Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αλλαγή δεδομένων για την Uber από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Uber είναι ουσιαστικά εταιρία ταξί κι όχι ένα… application. Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια απόφαση ορόσημο.

Με την απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Uber ουσιαστικά δίνει την ευχέρεια στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καθορίσουν τους κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθεί η συγκεκριμένη εταιρία όσο και οι ομοειδείς της.

Η εφαρμογή μίσθωσης οχημάτων με οδηγό Uber παρέχει υπηρεσίες μεταφορών και μπορεί να υπαχθεί σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο όπως τα συμβατικά ταξί. Αυτό έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση

«Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Η υπόθεση εξετάστηκε ύστερα από καταγγελία μιας ένωσης επαγγελματιών οδηγών ταξί στη Βαρκελώνη. Υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες της Uber στην Ισπανία οδηγούν σε παραπλανητικές πρακτικές και αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς η εταιρία χρησιμοποιεί μη επαγγελματίες οδηγούς.
Η αντίδραση της Uber

Από την πλευρά της, η Uber ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή η απόφαση δεν θα αλλάξει τα πράγματα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου ήδη λειτουργούμε βάσει της νομοθεσίας περί μεταφορών. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποτρέπονται από τη χρήση εφαρμογών όπως οι δικές μας», ανέφερε η Uber.

«Όπως έχει δηλώσει ο νέος μας διευθύνων σύμβουλος, η ρύθμιση υπηρεσιών όπως η Uber είναι ενδεδειγμένη και ως και τούτου θα συνεχίσουμε το διάλογο με πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη μετακίνηση», αναφέρεται στην απάντηση της Uber.
Δικαιωμένος ο Χρήστος Σπίρτζης

Απόλυτα δικαιωμένος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Uber και ομοειδών της εταιρειών δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

«Τώρα να απευθυνθείτε στον κύριο Μητσοτάκη και τα στελέχη του να σας κάνουν δηλώσεις και όχι σε μένα», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Με την απόφαση αυτή, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «αποδεικνύεται ποιοι θέλουν την Ελλάδα μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ποιοι τη θεωρούν αποικία και ψωροκώσταινα».

Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι το νομοσχέδιο (που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων το περασμένο καλοκαίρι) έχει περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ – Spoiler: Ένα απρόσμενο γεγονός συγκλονίζει ακόμα μια φορά το χωριό των Ματάλων

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις  στα νέα επεισόδια της σειράς της ΕΡΤ1 Η ΠΑΡΑΛΙΑ  Η εξαφάνιση του Νικήτα έχει αναστατώσει όλο το χωριό καθώς όλοι τον αναζητούν απεγνωσμένα....