλευσης με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν εμπιστευτεί τους ΑΝΕΛ. Η κόντρα με τη γαλάζια παράταξη αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες με το Μαξίμου να επιχειρεί να αναδείξει τη ακροδεξιά στροφή της ΝΔ και ταυτόχρονα να πιέσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες του κέντρου να μην ακολουθήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Το συλλαλητήριο της Κυριακής θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για την κινητοποίηση που θα υπάρξει στο πολιτικό σκηνικό συνολικά. Πιθανή δυναμική και μαζική παρουσία, όπως προβλέπεται, δεν θα αφήσει αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και αν από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν πως η εξωτερική πολιτική δεν διαμορφώνεται από συγκεντρώσεις.

– Όσον αφορά τις σχέσεις με την εκκλησία, η παρουσία αρκετών μητροπολιτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δείχνουν πως η εκκλησία δεν συνεχίζει να είναι αρωγός της κυβέρνησης. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά την πίεση που δέχτηκε ο κ. Ιερώνυμος και όλα δείχνουν πως η παρουσία αρχιερέων στο Σύνταγμα θα είναι δυναμική σε λίγες ημέρες από τώρα.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ