Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας, «άγριων» περικοπών και φτωχοποίησης για εκατομμύρια πολίτες, το 2018 μπορεί εντέλει να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ανακάμψει, αναφέρει η Telegraph σε σημερινό δημοσίευμά της.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα οι προβλέψεις των διεθνών δανειστών και της ΤτΕ προσφέρουν ελπίδα για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% την νέα χρονιά από 1,5% που ήταν φέτος,καθώς και για έξοδο από το μνημόνιο Αύγουστο.

Όπως σημειώνει τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά καλά για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των εξαγωγών και μείωση της ανεργίας αφού κάποιεςεταιρείες κάνουν προσλήψεις. Παρότι ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ισχυρός- και γίνεται ακόμη περισσότερο- ο κλάδος δεν είναι αντιπροσωπευτικός της υπόλοιπης οικονομίας και μπορεί να αποδειχτεί «φούσκα». Μακριά από τις βίλες και τις ταβέρνες στα νησιά, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη δρόμο.

Η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, στο 22%, ενώ το ποσοστό είναι 50% για τα άτομα κάτω των 25 ετών. Μάλιστα, όπως σημειώνει, οι αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5%, αυτή θα γίνει από μία πολύ χαμηλή βάση, καθώς από το 2009 το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 30%.

«Επειτα από τόσο ισχυρή συρρίκνωση της οικονομίας, ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη. Οταν φτάνεις στον πάτο, ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, ειδικός επί των ελληνικών θεμάτων στην Teneo Intelligence.

Όσο για την μείωση της ανεργίας η εφημερίδα αναφέρει πως «τα ποσοστά πέφτουν, είναι αλήθεια, αλλά πολλές από τις νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες, με μέσο μισθό μόλις 400 ευρώ. Οι φόροι που αυξήθηκαν ξανά και ξανά είναι τόσο υψηλοί που ''σακατεύουν''».

«Η ζωή παραμένει δύσκολη για πολλούς Ελληνες, ότι επιχειρήσεις πασχίζουν να εξασφαλίσουν δάνεια, την ώρα που οι τράπεζες πρέπει να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό των «κόκκινων» δανείων τους. «Οι επιχειρήσεις πλήττονται ακόμη από ''βυζαντινή'' γραφειοκρατία και την αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να μεταρρυθμιστεί το δικαστικό σύστημα», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πόσο εύκολο είναι να ανοίξουν επιχειρήσεις, η Ελλάδα είναι 67η ανάμεσα σε 190 χώρες.

«Παρότι η ανάπτυξη 2,5% είναι εφικτή το ερώτημα για το αν είναι βιώσιμη παραμένει», λέει στην Telegraph ο Βολφγκάνγκο Πίκολι. «Εχουν κάνει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κανένας δεν επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη, αλλά στην περικοπή δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση μιλούν για το ίδιο παλιό μείγμα μείωσης φόρων, κίνητρα για τομείς όπως ο τουρισμός και την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα παραχωρήσει περισσότερα. Η οικονομία είναι ακόμη πολύ εύθραυστη», προσθέτει.

Ακόμη κι αν το 2018 γίνει χρονιά ανάκαμψης, θα χρειαστεί καιρός μέχρι να μπορέσουν οι Ελληνες να ανακτήσουν το επίπεδο ζωής που απολάμβαναν πριν από την κρίση. «Οι Ελληνες δεν θα φτάσουν στο επίπεδο ευημερίας που είχαν το 2009 πριν από το 2025 ή το 2030», σχολιάζει ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ. «Κάθε χρόνο αισθανόμαστε λίγο καλύτερα, αλλά η ανάκαμψη θα είναι πάρα πολύ αργή. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Ελληνες παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι», προσθέτει.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top