Επιστολή-καταπέλτης από όλες τις ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ για τα Σκόπια

Με επιστολή προς Παυλόπουλο, Τσίπρα και βουλευτές οι Ελληνες των ΗΠΑ ζητούν Συμβούλιο Αρχηγών και δημοψήφισμα

Από τον
Βαγγέλη Στολάκη

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου είναι αποφασισμένοι να περάσουν οι Ελληνες της ομογένειας προκειμένου να μη γίνει αποδεκτή τελικά μια σύνθετη ονομασία για τα γειτονικά Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Οι ομογενείς της Αμερικής στέλνουν επιστολή-ψήφισμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και επιδιώκουν συνάντηση μαζί του για να του γνωστοποιήσουν τις θέσεις και τις... προθέσεις τους. Δηλώνουν «ετοιμοπόλεμοι», είναι «μπαρουτοκαπνισμένοι» και στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στην Ελλάδα ότι όποιος πολιτικός ψηφίσει υπέρ μιας ονομασίας για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία είναι ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ και πως μια τέτοια συμφωνία «θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την ομογένεια».

Σε επιστολή τους, που δημοσιεύει αποκλειστικά η «δημοκρατία», οι Ελληνες της ομογένειας, μέλη ενώσεων και σωματείων που δραστηριοποιούνται από τη μια ως την άλλη άκρη της Αμερικής, αναφέρουν: «Λαμβάνεται η απόφαση να επιδοθεί ψήφισμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, με τις θέσεις και τη στάση της οργανωμένης Ομογένειας για το ζήτημα της Ονομασίας των Σκοπίων και να γίνει αίτημα συνάντησης μαζί του». Δεν μένουν, όμως, εκεί! Αποφάσισαν ομόφωνα πως από εδώ και στο εξής όλες οι εθνικές παρελάσεις για την επέτειο της εθνικής μας Παλιγγενεσίας να είναι αφιερωμένες στο εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.Στην επιστολή-ψήφισμά τους 24 ενώσεις ομογενών της Αμερικής, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ξεκαθαρίζουν ότι όποιος πολιτικός ψηφίσει υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα είναι εχθρός της ομογένειας. «Οποιοσδήποτε πολιτικός συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει τη χρήση του όρου Μακεδονία, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της οργανωμένης Ομογένειας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τους περίπου 1.500.000 Ελληνες που ζουν στις ΗΠΑ.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του Κοινοβουλίου οι ομογενείς σημειώνουν: «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ να σταματήσουν οριστικά οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της γείτονος δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο παραμένει το όνομα “Μακεδονία” ή παράγωγό της στην ονομασία τους. Κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας ότι αποτελεί την πηγή της σκοπιανής προκλητικότητας και προπαγάνδας».

Ζητούν, μάλιστα, από τον κ. Παυλόπουλο να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. «Η οργανωμένη Ομογένεια, οι εκπρόσωποι των φορέων που συνυπογράφουν το ψήφισμα, ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς σε Συμβούλιο και να επαναβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή που χαράχτηκε το 1992 υπό την προεδρία του αείμνηστου Κ. Καραμανλή» υποστηρίζουν.

Οι εκπρόσωποι των Μακεδονικών Ενώσεων Ομογενών συναντήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο στην έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Ψηφίστηκε ομόφωνα το ψήφισμα-επιστολή και συζητήθηκαν οι δράσεις που θα αναπτυχθούν προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Καταλήγουν, μάλιστα, επικαλούμενοι τον Ιωνα Δραγούμη: «Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία η Μακεδονία θα μας σώσει».

Ξεσηκωμός και από τους δημάρχους του Βορρά

Στα... όπλα βρίσκονται πολίτες, ανάμεσά τους και αυτοδιοικητικοί, σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος του γειτονικού κράτους. «Πρόκειται για θέμα εθνικής τιμής» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας, ο οποίος λέει απερίφραστα όχι μόνον ότι στηρίζει το συλλαλητήριο, αλλά και ότι θα πάει.

«Κάποιοι είναι κατά των συλλαλητηρίων. Για μένα είναι τιμή η συμμετοχή σε ένα συλλαλητήριο σχετικά με την ιστορική πραγματικότητα της πατρίδας μας. Πρέπει να αναδείξουμε τη βούληση του ελληνικού λαού στην κεντρική εξουσία και σε αυτούς που κάνουν τις διαπραγματεύσεις. Δεν παρεμβαίνουμε στην εξωτερική πολιτική, όμως η βούληση του ελληνικού λαού για το όνομα πρέπει να είναι γνωστή» τονίζει ο κ. Σούλας.

Εξάλλου, την έκδοση ψηφίσματος στήριξης της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να προτείνει στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. «Το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα και ολόκληρος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με έντονη αγωνία τις εξελίξεις, απαιτώντας η οριστική λύση να είναι ακλόνητα ευθυγραμμισμένη με την ιστορική πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική. Αφουγκραζόμαστε την ανησυχία και την αγωνία όλων των Ελλήνων που για ακόμη μία φορά θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους παραχαράκτες της Ιστορίας, που αμφισβητούν την ελληνικότητα της μακεδονικής γης» τονίζει ο κ. Σούλας.

Δικαίωμα

«Η εκχώρηση του ονόματος είναι κόντρα στην ψυχή, στη λογική και στο δίκαιο. Την εξωτερική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση, ωστόσο ο λαός δικαιούται να εκφράσει τη βούλησή του» δηλώνει ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Το αποδεικνύουν όλα τα αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια. Το υπενθυμίζει η περίφημη δήλωση Γκλιγκόροφ».

Ο ίδιος διερωτάται: «Ποιες πρόσκαιρες σκοπιμότητες μπορούν να μας κάνουν να χαρίσουμε διά παντός δικαιώματα που οι Σκοπιανοί διεκδικούν ανεπιτυχώς εδώ και δεκαετίες; Ούτε μία...»

Ντόνια Κανιτσάκη

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top