Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Αμβλύνονται” οι διαφορές Τσίπρα- Καμμένου για το ονοματολογικό με “γραμμή” Καραμανλή

Στη γραμμή που χαράχθηκε το 2007 επί Κυβερνήσεως Καραμανλή και οδήγησε στο περιβόητο “βέτο” στο Βουκουρέστι το 2008, θα κινηθεί η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε χθες και επισήμως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, “διευκολύνοντας” ουσιαστικά και τον Πάνο Καμμένο να μην δυναμιτίσει την προοπτική για λύση, εάν και εφόσον, διαφανεί λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό τον Αλέξη Τσίπρα και τους Πάνο Καμμένο, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χρ. Βερναρδάκη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των διακηρύξεων του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα και προέδρου των ΑΝΕΛ, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στον όρο “Μακεδονία” στην ονομασία της γείτονος.

Η στάση Καμμένου πάντως, ούτε προκαλεί δυσφορία, ούτε ανησυχεί το Μαξίμου και τούτο γιατί αντιλαμβάνονται στην Κυβέρνηση ότι ο ελάσσων εταίρος υφίσταται λόγω της ιδιοσυγκρασίας του κόμματός του, πιέσεις στο ονοματολογικό οι οποίες απειλούν την πολιτική του επιβίωση.

Ύμνοι Καμμένου σε Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας της σύσκεψης, ανακοίνωσε την κυβερνητική θέση με την οποία προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης: “Η Κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι”, είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση Τζανακόπουλου το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξή του στο Euronews: Η θέση της κυβέρνησης είναι η εθνική γραμμή του 2007.

Ο κ. Καμμένος, ενώ τυπικά δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στην άποψή του περί μη χρήσης του όρου “μακεδονία” στο όνομα της γείτονος, έκανε ουσιαστικά ένα βήμα πίσω, εξαίροντας τη στάση του Νίκου Κοτζιά και ζητώντας από τον ελληνικό λαό να του έχει εμπιστοσύνη.

Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ μόνο αν..

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, “τρέχουν” καθώς ήδη στις 19 Ιανουαρίου, ο Μάθιου Νίμιτς, καλεί τους διαπραγματευτές Ελλάδας και FYROM στη Νέα Υόρκη, για να ανοίξει και επίσημως η αυλαία των διαβουλεύσεων.

Στις 23 Ιανουαρίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά, πραγματοποιούνται οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο αναμένεται να δώσουν το “παρών”, τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο σκοπιανός ομόλογός του.

Παρότι υπάρχουν πληροφορίες ότι στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ θα πραγματοποιήσουν τετ α τετ οι κκ Τσίπρας- Ζάεφ, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν στο “Κ” ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κλειστεί σχετικό ραντεβού.

Όπως τόνιζαν άλλωστε οι ίδιες πηγές, συνάντηση με τον Ζάεφ θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μόνον εάν έως τότε έχουν υπάρξει “θετικές εξελίξεις”.

Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο

Στο μεταξύ, κατά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, εκφράστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, “η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις”.

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει η ανακοίνωση: “Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Τη σημασία αυτών των στόχων πρέπει να αντιληφθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση που εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας”.

*Επικαιροποιημένο ρεπορτάζ από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ