Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκλογές, φιλοδωρήματα και δανειστές…

Αν τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση μοιράζει κοινωνικό μέρισμα, έκτακτες ενισχύσεις στους ανέργους και ειδικό βοήθημα για επανασύνδεση ρεύματος, κατανοεί κάποιος πως οι εκλογές δεν είναι μακριά. Και επίσης μπορεί να προβλέψει τις ελεημοσύνες που θα ακολουθήσουν, μετά τον επόμενο Αύγουστο που θα ισχυρίζεται – χωρίς πολλές δόσεις αλήθειας – πως έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Το πρώτο οκτάμηνο της επόμενης χρονιάς, θα είναι καθαρά προεκλογικό, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα υλοποιεί όλες τις σκληρές προβλέψεις του μνημονίου της, θα επιχειρεί παράλληλα να μοιράζει φιλοδωρήματα για να επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Από τη μια πλευρά φτωχοποιεί ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, από την άλλη επιχειρεί να πείσει πως ενδιαφέρεται για τους φτωχούς.

Η κυβέρνηση μιμείται τον παλαιοκομματισμό των προκατόχων της, αλλά προτιμά να διαβάζει τη μια μόνο αλήθεια της ιστορίας. Μεταπολιτευτικά και ιδιαίτερα μετά την δεκαετία του 80, όλες οι κυβερνήσεις δεν απέφυγαν να υπόσχονται καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς στις παραμονές των εκλογές. Έδιναν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Έκαναν αυτό που επαναλαμβάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το εντείνει τους επόμενους μήνες. Αυτή ωστόσο είναι η μια πλευρά της ιστορίας. Υπάρχει και μια δεύτερη.

Αυτή που διδάσκει πως κανένα κόμμα και πολιτικός αρχηγός δεν διασώθηκαν από τέτοιους είδους μεθοδεύσεις όταν η κοινωνία τους είχε αποδομήσει και σ’ ένα μεγάλο μέρος της είχε παγιωθεί η αντίληψη πως έχουν «τελειώσει» πολιτικά. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά, παρατηρείται ιδιαίτερα στους απογοητευμένος ψηφοφόρους, αυτούς που είχαν επενδύσει πολιτικά στο συγκεκριμένο κόμμα και το είχαν κάνει με έντονο τρόπο, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες.

Τα παραδείγματα πολιτικών που προσπάθησαν ν’ αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων με προεκλογικές υποσχέσεις και ρουσφετολογικές προσεγγίσεις είναι πολλά. Κανένας δεν απέφυγε να το κάνει, ακόμα και αυτοί που θεωρείται πως δεν ήταν υπέρμαχοι του παλαιοκομματισμού. Δεν υπήρχε εξαίρεση. Όπως δεν υπήρξε περίπτωση κάποιος να καταφέρει με αυτό τον τρόπο να ανατρέψει την δυσμενή εικόνα που είχε η πλειονότητα των πολιτών για το κόμμα και τον αρχηγό που ήταν φανερό πως θα χάσουν το παιχνίδι.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως αν δώσει 400 ευρώ σε άνεργους νέους, αυτοί θ αλλάξουν την άποψη που έχουν γι αυτή όταν μάλιστα η συντριπτική πλειονότητά τους (πάνω από 70 % καταγράφουν οι μετρήσεις), θα ήθελαν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν βλέπουν προοπτική σ αυτή τη χώρα αποδομώντας έτσι το αφήγημα για την ανάπτυξη που έρχεται. Πιστεύει ακόμα η κυβέρνηση, πως τα φιλοδωρήματα (δικός της χαρακτηρισμός του παρελθόντος για το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα), είναι ικανά ν αλλάξουν τις καμπύλες των δημοσκοπήσεων, όταν οι άνθρωποι που τα εισπράττουν γνωρίζουν πως η φτωχοποίησή τους αυξήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια.

Όσο ο χρόνος κυλάει, τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα πολλαπλασιάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουν πως με τέτοιες μεθόδους και την – ομολογούμενη από τον Ν. Βούτση – στήριξη των δανειστών, θα αλλάξουν την εικόνα που δείχνουν οι καμπύλες των δημοσκοπήσεων. Ούτε το τελευταίο ισχύει. Οι δανειστές, μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα έχουν πετύχει τους στόχους τους στο ακέραιο, δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο πια, να ενδιαφέρονται για την παραμονή ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τους εξυπηρέτησε με τον πιο ιδανικό γι αυτούς τρόπο…

του Γιάννη Παντελάκη
libera.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ