Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ερωτήματα για την έκθεση από την ΤτΕ σχετικά με το έλλειμμα

Από τον Μανώλη Κοττάκη*

Πόνεσαν» πολύ τις πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους προστάτες του πρώην διοικητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι αποκαλύψεις Παπαθανασίου για τους «8 μήνες» της υπουργίας του. «Πόνεσαν πολύ» οι παρουσίες του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου αλλά και του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά στο πάνελ της εκδήλωσης.

Είπαν, λοιπόν, να κάνουν κάποιοι την αντεπίθεσή τους με… ξαναζεσταμένο φαγητό. Με την επίκληση μιας εσωτερικής έκθεσης του Τμήματος Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία αποκαλύφθηκε το πρώτον από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη το 2016. Ηταν τόσο «νέα» η αποκάλυψη, ώστε η «Καθημερινή» δεν την πρόβαλε καν στην πρώτη σελίδα. Και είναι τόσο έγκυρη, ώστε μαθαίνουμε ότι την υπογράφει ο σύμβουλος του κυρίου Γιώργου Παπακωνσταντίνου Βασίλης Μανεσιώτης!!!

Τι το καταπληκτικό λέει, άραγε, η «έκθεση» αυτή που δικαιώνει τάχα την εκτίμηση Γεωργίου για το έλλειμμα και… αλλάζει τον ρουν της Ιστορίας; Υποστηρίζει -ημερομηνία μετεκλογική, 6 Οκτωβρίου 2009- ότι «το έλλειμμα του 2009 θα κλείσει μεταξύ 10%-12% και ενδεχομένως να φτάσει το 15% του ΑΕΠ».

Προσπερνώ το ότι επιστήμονες αλλάζουν εκτιμήσεις για αύξηση του ελλείμματος ως μπακάληδες. Να είναι 10, να είναι 12, μήπως 15;

Εχω, όμως, μία ερώτηση για τον αόρατο συντάκτη της έκθεσης: Το έλλειμμα επανυπολογίστηκε στο 15,4% μετά τις περιφερειακές εκλογές του 2010 (από 12,7%) με τον συνυπολογισμό των ελλειμμάτων 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης. Κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Πώς «ήξερε» ο συντάκτης της «εγκυρότατης» αυτής έκθεσης ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα εντάξει 13 μήνες αργότερα το έλλειμμα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης; Διάβαζε τη γυάλινη σφαίρα;

Λυπάμαι τους αγαπητούς που μπαίνουν στον κόπο να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αλλά δεν δικαιολογούνται. Αν στόχος κάποιων είναι να μας πουν ότι η Τράπεζα προέβλεψε ό,τι ο Γεωργίου αργότερα, μάταιος κόπος! Πρόκειται περί ανωτάτης μπακαλικής. To χειρότερο δε όλων είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να κατανοήσουν για ποια πράγματα κατηγορούνται με αιχμή τα στατιστικά!

Το Μνημόνιο δεν έφερε την κρίση. Το Μνημόνιο έφερε, όμως, την εξάρτηση. Τους «μπάστακες» μέσα στο Λογιστήριο του Κράτους. Μνημόνιο θα εφαρμοζόταν ούτως ή άλλως, μνημόνιο ελληνικό όμως, όπως αυτό που πρότεινε στον ελληνικό λαό η Ν.Δ. τότε. Αφού όμως κάποιοι μυαλό δεν βάζουν, ας περάσουμε στην επόμενη πίστα: Στοιχεία για το πώς πλαστογραφήθηκαν έγγραφα της Ε.Ε. από το ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει η εξεταστική για την οικονομία στα συμπεράσματα που ήθελαν. Ερχονται. Οσονούπω.

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ