Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Πούτιν παίρνει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων

Το Κρεμλίνο πάγωσε τα σχέδια των Σκοπιανών


«Μην υποχωρήσετε στην ονομασία, οι άλλοι καίγονται» λέει ο Λαβρόφ, που «δείχνει» ΗΠΑ για τη… βιασύνη

Μην υποχωρήσετε στο ζήτημα της ονομασίας, οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που πρέπει να υποχωρήσουν». Το καθαρό αυτό μήνυμα έστειλε στην Αθήνα το Κρεμλίνο στην πρώτη δημόσια παρέμβαση για το Σκοπιανό από τότε που το ζήτημα αναζωπυρώθηκε πολιτικά και διπλωματικά.

Παράλληλα, ο Πούτιν, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (φωτό), δηλώνει έτοιμος να πάρει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» και τονίζει ότι η αναζωπύρωση του θέματος έγινε επειδή οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν τη γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ.

«Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των διαπραγματεύσεων ή την αναβίωση των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της “Μακεδονίας” -προσπαθειών οι οποίες επί μακρόν βρίσκονταν σε μια “ημικοιμώμενη” κατάσταση-, ενεργοποιήθηκαν όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η “Μακεδονία” πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Λαβρόφ στην καθιερωμένη πρώτη συνέντευξη Τύπου για το νέο έτος. «Γι’ αυτό», συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, «δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς δεν έχετε ανάγκη από κάποιες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις έχει ανάγκη η “Μακεδονία”, που πρέπει να “τραβηχτεί” στο ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες -και η πρώτη μεγάλη δύναμη- που αναγνώρισε, ήδη από τον Αύγουστο του 1992, τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ο κ. Λαβρόφ διευκρίνισε ωστόσο ότι η Μόσχα θα δεχθεί το όποιο νέο όνομα συμφωνηθεί. «Οποια ονομασία κι αν συμφωνήσουν η Ελλάδα και η “Μακεδονία” ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασιστεί επίσημα και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της “Μακεδονίας”, τότε σίγουρα όλοι θα την αναγνωρίσουν» δήλωσε. Κατέληξε δε στην τοποθέτησή του λέγοντας: «Αλλά ελπίζω ότι όλοι κατανοούν την ουσία όσων διαδραματίζονται: Εδώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για να συνυπολογιστούν κάποια γενικά ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο κοντινών λαών, αλλά για να γίνει οπωσδήποτε μία από αυτές τις χώρες μέλος του ΝΑΤΟ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ