Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πώς τελείωσε η ανύπαρκτη σχέση Π. Καμμένου – Κ. Καραμανλή

Ο «καραμανλισμός», ήταν τα τρία τελευταία χρόνια που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός «φερετζές» του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Άμυνας εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν κάνει δημόσιες δηλώσεις από όταν αποχώρησε από την ηγεσία της ΝΔ το 2009 (με εξαίρεση το δημοψήφισμα και το πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ), σε κάθε ευκαιρία και ειδικά όταν ήθελε να δικαιολογήσει την απόλυτη στήριξή του σε «αριστερές» πολιτικές, επικαλούνταν τις «καραμανλικές» ρίζες του.

Μάλιστα για να ενισχύσει τις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου προς την οδό Πειραιώς που είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ, ο κ. Καμμένος έφτανε στο σημείο να εμφανίζεται και ο «γνήσιος» εκφραστής του Καραμανλισμού. Ακόμη και όταν το «καραμανλικό» στρατόπεδο, μέσω του βουλευτή Σερρών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, του έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα αποδοκιμασίας, θέλοντας με σαφήνεια να βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Καραμανλής είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά του κ. Καμμένου: «Βλέπω τώρα τελευταία διάφορους εκτός Ν.Δ. να παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του Καραμανλισμού και οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να αλιεύσουν ψήφους», σχολίασε ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, προσθέτοντας με νόημα: «Ο κ. Καμμένος – λυπάμαι που το λέω είναι «Καραμανλικός ευκαιρίας», είναι Καραμανλικός a la cart».

Όπως είχε υπενθυμίσει ο ίδιος τότε: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον, χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς λαϊκισμούς. Αν κάτι σημαίνει να πιστεύεις στις αρχές αυτές σημαίνει να πιστεύεις στη δωρικότητα, στο μέτρο και τη σοβαρότητα», σημειώνοντας επίσης: «Λυπάμαι, αλλά ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. απέχει από αυτές τις αρχές! Και με τον κ. Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός ΝΔ και ταυτόχρονα να παριστάνουμε τους Καραμανλισμού. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Το τέλος στην ανύπαρκτη σχέση Καμμένου – Καραμανλικών, δόθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, το βράδυ της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Άμυνας όχι μόνο άδειασε την εξωτερική πολιτική του Κώστα Καραμανλή, αλλά αναφέρθηκε με σχεδόν υβριστικό ύφος στον πρώην πρωθυπουργό: «Η λογική που υπηρετεί η Βούλτεψη είναι η λογική των ζεϊμπέκικων και των κουμπάρων, εμείς δεν την υπηρετούμε», είπε απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ και αναφερόμενος σαφώς στην «κουμπαριά» του κ. Καραμανλή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης, ειδικά σε μία περίοδο που το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δείχνει να επανέρχεται στη δημοσιότητα. «Είναι εγκλωβισμένος» λένε στην οδό Πειραιώς για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε λύση που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Όπως φρόντισε όμως να υπενθυμίσει η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Καμμένος κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, είχε ψηφίσει δύο φορές τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (έναντι όλων) που ήταν και η βασική θέση που έγινε αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής (πλην ΛΑΟΣ) και με την οποία η τότε κυβέρνηση πήγε στο Βουκουρέστι.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 «Μείνε μακριά από το παιδί μου», ουρλιάζει έξαλλη η Ηλέκτρα στον Παύλο. Ο Νάσος έχει...