Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα τελευταία ψέματα

Εάν η συντρόφισσα Περιστέρα δήλωνε πως ο Αλέξης δεν θα πει άλλα ψέματα θα ήταν ακριβής. Γιατί τα ψέματα λήγουν οριστικά στις 18 Αυγούστου.

Η οικονομία, έξω από τα μνημόνια, καλείται να βαδίσει στα δικά της ποδάρια ή, αν θέλετε, με δικά της δεκανίκια. Αλλά τα βήματα αυτά είναι μετρημένα, ζυγιασμένα και απολύτως προβλέψιμα.

Ας ξεκινήσουμε από την καθημερινότητα. Ποιον και με ποιον τρόπο θα πείσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ ή ότι θα καλυφθούν οι διαφορές από τα κουρέματα στις συντάξεις. Μόνο τρελός ή κομματικός πελάτης θα καθόταν να τον ακούσει…

Και για να αφήσουμε κατά μέρος τις συντάξεις (το κούρεμα των οποίων τον Ιανουαρίου του 2019 είναι θέμα του ποια κυβέρνηση θα το κάνει και όχι αν θα γίνει) ας σταθούμε τους μισθούς κατά την εκτός μνημονίου οικονομία.

Θα σηκωθούν οι πέτρες και τα πλακάκια από τα πεζοδρόμια αν ακουστεί, έστω και ως γρήγορο ανέκδοτο…, το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων ή των μισθών πάνω από τα 560 ευρώ καθώς ο μισθός της τσέπης… θα παραμείνει για χρόνια στο επίπεδο των 360 ευρώ. Χωράει ψέμα εδώ;

Η οικονομία με φορολογικές υποχρεώσεις για πλεόνασμα 3,5% δεν θα κουτσαίνει απλά αλλά θα χωλαίνει και καθέτως και οριζοντίως για πολλά χρόνια. Και κανείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει αυτήν την εικόνα.

Για συζήτηση (σε ό,τι έχει σχέση με την απασχόληση) θα είναι ίσως το αν κάτι αλλάξει και γενικευθεί η κανονική καταβολή μισθών αντί των τρίμηνων και τετράμηνων καθυστερήσεων από το 40% των μισθολογίων. Μπορεί να το ανατρέψει αυτό με ψέματα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει διαφορετικά στην σημερινή μας οικονομία (εντός και εκτός μνημονίου) το μέρος των επιχειρήσεων (τουρισμού, μεταφορών, εφοδιασμού και μεταποίησης) που ακόμη δεν μετανάστευσαν αλλά αγωνίζονται να κρατήσουν μικρό ή μεγάλο κομμάτι από την πίτα του κλάδου τους, στο τοπίο της οικονομίας που θα διαμορφωθεί τον Αύγουστο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανατρέψει τα τετράωρα, τα τρίωρα, και τα πραγματικά 360 ευρώ, όσο ο εργαζόμενος με κατώτατο 560 ευρώ κοστίζει στην επιχείρηση 1200 έως 1500 ευρώ.

Και η κατάσταση αυτή στις προϋποθέσεις προσλήψεων, στις αμοιβές και στις συνθήκες εργασίας και παροχών, ως ήδη παγιοποιημένη, δεν πρόκειται να αλλάξει για χρόνια.

Το τελευταίο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ στους μισθούς και τα μεροκάματα είναι κομμουνιστικός χαρακτηρισμός της μαύρης αγοράς εργασίας και των μισθών Βουλγαρίας ως εναλλακτικές μορφές απασχόλησης… Άλλο ψέμα δεν αντέχεται.
Ψελλίσματα… ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ίσως ακουστούν (πριν τον Αύγουστο βεβαίως) για δήθεν προσπάθεια αποφυγής του κουρέματος μισθών και συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, όσο παραμένει ισχυρή (ακόμη) η προοπτική εκλογών τον Οκτώβριο του 2018 . Κατά τα άλλα πιάσε το αυγό και κούρευτο… και στις συντάξεις.

Στους επαγγελματίες τώρα και ειδικότερα στους μηχανικούς και όλους εκείνους που αποτελούν δυνάμεις Επιμελητηρίων από τα οποία διαγράφονται, κατά χιλιάδες, ψέμα δεν χωράει αφού, από το 2018, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους παραδίδει σε μια κρατική οικονομία να τους ζητάει 50 έως 70 ευρώ από κάθε αμοιβή 100 ευρώ.

Τι ψέμα μπορεί να περάσει και εδώ ο Αλέξης Τσίπρας; Ότι θα μειώσει τους συντελεστές, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις προκαταβολές του 100% για να επιστρέψουν στα γραφεία τους και στις ατομικές επιχειρήσεις τους;

Και τι γίνεται με τον κορβανά του 2018 . Πως θα μαζέψει άλλα 7 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει από φόρους ο ψηφισμένος ήδη προϋπολογισμός αν δεν γδάρει τον “σίγουρο” ελεύθερο επαγγελματία.

Συνεπώς ούτε και στον χώρο αυτό, όπου ( με την τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση) αναμένεται ο μέγας επαγγελματικός χαμός… (αλλιώς έξοδος από το τρίτο μνημόνιο είναι αδύνατη) έρχονται να κολλήσουν, άλλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κουκιά είναι και γνωστά και ήδη μετρημένα.

Ποιοι μένουν λοιπόν να ταϊστούν αριστερό σανό από τον Αλέξη Τσίπρα (αν σημειώσουμε ότι από επιχειρηματίες οι μόνοι που στέκονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 20-30 κρατικοδίαιτοι των προγραμμάτων και της αποκρατικοποίησης). Μένουν οι μετανάστες που παρέλαβαν και κοινωνικό μέρισμα. Οι λαθρέμποροι που βασίλεψαν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Και οι Καρανίκες που θέλουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, τελικά, μόνο αυτούς βολεύουν…


Του Γιώργου Κράλογλου

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ