Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Bloomberg: Κινεζική και ρωσική επέλαση στα ελληνικά ακίνητα

Στο ελληνικό πρόγραμμα της χρυσής βίζας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική κτηματαγορά αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις δύο ειδικών σε θέματα κτηματαγοράς που εργάζονται σε μεσιτικά γραφεία στη Ρωσία και την Κίνα.

Όπως αναφέρουν, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά, καθώς και για τα ακίνητα που εκπλειστηριάζουν ηλεκτρονικά οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το δημοσίευμα του Bloomberg

Ο George Kachmazov, ρώσος κτηματομεσίτης, αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της μεσιτικής πλατφόρμας Tranio.com έχει ήδη αγοράσει ένα κτίριο στην ελληνική πρωτεύουσα και ετοιμάζεται να αποκτήσει άλλα πέντε με στόχο να μεταπουλήσει διαμερίσματα σε διεθνείς επενδυτές.

Για τον Kachmazov, τα πράγματα είναι καθαρά: Αγοράζοντας ακίνητα στην Ελλάδα, ένας επενδυτής μπορεί να αποκτήσει την περίφημη «χρυσή βίζα» και με αυτήν πρόσβαση στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, υπάρχει το ενδεχόμενο η αγορά ακινήτων να ανακάμψει, βοηθώντας τους αγοραστές να βγάλουν ορισμένα χρήματα.

«Η κτηματαγορά στην Ελλάδα είναι ένα μια από λίγες που απομένουν στην Ευρώπη η οποία δεν έχει ανακάμψει από την κρίση του 2008» ανέφερε ο Kachmazov σε μια συνέντευξή του. Οι τιμές στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία επιστρέφουν βαθμηδόν στο προ κρίσης επίπεδα, λόγω της υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη, ανέφερε.

Ο Kachmazov είναι ένας από εκείνους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που ψάχνουν ακίνητα, από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και αλλού, να ποντάρουν σε μια αγορά που μπορεί να βρίσεται στα πρόθυρα της ανάκαμψης καθώς η Ελλάδα θα βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πέσει πάνω από 25% από την αρχή της κρίσης το 2008, ενώ οι τιμές σε ορισμένα διαμερίσματα έχουν πέσει ακόμη και 45% από το 2008.
Από τη Ρωσία στην Κίνα

«Υπάρχει η πίστη ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει και ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή να εκμεταλλευτεί κανείς τις χαμηλές τιμές και να επωφεληθεί καθώς θα ανακάμπτει η αγορά» αναφέρει η Carrie Law, CEO της κινεζικής κτηματομεσιτικής ιστοσελίδας Juwai.

Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα είναι 2,846 ευρώ ($3,369), σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική εταιρία Statista. Πρόκειται για μια τιμή που είναι σχεδόν 1,000 ευρώ φθηνότερη από την Πορτογαλία, η οποία διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα που χορηγεί χρυσή βίζα, μιάμιση φορά φθηνότερη από την Ισπανία και τη Γερμανία, και τρεις φορές φθηνότερη από την Ιταλία και την Αυστρία. Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία και την Εσθονία.

Ο Kachmazov δεν στοχεύει μόνο σε ρώσους επενδυτές αλλά και σε τούρκους, άραβες και κινέζους αγοραστές που θέλουν χρυσή βίζα για να αποκτήσουν πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν.
Γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για την Αθήνα;

«Το ελληνικό πρόγραμμα για τη χρυσή βίζα είναι το καλύτερο στην Ευρώπη καθώς είναι αρκετά φτηνό. Ο επενδυτής πρέπει να αγοράσει ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι φτηνά, τα ενοίκια για βραχυχρόνιες μισθώσεις υψηλά και η πιθανότητα ανάκαμψης ισχυρή» αναφέρει ο Kachmazov.

Στην Πορτογαλία για παράδειγμα, μια επένδυση της τάξης των 500.000 ευρώ σε ακίνητα μπορεί ενδεχομένως να φέρει σε κάποιον μια άδεια παραμονής, υπό προϋποθέσεις.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο για τους επενδυτές είναι τα οφέλη που μπορεί να έχουν από τα ελληνικά ακίνητα. Ο τουρισμός της χώρας αυξάνεται και μαζί αυξάνεται και η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές ακινήτων μεταφράζονται σε ευκαιρίες για υψηλά μισθώματα και συνεπώς υψηλά κέρδη, σημειώνει ο Kachmazov. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσα σε 9 μήνες, ο αριθμός των επισκεπτών τους τελευταίους 9 μήνες αυξήθηκε κατά 10.3%.
Το πρόγραμμα χρυσής βίζας

Οι αναζητήσεις ακινήτων στην Ελλάδα από κινέζους αγοραστές αυξήθηκαν κατά 159% στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αναφέρει η Carrie Law. Για τους κινέζους επενδυτές, η απόκτηση βίζας είναι ο βασικός λόγος που επενδύουν στη χώρα, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια από τις πιο χαλαρές βίζες που σου επιτρέπουν να χρησιμοποιείς την επένδυση σε ένα ακίνητο για βάλεις τον εαυτό σου στο δρόμο προς την απόκτηση ευρωπαϊκής ιθαγένειας» σημείωσε η Law. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα είναι 3 με 4 ώρες πιο κοντά με το αεροπλάνο από την Βαρκελώνη ή τη Λισαβόνα, ανέφερε.

Η Ελλάδα έδωσε 2.053 χρυσές βίζες από τον 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Μεταξύ αυτών το 43% δόθηκε σε κινέζους επενδυτές. Οι Ρώσοι έρχονται στην δεύτερη θέση με 18,6% και οι Τούρκοι στην τρίτη με 8.4%. Η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει επενδύσεις 513 εκατομμυρίων από το πρόγραμμα της χρυσής βίζας.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τόσο ο Kachmazov όσο και η Law ανέφερε ότι υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για τα ακίνητα που οι ελληνικές τράπεζες εκπλειστηριάζουν προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Έχουμε την πρόθεση να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να αποκτήσουμε ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες» σημειώνει ο Kachmazov.

«Έχουμε ορισμένους επενδυτές που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα» ανέφερε από τη μεριά της η Law.

thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...