Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σύρος πρόσφυγας γλιτώνει τη ζωή του και δύο χρόνια αργότερα γίνεται δεκτός στην Οξφόρδη!

Το να καταφέρει κάποιος να μπει σε ένα τόσο περίβλεπτο πανεπιστήμιο όπως η Οξφόρδη, αυτό είναι κάτι που του το αναγνωρίζουμε όλοι ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα.

Σε άλλους βέβαια η προετοιμασία κρατά χρόνια, μόνο που για τον πρόσφυγα της ιστορίας μας η όλη προσπάθεια πήρε μόλις δύο χρόνια, δύο χρόνια αφότου εγκατέλειψε ένα από τα πλέον δοκιμαζόμενα σημεία του πλανήτη.

Έτσι έφυγε ο Sulaiman Wihba από τη Δαμασκό το 2015, με τη μητέρα του δίπλα και μια βαλίτσα με όλα του τα υπάρχοντα. Και πόσο διαφορετική είναι σήμερα η ζωή του 20χρονου στην Αγγλία, μόλις δύο χρόνια αργότερα, καθώς απέσπασε πλέον υποτροφία για να σπουδάσει μαθηματικά στην Οξφόρδη!

Τον είχαν προσλάβει βλέπετε στο πλαίσιο μιας αγαθοεργίας σε ένα κολέγιο και ο κοσμήτορας Richard Cairns ανακάλυψε κάποια στιγμή πως ο νεαρός Sulaiman έδινε εθελοντικά τον χρόνο του μαθαίνοντας αραβικά τα άλλα προσφυγάκια.

Αυτός ήταν που του εξασφάλισε την υποτροφία για ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αν και δεν το έκανε γιατί τον λυπήθηκε. Βλέπετε ο Sulaiman ήταν τρομερός στα μαθήματα και είχε σε όλα άριστα. Όσο για τα μαθηματικά, πραγματικά διέπρεψε.

«Ο Sulaiman έχει δουλέψει εξαιρετικά σκληρά, κάτω από μεγάλες αντιξοότητες, και του αξίζει ιδιαιτέρως αυτή η προσφορά. Είμαστε περήφανοι που βοηθήσαμε αυτόν τον αξιοθαύμαστο νεαρό να πετύχει τον στόχο του. Λειτουργεί ως λαμπρό παράδειγμα για τους μαθητές μας για το πώς ανταμείβονται η επιμονή και η αποφασιστικότητα. Ξέρουμε πως θα πετύχει μεγάλα πράγματα στο μέλλον», δήλωσε ο Cairns.

Ο Sulaiman είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις σπουδές του στο Balliol College της Οξφόρδης και είπε στη «Metro»: «Για μένα, αυτό είναι πραγματικά απίστευτο. Ποιος θα περίμενε ότι η 17χρονη εκδοχή μου, που πήδηξε απλώς από το φορτηγό φτάνοντας στην Αγγλία, θα έφτανε ως την Οξφόρδη;… Άφησα πίσω μου τους βομβαρδισμούς και τις σφαίρες της Δαμασκού, αλλά δεν θα άλλαζα τίποτα».

Ο Sulaiman επιβίωσε από το επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα και έφτασε στην παγωμένη Αγγλία στην ανοιχτή καρότσα ενός φορτηγού…

newsbeast.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιράν: «Παιδικά παιχνίδια» το πυραυλικό πλήγμα στη βάση του Ισφαχάλ – Δεν κατηγορεί το Ισραήλ

Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην...