Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Στοπ» του υπουργείου Παιδείας στις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μόνο σε προγράμματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και ευρωβουλευτές θα έχουν από εδώ και στο εξής οι μαθητές.

Το υπουργείο Παιδείας με σχετική απόφαση καταργεί τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό προκειμένου να μην αδικηθούν οι μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τα προγράμματα Εράσμους και αυτά τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών προβλέπεται ότι δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα.

Για τις μετακινήσεις κατόπιν πρόσκλησης από ευρωβουλευτή το υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι οι μετακινήσεις αυτές δύνανται να ενταχθούν στην υπουργική απόφαση για τις εκδρομές-μετακινήσεις, στο άρθρο 5, στο σημείο δ περί προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών.

Η απόφαση αυτή έφερε αντιδράσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων και συγκεκριμένα άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Βασίλη Κικίλια με ανάρτησή τους στο twitter.

Η κατάργηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό των παιδιών και κυρίως το σκεπτικό της, δείχνει την Ελλάδα που θέλει ο Σύριζα, μικρή και απομονωμένη. Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα ανοιχτή και σίγουρη για τον εαυτό της, πρωταγωνίστρια.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος αναφέρει:

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι δυνατό να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών, μαθητριών και συνοδών εκπαιδευτικών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στο πλαίσιο:

α. εκπαιδευτικών ανταλλαγών,
β. αδελφοποιήσεων,
γ. εκπαιδευτικών προγραμμάτων
δ. προγραμμάτων διεθνών οργανισμών,
ε. συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις και
στ. πρόσκλησης από σχολεία της Ομογένειας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται μετακινήσεις στο εξωτερικό, με διάρκεια έως επτά (7) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, για μετάβαση σε ευρωπαϊκό ή μεσογειακό κράτος και έως δέκα (10) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, για μετάβαση σε κράτος εκτός Ευρώπης ή Μεσογείου.

Ο αριθμός των ημερών μετακίνησης πρέπει αυστηρά να δικαιολογείται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, το οποίο εγκρίνεται από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης.

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται εντός του σχολικού έτους, εξαιρουμένου του χρονικού διαστήματος μίας εβδομάδας πριν την έναρξη των εξετάσεων (ενδοσχολικών και πανελλαδικών) και έως τη λήξη τους.

Σε αυτές συμμετέχουν συγκεκριμένες ομάδες μα- θητών και μαθητριών του σχολείου, ύστερα από σχετική και αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και οπωσδήποτε με την έγγραφη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Επιτρέπεται η συγκρότηση διασχολικής ομάδας όταν αυτή είναι ολιγομελής (έως δέκα μαθητές/μαθήτριες), προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που περιγράφονται στα σημεία α, γ, δ και ε της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα για εκ- παιδευτικά προγράμματα τα οποία διοργανώνονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., επιτρέπεται η συγκρότηση διασχολικής ομάδας, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα κατ’ έτος οριζόμενα από την αρμόδια υπηρεσία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της μετακίνησης είναι ότι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να περιορίζονται οι επιπτώσεις της μετακίνησης αυτής στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας και ότι δεν προκύπτει δαπάνη για το δημόσιο. Ο ίδιος βεβαιώνει εγγράφως την οικεία Διεύθυνση για την ομαλή λειτουργία του σχολείου κατά την διάρκεια της μετακίνησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις αδελφοποιήσεις, αυτές πραγματοποιούνται μόνον με σχολεία του εξωτερικού, ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων στην οποία περιγράφεται επακριβώς ο σκοπός της αδελφοποίησης. Επιτρέπεται δε, η πραγματοποίηση μίας (1) μετακίνησης αυτού του τύπου ανά σχολικό έτος. Τα αδελφοποιημένα σχολεία παρουσιάζουν κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο αφορά σε όλη την διάρκεια της μετακίνησης και εγκρίνεται από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης. Μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην εν λόγω μετακίνηση παραμένουν στο σχολείο και παρακολουθούν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα.

paraskhnio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ