Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Εκκλησία είναι συνιδρυτής του νεότερου ελληνικού κράτους


Ασκοποι διχασμοί και περιττές εντάσεις δεν ωφελούν κανέναν

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Γιατί ο πρωθυπουργός πήγε τα Θεοφάνια στην Κάλυμνο, παρακολούθησε δίπλα στον δεσπότη την τελετή αγιασμού των υδάτων και αμέσως μετά τη λήξη αυτής πήρε το μικρόφωνο και μίλησε πολιτικά στο πλήρωμα της Εκκλησίας που ήταν εκεί; Γιατί ο πρωθυπουργός μετέβη ανήμερα την Πρωτοχρονιά στη δοξολογία που έγινε στη Μητρόπολη των Αθηνών; Γιατί ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε το «παρών» στη δοξολογία που έγινε στα Καλάβρυτα με την ευκαιρία του εορτασμού της τοπικής επετείου; Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβουμε γιατί.

Η Ορθοδοξία είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας. Η Εκκλησία είναι συνιδρυτής του νεότερου ελληνικού κράτους και και πάντοτε έδινε το «παρών» στους εθνικούς αγώνες. Κλήρος και λαός ήταν ένα. Τούτων δοθέντων, λοιπόν, μου είναι ακατανόητο γιατί ένας έξυπνος και σοβαρός άνθρωπος σαν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά επέλεξε να βάλει την Εκκλησία απέναντί του με αφορμή την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το όνομα της Μακεδονίας. Ακατανόητο γιατί, αν η Εκκλησία γνωρίζει ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος της Πολιτείας και πειστεί ότι επιδιώκει λύση που διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον, τότε είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να διαχειριστεί το λαϊκό αίσθημα. Ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση, την Εκκλησία για το διακύβευμα της υπόθεσης που την αφορά μάλιστα στο σκέλος της ονομασίας της Σκοπιανής Εκκλησίας; Η απάντηση είναι «όχι».

Οχι μόνο δεν την ενημέρωσε, αλλά με διαρροές τής ζητά και τα… ρέστα γιατί αυτή δεν ζήτησε να ενημερωθεί. Ακατανόητο επίσης διότι όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την ιστορία του Μακεδονικού θυμάται ότι η μείζων αυτή περιοχή του Ελληνισμού επιχειρήθηκε να αλωθεί μέσα από σχισματικές Εκκλησίες. «Χθες» της Βουλγαρικής Εξαρχίας, η οποία είχε αυτονομηθεί από το Πατριαρχείο -τα γράφει ο Ιων Δραγούμης στο «Μαρτύρων και ηρώων αίμα»-, σήμερα με τη σχισματική «Αυτοκέφαλο Μακεδονική Εκκλησία», ενώ δεν έλειψαν τα γεγονότα στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η δολιοφθορά στο αυτοκίνητο του μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου, ο οποίος εμπόδισε τον έλεγχο μοναστηρίου της Καστοριάς από αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες» μοναχούς της περιοχής! Δεν τα ξέρει αυτά ο υπουργός Εξωτερικών;

Είμαι βέβαιος ότι τα ξέρει. Πώς κάνει λοιπόν το λάθος να επιτίθεται με το «καλημέρα» στην Εκκλησία ταυτίζοντάς τη με τη Χρυσή Αυγή; Επειδή στην πραγματικότητα είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου -η «Εστία» γνωρίζει τι είδους πόλεμο έχει υποστεί ο υπουργός Εξωτερικών από τις αντεθνικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη-, ζητούμε από τον κ. Κοτζιά να αποσύρει αυτόν τον φιλιππικό των διαρροών κατά της Εκκλησίας. Η πατρίδα μας θα δώσει μεγάλη μάχη μέσα στο 2018 και πολυτέλεια για άσκοπους διχασμούς και περιττές εντάσεις, που στο τέλος της γραφής δεν ωφελούν κανέναν, δεν υπάρχει.

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα καλούσα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο γραφείο μου, μακριά από τις κάμερες ίσως, και θα του εξηγούσα. Δεν θα τον έκανα εχθρό. Και βεβαίως δεν θα του κολλούσα «χρυσαυγίτικη» ταμπέλα. Αυτά τα κάναμε στα αμφιθέατρα της ενθουσιώδους νιότης, όχι στα γήπεδα της εθνικής ωριμότητας!

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Εστία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βουλή: “Γ@@@ τη μάνα σου” – Ο διάλογος της ντροπής πριν το ξύλο Φλώρου με Γραμμένο

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών (και νυν ανεξάρτητο) Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης,...