Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εισπρακτικό φιάσκο το “χαράτσι” στους επαγγελματίες

Την παταγώδη αποτυχία του ασφαλιστικού χαρατσιού που έχει επιβληθεί εδώ και έναν χρόνο στις πλάτες των ελεύθερων επαγγελματιών καταγράφει το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο αποκαλύπτει το “Κ”.

Αφού αναστάτωσε πάνω από 670.000 αυτοαπασχολούμενους, φέρνοντας παράλληλα υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους μεσαίους και ανώτερους κύκλους τους, αποδεικνύεται –και με τη “βούλα” των επίσημων εκτιμήσεων της διοίκησης το ΕΦΚΑ– πως δεν αύξησε φέτος, ούτε προβλέπεται το 2018 να αυξήσει αποφασιστικά τα έσοδα από εισφορές.

Και αυτό γιατί, κατά πρώτον, δηλώθηκαν χαμηλότερα εισοδήματα από τους αυτοαπασχολουμένους το 2017 σε σχέση με το 2016 και έτσι θα προκύψουν χαμηλότερες καταβλητέες εισφορές το 2018 σε σχέση με πέρσι, όπως αναφέρουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας στο “Κ”.

Κατά δεύτερον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κόντρα σε κάθε αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης, δεν αυξήθηκε το πλήθος όσων επαγγελματιών καταβάλλουν εισφορές.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα των Ταμείων από την εισφορά 20% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των αυταπασχολουμένων υπέρ της κύριας ασφάλισης το 2018 θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με το 2017 και οριακά υψηλότερα από το 2016.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ):

– Τα έσοδα από τις τακτικές εισφορές των αυταπασχολουμένων – δηλαδή των ασφαλισμένων του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) θα φτάσουν το 2018 μόλις τα 1,131 δισ. ευρώ.

– Αντίθετα το 2017 έφτασαν τα 1,212 δισ. ευρώ.

– Το 2016 ανήλθαν στα 1,118 δισ. ευρώ.

Μ’ άλλα λόγια, κατά τη 2η χρονιά ισχύος του ασφαλιστικού χαρατσιού στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων (δηλ. το 2018) , τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα είναι κατά 81 εκατ. ευρώ ή 6,6% λιγότερα σε σχέση με την 1η (2017). Επίσης, τα προβλεπόμενα έσοδα από το χαράτσι το 2018 θα είναι αυξημένα μόλις κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,1% αυξημένα σε σχέση με το 2016, κατά το οποίο ίσχυε το προ του νόμου Κατρούγκαλου σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Οι ανατροπές στη συλλογή εσόδων

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των εισπρακτικών μηχανισμών

Σκληρότερο “κυνήγι” των μικρών και ιδίως μεγάλων οφειλετών των Ταμείων, αλλαγές στους κανόνες αναδιάρθρωσης και διαγραφής ασφαλιστικών χρεών, αλλά και είσπραξη εισφορών από την Eφορία φέρνει το 2018 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργοδότες.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις στο “μέτωπο” της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών:

– Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες που οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ στα Ταμεία θα κατηγοριοποιηθούν με βάση το “προφίλ” τους από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) . Έπειτα οι οφειλές τους θα τεθούν σε πλάνο εξόφλησης με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

– Όλες οι οφειλές προς τα Ταμεία θα ενταχθούν στο ΚΕΑΟ. Έτσι, όλοι οι οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους και παλαιότητας χρεών θα βρεθούν στο στόχαστρο με ατομικές ειδοποιήσεις εξόφλησής τους (εφάπαξ ή τμηματικής) και, έπειτα, με κατασχετήρια στην κινητή και ακίνητη περιουσίας (σ.σ. για οφειλές προς το ΙΚΑ), αν δεν “συμμορφωθούν”.

– Θα υπάρξει αλλαγή των κανόνων για τη διαγραφή χρεών προς τα Ταμεία, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες που ισχύουν για τα χρέη προς την Εφορία, έναν μήνα μετά τη δημοσίευση των σχετικών κανόνων για τα χρέη προς την Εφορία. Έτσι θα υπάρξει κοινό “δίκαιο” για τις διαγραφές χρεών γενικά προς το Δημόσιο.

– Προβλέπεται νέα αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την αναδιάρθρωση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.

– Οι ασφαλιστικές εισφορές θα εισπράττονται από την Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως συμβαίνει με τους φόρους και όχι από τον ΕΦΚΑ.

Τρεις Εκκρεμότητες

1. Έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών έως 20.000 ευρώ των αυτοαπασχολούμενων προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις.

> Αναμένεται μετά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή μετά το α’ δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2018.

2. Υπολογισμός εισφορών αυτοαπασχολούμενων με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 και συμψηφισμός με τις εισφορές που υπολογίστηκαν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

> Αναμένεται γύρω στα μέσα Ιανουαρίου ή τ’ αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου 2018.

3. Καταβολή των εισφορών του 2016 (με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων) από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους.

> Έχει ορισθεί τελική προθεσμία η 31η Ιανουαρίου 2018.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 52-53

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 52-53 Επεισόδιο 52 Στη σκιά της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου,...