Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διπλό «φέσι» μετά τον Αύγουστο

Σε ένα κουβάρι, που μπλέκονται η πρόθεση των Ευρωπαίων να περιορίσουν στο ελάχιστο τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους και η επιθυμία τους να μας φορέσουν το πιο στενό κουστούμι μετά από τον Αύγουστο, τυλίγεται το ελληνικό ζήτημα, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται αμήχανη και το ΔΝΤ να παίρνει εκ νέου και με… τσαμπουκά το ρόλο του πρωταγωνιστή.

Όποιος είχε και την παραμικρή αμφιβολία για το πώς ακριβώς θα ξημερώσει ο Σεπτέμβριος, ο καταιγισμός των επίσημων δηλώσεων και των πληροφοριών από τα ευρωπαϊκό στρατόπεδο, έδωσε τις δέουσες απαντήσεις: η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, αλλά χωρίς το φτηνό χρήμα που συνεπάγεται η υπαγωγή σε Μνημόνιο ή πιστωτική γραμμή. Αυτό που αναζητείται είναι η νομική φόρμουλα για την προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ζητήματος ήτοι στο δυσθεώρητο Χρέος, στα δάνεια προς τους Ευρωπαίους που θα ξεπεράσουν τα 240 δις ευρώ ως το τέλος Αυγούστου και στις πληρωμές που φτάνουν ως την επόμενη γενιά, δηλαδή ως το 2060.

Οι Κανονισμοί 472 και 473 του 2013 παρέχουν τη βάση για το πώς ακριβώς θα δεθεί χειροπόδαρα η Ελλάδα μετά από τον Αύγουστο, κονιορτοποιώντας το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου:
Τα κράτη- μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί
Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Κομισιόν, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους μέλους
Το κράτος- μέλος υποβάλλει τακτικά στην Επιτροπή και στην οικονομική και δημοσιονομική επιτροπή, για το δημόσιο και τους υποτομείς του, έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους, τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπεται να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων
Το κράτος- μέλος κοινοποιεί στην ΕΚΤ, με τη συχνότητα που του έχει ζητηθεί, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα, διενεργεί stress tests και υποβάλλεται σε τακτικές εκτιμήσεις των εποπτικών ικανοτήτων του επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η κατάσταση περιπλέκεται λόγω και της εξάρτησης των τραπεζών από το φτηνό χρήμα της ΕΚΤ, κάτι που θα πάψει να υφίσταται χωρίς κάποιου είδους «ομπρέλα» από τον Αύγουστο, εξ ου και η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για συνάντηση Τσακαλώτου- Δραγασάκη- Χουλιαράκη με τον Μ. Ντράγκι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού κανονίστηκε την Παρασκευή πριν από το Eurogroup κι αφού είχε προηγηθεί το τετ-α-τετ του Ε. Τσακαλώτου με το Γ. Στουρνάρα, στον έντονο απόηχο των συναντήσεων που είχαν ο Διοικητής της ΤτΕ και Έλληνες τραπεζίτες με το Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη και τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ Μ. Κερέ.

Το είδος και η ένταση της μεταμνημονιακής επιτήρησης θα πάνε «πακέτο» με τις αποφάσεις για το Χρέος και όποιος περιορίστηκε στις πρώτες παραγράφους του ανακοινωθέντος του Eurogroup και δεν έφτασε ή προσπέρασε την τελευταία γραμμή, έχασε την είδηση. Το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργό μέρος της εξίσωσης του ελληνικού προγράμματος και για να συμβεί αυτό οι τεχνικές διαβουλεύσεις που μόλις ξεκίνησαν θα εστιάσουν στο πώς θα «σουλουπώσουν» τις προοπτικές της οικονομίας, έτσι ώστε το Ταμείο να βάλει τη «σφραγίδα» του βιώσιμου Χρέους. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; «Πειράζοντας» τη δυναμική του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα για να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ ΔΝΤ- Κομισιόν. Και για να καταστεί αυτό τεχνικά δυνατό, έστω στα χαρτιά, ο μόνος τρόπος είναι να ενσωματωθούν σε αυτές τις προβλέψεις κάποιες πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες όσο κυλάνε οι ημέρες, τόσο ζητάνε πιο έντονα όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος.

Με φόντο την αγωνία της ελληνικής ομάδας να πείσει (και) το Μ. Ντράγκι ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το ΔΝΤ θα πιέσει για παρεμβάσεις που θεωρούνται ταμπού (Δημόσιο, αγορά εργασίας), ενώ οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κάνουν τα… χατίρια του Ταμείου, ποντάροντας στο ότι όσο θα ανεβαίνει ο πήχης του ΑΕΠ, τόσο θα μένουν στο «ψυγείο» τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους που θα συμφωνηθούν ως τον Αύγουστο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ