Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ποιον Έλληνα «Βλέπει» Το Politico Ως Πρόσωπο Της Χρονιάς Για Το 2018

Δύο πρόσωπα-έκπληξη, που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, περιλαμβάνει η λίστα του Politico για το 2018. Στην Ελλάδα δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και στην Τουρκία δεν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Αντιθέτως, το διαδικτυακό περιοδικό Politico.eu αναφέρεται στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, Μεράλ Ακσενέρ.

Για τον Τσακαλώτο τον οποίο το Politico χαρακτηρίζει ως «πραγματιστή», γράφεται ότι «τον Αύγουστο εκπνέει σύμφωνα με τον προγραμματισμό το τρίτο μνημόνιο και αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει ο Τσακαλώτος θα πιστωθεί με μεγάλος μέρος της επιτυχίας».

Ωστόσο, συνεχίζει το πορτρέτο του υπουργού Οικονομικών, «δεν είναι πιθανό ότι πολλοί Ελληνες θα τον ευχαριστήσουν».

Ανέλαβε το 2015 αφότου ο προκάτοχός του Γιάνης Βαρουφάκης έφερε την Ελλάδα «στο χείλος του οικονομικού Αρμαγεδδώνα».

«Η Ευρώπη είχε λίγη εμπιστοσύνη στο ότι ο Τσακαλώτος, άλλος ένας οικονομολόγος χωρίς γραβάτα με αριστερίστικες ιδέες, θα ήταν πολύ διαφορετικός», γράφει το άρθρο και προσθέτει ότι του έδωσαν το δύσκολο έργο να κρατήσει τη χώρα όρθια. Ωστόσο, εξέπληξε την Ευρώπη με το κλείσιμο της συμφωνίας για τον νέο δανεισμό το καλοκαίρι του 2015.

Το μυστικό του ήταν ότι «έπεισε τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι, παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να γίνει άλλο ένας ήρωας του λαϊκισμού».

Το politico υπενθυμίζει ότι η οικογένεια του Τσακαλώτου συμμετείχε στον ελληνικό εμφύλιο και προσθέτει ότι «αυτό που κάνει την εξέλιξή του πιο εκπληκτική είναι ότι είναι το προϊόν του βρετανικού κατεστημένου» έχοντας ζήσει στη Βρετανία από παιδί και έχοντας σπουδάσει στην Οξφόρδη.

Έτσι οι -μερικές φορές- παθιασμένες κοινοβουλευτικές ομιλίες του με αγγλική προφορά, «είναι μια ένοχη απόλαυση για τους παρατηρητές της ελληνικής πολιτικής σκηνής».

Αν και το προνομιούχο παρελθόν του έχει δώσει στον Τσακαλώτο «μια εκκεντρική φήμη στην Ελλάδα», οι καλοί τρόποι του μπορεί να εξηγούν το γιατί κέρδισε τους συναδέλφους του στην Ευρώπη. Απέσπασε τα συγχαρητήρια ακόμη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τον αποκάλεσε «έξοχο υπουργό» και ικανό διαπραγματευτή.

Ωστόσο, με αυτά τα καλά λόγια, ο Τσακαλώτος δεν θα μπορέσει εύκολα να κάνει «εκλογικό ταμείο», διαπιστώνει το politico, που επισημαίνει την απογοήτευση σε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του, παρά το ότι υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας.

Και πάλι, ως τις εκλογές του 2019 απομένει καιρός, «μια ολόκληρη ζωή στην πολιτική», συνεχίζει. Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται ως ένα βαθμό και από την επιτυχία του Τσακαλώτου να πείσει τους Ευρωπαίους για κάποια ελάφρυνση του χρέους.

Η «εθνικίστρια» Ακσενέρ

Η Μεράλ Ακσενέρ θεωρείται σήμερα ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Στις εκλογές του 2007 και του 2011 είχε εκλεγεί βουλευτίνα του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ της Κωνσταντινούπολης και διατέλεσε και πρόεδρος της τουρκικής Βουλής.

Η διένεξη της με το εθνικιστικό κόμμα και τον αρχηγό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με αφορμή την υποστήριξη του Μπαχτσελί στον Ερντογάν, άρχισε από τις αρχές του 2016 και την οδήγησε στην διαγραφή της από το MHP και στην διαδικασία ίδρυσης νέου κόμματος. Το İyi Parti (Καλό Κόμμα) έρχεται για να…ταράξει τα νερά στην αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας.

Πάντως έχει μεγάλη δημοτικότητα και θεωρείται ένα «φρέσκο» πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, παρά του ότι έχει μακρά πολιτική ιστορία. Για πολλούς είναι κάτι σαν μια δεύτερη Τσιλέρ, χωρίς όμως την σκιά της διαφθοράς που έριξε την Τσιλέρ. Το επικίνδυνο είναι ότι συχνά χρησιμοποίει εθνικιστικές κορώνες κατά της Ελλάδας και ανοιχτές διεκδικήσεις για ελληνικά νησιά. Έτσι, αν κυβερνήσει, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά μάλλον θα χειροτερέψει.

Η πλήρης λίστα του Politico με τα 28 άτομα που θα σημαδέψουν την Ευρώπη το 2018 έχει ως εξής:

1. CHRISTIAN LINDNER – Γερμανία.
2. MICHAEL GOVE – Ην. Βασίλειο.
3. MURIEL PÉNICAUD – Γαλλία.
4. MARK RUTTE – Ολλανδία.
5. LAURA BOLDRINI – Ιταλία.
6. ANUŠKA DELIĆ – Σλοβενία.
7. JYRKI KATAINEN – Φινλανδία.
8. GALINA TIMCHENKO – Ρωσία.
9. ANTÓNIO COSTA – Πορτογαλία.
10. GUY VERHOFSTADT – Βέλγιο.
11. ARMIN WOLF – Αυστρία.
12. ETIENNE SCHNEIDER – Λουξεμβούργο.
13. MERAL AKŞENER – Τουρκία.
14. ZBIGNIEW ZIOBRO – Πολωνία.
15. SIMON HARRIS – Ιρλανδία.
16. ANA BOTÍN – Ισπανία.
17. FLAVIA KLEINER – Ελβετία.
18. OLGA SEHNALOVÁ – Τσεχία.
19. LAJOS SIMICSKA – Ουγγαρία.
20. Ευκλείδης Τσακαλώτος – Ελλάδα.
21. EVGENY MOROZOV – Λευκορωσία.
22. KHALIFA HAFTAR – Λιβύη.
23. EERIK-NIILES KROSS – Εσθονία.
24. MINA ANDREEVA – Βουλγαρία.
25. TINO SANANDAJI – Σουηδία.
26. RENÉ REDZEPI – Δανία.
27. MIRGA GRAŽINYTÉ-TYLA – Λιθουανία.
28. Κλείτος Παπαστυλιανού – Κύπρος.

crashonline.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ