Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Εχω μεγάλη περιέργεια να μάθω ποιοι αποτελούν την επιτροπή ασύλου

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Με την αυγή της νέας χρονιάς, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έκαναν κάτι σπάνιο για τα επικοινωνιακά ειωθότα: Εδωσαν -χωριστά καθένας-συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τοποθετήθηκαν για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η πατρίδα μας το νέο έτος.

Μολονότι οι συνεντεύξεις αυτές δόθηκαν την επομένη σχεδόν της κρίσης του ασύλου που εδόθη σε Τούρκο πραξικοπηματία, εντούτοις ουδείς εκ των δύο ένιωσε την ανάγκη να πει δημόσια μία λέξη γι’ αυτή τη μείζονα υπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής. Μελετώντας, μάλιστα, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των συνεντεύξεων, παρατήρησα ότι, όσες φορές η συζήτηση «πλησίαζε» προς τα εκεί, άλλαζαν θέμα. Μόνο ο Νίκος Κοτζιάς άφησε έναν αόριστο υπαινιγμό ότι (ελεύθερη απόδοση) «αυτοί που τσακώνονται σήμερα με τους Τούρκους αύριο θα τα βρουν μαζί τους κι εμείς φροντίζουμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους απέναντι στους γείτονες για να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι τη στιγμή της αιφνιδιαστικής αποκλιμάκωσης». Τους Αμερικανούς εννοούσε, ας μην υπάρχει αμφιβολία!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι όμως με ποιους Τούρκους θα τα βρουν, τους ισλαμιστές ή τους κεμαλικούς; Ας αφήσουμε την Ιστορία να μας τα διηγηθεί αυτά. Λέξη για την κρίση του ασύλου λοιπόν από Τσίπρα – Κοτζιά, επανέρχομαι. Ωστόσο, για το θέμα αυτό μίλησε την προηγουμένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, λόγω και της νομικής συγκρότησής του, ήταν αρκετά αναλυτικός και διαφωτιστικός. Από τα λεγόμενά του προέκυψε ότι η κυβέρνηση ευρέθη να χειρίζεται παραμονές Πρωτοχρονιάς το μίνι πραξικόπημα που έκανε μία δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης, η οποία, παρά την απορριπτική απόφαση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον αυτόμολο συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου.

Γράφω «ευρέθη» για δύο λόγους. Πρώτον, ο Τζανακόπουλος αποκάλυψε ότι δόθηκε το καθεστώς πρόσφυγα στον συγκυβερνήτη αλλά, όπως παρατήρησε, με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για την προσφυγική προστασία, «άτομα που έχουν μετάσχει σε πραξικοπήματα δεν δικαιούνται το καθεστώς πρόσφυγα». Αρα κακώς εδόθη το άσυλο. Δεύτερον, «ευρέθη» διότι, αν γνώριζε και το είχε σχεδιάσει εκείνη, δεν θα έτρεχαν χριστουγεννιάτικα ο Μουζάλας ή ο Σκουρλέτης να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης της απόφασης σε αστυνομικό τμήμα επειδή τα δικαστήρια ήταν κλειστά! Οσο ερασιτέχνες και να είναι, κάτι καλύτερο θα είχαν σκεφτεί. Ούτε βεβαίως θα εξέδιδαν απολογητικό non paper προς τις συνιστώσες δύο ώρες προτού αλλάξει ο χρόνος.

Εχω μεγάλη περιέργεια να μάθω -στις παλιές καλές εποχές της δημοσιογραφίας αυτό θα ήταν το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που θα ερευνούσαμε- ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν την επιτροπή αυτή, με ποίου την εντολή διορίστηκαν και σε ποίου την επιρροή ανήκουν, αν ανήκουν. Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο! Διότι αν, για χάρη ενός αξιωματικού που «πάτησε» τον όρκο του, πούλησε την πατρίδα του και στράφηκε κατά δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου με 52% ποσοστό, κάποιοι ημέτεροι αποφάσισαν να παίξουν με τα νεύρα γειτονικού κράτους και να ρισκάρουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, στη Θράκη ή στην Κύπρο, τότε, διάβολε, θέλω να ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι ανεύθυνοι! Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ των Εξωτερικών, κύριε εκπρόσωπε, ο λόγος σε εσάς.

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ