Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Λίφτινγκ» αντί ανασχηματισμού – Οι προθέσεις του Αλ. Τσίπρα για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο

Με τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου φαίνεται πως κλείνει ένα κύκλος για τον κυβερνητικό συνασπισμό που δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από έναν ανασχηματισμό σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο newpost.gr.

Το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής και ο πρωθυπουργός στο δρόμο εξόδου από τα μνημόνια και της δ΄ αξιολόγησης θεωρείται πιθανό πως θα επιχειρήσει να διορθώσει αρρυθμίες, να αντικαταστήσει υπουργούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά και να δώσει έναν «αέρα ανανέωσης» με νέα πρόσωπα στις υπουργικές καρέκλες.

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί από τον κ. Τσίπρα, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει τον ανασχηματισμό στις άμεσες προτεραιότητές του θεωρώντας το υπάρχον υπουργικό σχήμα το καλύτερο που έχει συγκροτηθεί. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που αποφασίσει να πραγματοποιήσει τις αλλαγές φέρεται να προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και όχι σε σαρωτικές μετατοπίσεις και αντικαταστάσεις υπουργών που θα σηματοδοτούσαν έναν εκλογικό ανασχηματισμό που θα οδηγούσε τη χώρα στις κάλπες.

Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ως ενδεχόμενο είναι να γίνουν παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στον Αύγουστο του 2018. Από εκεί και μετά η έξοδος από τα μνημόνια και ο τρόπος που θα γίνει θα σηματοδοτήσουν το νέο ξεκίνημα για το Μέγαρο Μαξίμου και θα αποτελέσει την αφετηρία όλων των σημαντικών αποφάσεων.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες, ωστόσο φαίνεται πως απασχολούν το πρωθυπουργικό περιβάλλον με τις ανησυχίες και τις «γκρίνιες» από την πτέρυγα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» ναέχουν προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους στο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν από τις πιέσεις που δέχεται από τα αριστερά η κυβέρνηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, αλλά και το άνοιγμα που επιχειρείται στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι πολύ λεπτές. Οι αλλαγές στις υπουργικές καρέκλες δεν θα πρέπει να σηματοδοτήσουν εύνοια προς τη μια ή την άλλη πλευρά και για αυτό το λόγο οι χειρισμοί από τον Αλέξη Τσίπρα απαιτούν «χειρουργική ακρίβεια» και έχουν να κάνουν ακόμα και με το χρόνο που θα αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό.

Το ίδιο ισχύει και για τα πρόσωπα που θα αντικατασταθούν, καθώς το Μαξίμου δεν θα ήθελε να παραδεχτεί αποτυχία στις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί. Αν και ο Γιάννης Μουζάλας το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις και τις εμφανίσεις του πιθανή παραίτησή του δεν επιθυμείται να συνδυαστεί με αύξηση των μεταναστευτικών ροών και συνεπώς αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού. Παράλληλα ενδεχόμενες αλλαγές στα χαρτοφυλάκια που κατέχει ο κυβερνητικός εταίρος θα πρέπει να αποσυνδεθούν από το Σκοπιανό και τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τους ΑΝΕΛ για τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Αυτό το κλίμα είναι γεγονός πως κρατά στην «πρίζα» όλο το τελευταίο διάστημα τους υπουργούς που περιμένουν την αξιολόγηση τους, φοβούμενοι την ίδια ώρα πως μπορεί να πέσουν «θύμα» κάποιας πιθανής «καραμπόλας» από τις μετακινήσεις ή τις αντικαταστάσεις που θα γίνουν στα διάφορα χαρτοφυλάκια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ