Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Μαυρίδης: Αναγκαίος ο διάλογος για την εταιρική φορολογική πολιτική της ΕΕ

O Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δρομολογεί αποφάσεις που θα αφαιρέσουν από τα κράτη μέλη τη δυνατότητα να διατηρούν ελεύθερα χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή. Αυτήν την πολιτική υιοθέτησε και ακολουθεί για δεκαετίες η Κύπρος και έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προσφέροντας υπηρεσίες σε εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως φορολογική τους βάση.» Ο κ Μαυρίδης, τόνισε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί στη χώρα μας ένας κοινωνικός διάλογος και να γίνει ανταλλαγή προβληματισμών και απόψεων για το θέμα της εταιρικής φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ και πως η αλλαγή του εταιρικού φορολογικού συντελεστή αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην διαμόρφωση συνολικής πολιτικής για προσέλκυση εταιρειών, η οποία πολιτική δεν θα βασίζεται μόνο στο χαμηλό συντελεστή του 12,5%.»

Όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση ο κ Μαυρίδης υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης συμφωνήθηκαν τρεις πυλώνες από τους οποίους εφαρμόστηκαν οι δύο (Κοινοί κανόνες εποπτείας τραπεζών και κοινοί κανόνες στην επίλυση προβληματικών τραπεζών) όπως απαιτούσαν τα δυνατά κράτη μέλη της ΕΕ ενώ ο τρίτος πυλώνας για Σχέδιο Πανευρωπαϊκής Εγγύησης των Καταθέσεων στις Τράπεζας, ολοένα και μετατίθεται στο απώτερο μέλλον.» Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε στη συνέχεια ότι «ενώ η παρέμβαση της ΕΕ πρέπει να είναι ουδέτερη, η παρέμβαση στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης ως έχει, δημιουργεί έμμεση διάκριση εις βάρος των τραπεζών σε αδύνατα κράτη μέλη που πρέπει να ανταγωνιστούν τράπεζες σε δυνατά κράτη που εγγυώνται τις καταθέσεις τους και παρέχουν ασφάλεια που προσελκύει τις καταθέσεις από άλλα κράτη μέλη. »

Ως εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών για την Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση για Παροχή Τεχνικής Υποστήριξης για Μεταρρυθμίσεις, ο Μαυρίδης επισήμανε ότι «πρόκειται για έκθεση νομοθετικού περιεχομένου για θέσπιση προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το 2017-2020 που αφορά την Κύπρο. Το Πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τεχνικής υποστήριξης των κρατών-μελών για σχεδιασμό και υλοποίηση του μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που τα ίδια το επιθυμούν. Τα Κράτη-Μέλη μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή τεχνική βοήθεια (π.χ. αποστολή εμπειρογνωμόνων, δράσεις για κατάρτισης, συνέδρια, εργαστήρια, επισκέψεις εργασίας, μελέτες, έρευνες, αναλύσεις και επισκοπήσεις κ.ά.) για το σχεδιασμό και την εφαρμογή θεσμικών, διοικητικών και βιώσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την χρησιμοποίηση, με πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, των κονδυλίων της ΕΕ που είναι διαθέσιμα για τους σκοπούς αυτούς. »

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης του ΕΚστην Κύπρο, καλωσορίζοντας τον κ. Μαυρίδη υπογράμμισε ότι στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, την Εταιρική φορολογία και το Πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSP). Ανάφερε επίσης ότι το ΕΚ συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία μιας πραγματικής Τραπεζικής Ένωσης. Σημείωσε επίσης ότι το ΕΚ απαιτεί διαφάνεια στην φορολόγηση των επιχειρήσεων και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών με σκοπό να πατάξει τον φορολογικό ανταγωνισμό στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ενημερωτική συνάντηση αποτελεί την πέμπτη μιας σειράς συναντήσεων που το Γραφείο Ενημέρωσης του ΕΚ στην Κύπρο θα διοργανώσει κατά το τρέχον έτος με τη συμμετοχή όλων των Κυπρίων Ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έβρος: 47 ζώα βρέθηκαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα

Νεκρά βρέθηκαν 47 ζώα στον Έβρο, τα οποία πέθαναν από δηλητηριασμένα δολώματα. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ), που δραστηριοποιείται κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές...