Οι φόροι αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2017

Την πιο βαριά κληρονομιά στην ιστορία των οφειλών από τα Μνημόνια άφησε πίσω του το 2017.
Το «φέσι» των πολιτών προς την εφορία έσπασε το «φράγμα» των 100 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ακόμη και το ποσό του δανείου των 86 δισ. που υπέγραψε η Ελλάδα στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου (2016 - 2018).
Η θεαματική αύξηση που σημείωσαν οι απλήρωτοι φόροι τον περασμένο Νοέμβριο έχει σημάνει το συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί μέσω των νέων ρυθμίσεων (120 δόσεις, εξωδικαστικός συμβιβασμός, κλπ.) να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται αυτές οι υποχρεώσεις για να μην τιναχτεί η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.
Είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κοντεύει να «σκάσει» από τα φέσια που έχουν δημιουργήσει τα σκληρά προγράμματα προσαρμογής με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά με την θηριώδη φορολογία – η οποία σε συνδυασμό με την μεγάλη ανεργία, τους μειωμένους μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις είναι απορίας άξιο για το πώς η χώρα θα μπορέσει να πιάσει υψηλές ταχύτητες στην ανάπτυξη.
Για το 2018 ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,4% και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι χωρίς άμεσες ξένες επενδύσεις (και όχι χαρτοφυλακίου, μετοχές, ομόλογα) και με τέτοια υψηλή φορολογία, μία τέτοια πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη.
Το 2017, όπως και το 2018 ( …από τη στιγμή που τα μέτρα συνεχίζονται ενώ από τα 2019 ακολουθούν και οι περικοπές στις συντάξεις και το 2020 στο αφορολόγητο) θα μείνουν ανεξίτηλα στην ιστορία ως τα έτη με τους περισσότερους φόρους που μπήκαν ποτέ και με μεγαλύτερα χρέη που έμειναν απλήρωτα.
Όπως οι προηγούμενοι μήνες έτσι και ο Νοέμβριος αποδείχθηκε βαρύς για τους φορολογουμένους (ΕΝΦΙΑ, δόσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) και έτσι οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Σε ένα μόλις μήνα αυξήθηκαν κατά 37.000 οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Και αυτό παρά το πογκρόμ των 21.0000 νέων κατασχέσεων που επιβλήθηκαν τον ίδιο μήνα, μέσω του οποίου το δημόσιο κατάφερε να συγκρατήσει κάτων από τα 101 δισ. ευρώ τα χρέη.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για εξέλιξη των οφειλών προς την εφορία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά:

- Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο έφτασαν τον Νοέμβριο στα 100,739 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 988 εκατομμύρια.

- Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 11,631 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα είχαν φτάσει και στα 101 δισ. ευρώ, αν η εφορία δεν έβρισκε έσοδα από 21.000 νέες κατασχέσεις που επέβαλε τον Νοέμβριο.

- Συνολικά ο αριθμός των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 4.207.117, δηλαδή αυξήθηκαν μέσα σε έναν μήνα κατά περίπου 37.000. Εξ αυτών έχουν υποστεί κατασχέσεις ως τον Νοέμβριο 1.035.296 φορολογούμενοι, ενώ «στον προθάλαμο» βρίσκονται και άλλοι 750.000 οφειλέτες, στους οποίους ήδη η εφορία μπορεί να επιβάλει μέτρα είσπραξης, αν και δεν το έχει ακόμα πράξει.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top