Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι πάει να κάνει η Φώφη; Το ΠΑΣΟΚ σε «μέτωπο» υπό τον Μητσοτάκη!

Του Γ. Λακόπουλου

Σκηνή από την έναρξη του συνέδριου της ΝΔ: Όσοι την είδαν δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στη Φώφη Γεννηματά σαν να μιλούσε όχι ακριβώς σε εταίρο του, αλλά στο κόμμα του. Ομοίως και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη εν συνεχεία. Αναφερόμενος στο προηγούμενο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου έδινε την εντύπωση ότι αναφέρεται σε κάτι που… ήταν μόνο η αρχή και συνεχίζεται.

Όσοι προσπαθούν να διαβάσουν τα πολιτικά σημάδια και να τα συσχετίσουν με πραγματικά περιστατικά και με πληροφορίες από τα παρασκήνια από εκείνη την ώρα έχουν μια απορία: τι συμβαίνει εδώ πέρα; Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι αυτό που πλασαρίστηκε κυρίως από ΜΜΕ που στηρίζουν τον Μητσοτάκη ως «νέος φορέας» – άλλοτε της «Κεντροαριστεράς και άλλοτε αορίστως- δεν ήταν παρά μια ειλημμένη απόφαση να συγχωνευθούν το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι.

Επιστρατεύθηκαν και κάποιοι φιλόδοξοι από το παρελθόν και στήθηκε ένα σκηνικό «νέου κόμματος» που έλαβε αυθαίρετα τον τίτλο «Κίνημα Αλλαγής». Οι παράγοντες που οργανώνουν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης οδήγησαν τη Γεννηματά και τον Θεοδωράκη στην ίδια κομματική στέγη- σαν να μην είχαν διαφορές.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί προεκλογικό ανάχωμα στον Τσίπρα και να δημιουργηθεί εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης θα γίνει Πρωθυπουργός με οποίο ποσοστό και αν πάρει, γιατί θα τον στηρίξουν μετεκλογικά . Η περίεργη δημοσκοπική άνοδος του «νέου κόμματος»-που δεν υπάρχει καν ακόμη- έχει εμφανή εξήγηση.

Φαίνεται όμως ότι ο σχεδιασμός δεν σταματάει εκεί. Τα συμφραζόμενα των τελευταίων εξελίξεων και το κλίμα που αναδείχθηκε στο συνέδριο της ΝΔ κάνουν πολλούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο. Για την ακρίβεια και χειρότερο: την πλήρη προσχώρηση του νέου κόμματος σε «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», υπό την ΝΔ .

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές σημείωσαν την ένταση με την οποία δαιμονοποιείται το τελευταίο διάστημα η σημερινή κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές εξελίξεις που οδηγούν σε έξοδο από το Μνημόνιο, με τη στήριξη και τους επαίνους σχεδόν όλων στην Ευρώπη.

Τι είναι αυτό που έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρεται ως … αρχηγός , απευθυνόμενος στη Γεννηματά και τον Θεοδωράκη; Τι ακριβώς άνοιγμα μπορεί να κάνει ένα κόμμα της Δεξιάς με νεοφιλελεύθερη ηγεσία σε κάποιους που υποτίθεται ότι δημιουργούν «κεντροαριστερό κόμμα»;

Πώς μπορεί ο γιος του Μητσοτάκη να φέρεται ως «αφεντικό» απέναντι στη κόρη του Γεννηματά που είναι σήμερα επικεφαλής του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου;

Αν πάμε λίγο πίσω θα δούμε ότι η Φώφη εξ αρχής λειτούργησε ως στρατηγικό στήριγμα του Μητσοτάκη. Στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί σήμερα τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης- η οποία δεν έχει βέβαιο μόνο 6% που πήρε η ίδια στις εκλογές.

Πρακτικά συνέχισε την πολιτική Βενιζέλου που υπέταξε ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ στη Δεξιά του Σαμαρά και το έστρεψε εναντίον της Αριστεράς στην οποία ανήκει με βάση τα ιδρυτικά χαρακτηριστικά του. Έκανε πόλεμο στα κόμματα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ ιστορικά συντονίσθηκε στους κοινωνικούς αγώνες και συνέπραξε κατά της Δεξιάς. Σ’ αυτή τη γραμμή κινείται η Γεννηματά.

Με παρότρυνση του Βενιζέλου -αλλά όχι και του ακέραιου Θεοχαρόπουλου που έμεινε πιστός στις αρχές του κόμματος του -η Γεννηματά καταψήφισε την απλή αναλογική που ήταν ανάσα ζωής για το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά στράφηκε εναντίον το κόμματος που την έκανε πρόεδρο.

Δεν υπήρξε κρίσιμο θέμα στο οποίο να μην συνταχθεί με τον Μητσοτάκη που έδωσε τις ευλογίες του για τον «νέο φορέα»το περασμένο καλοκαίρι. Εγκατέλειπε ακόμη και την προβιά του διμέτωπου και άρχισε να επιτίθεται ακόμη και ανοίκεια στον Τσιπρα κόβοντάς παραδοσιακές γέφυρες. Ανιστόρητα, αλλά όχι τυχαία.

Ότι ο Πρωθυπουργός, παρά τις δυσχέρειες που έχει στο κόμμα του, πέρασε τον κάβο και δρομολόγησε την αντίστροφη μέτρηση των Μνημονίων, έχοντας στο πλευρό όλη την Ευρώπη. Αυτό προφανώς για θεμελιώνει ισχυρές προϋποθέσεις για το χρόνο των εκλογών.

Επιχειρηματικά κέντρα και μιντιακοί παράγοντες που έχουν επαφή με τη Γεννηματά, όπως και με τον Θεοδωράκη, δημιούργησαν συνθήκες σκληρότερης επίθεσης στην κυβέρνηση. Οι ίδιοι έβαλαν στο σχεδιασμό και τον Γ. Παπανδρέου, με προφανή ανταλλάγματα. Ότι το εγχείρημα είχε την ευλογία του Μ. Σημίτη είναι εμφανές.

Οι τελευταίες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το λεγόμενο «Κίνημα Αλλαγής» δεν θα παραμείνει το ετερόκλιτο σχήμα που θα συμπράττει με τη ΝΔ. Η δημιουργία μετώπου με επικεφαλής τον Μητσοτάκη, θα ανοίξει το δρόμο συγχώνευση στη ΝΔ. Απίστευτο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σ’ αυτές τις συνθήκες το ανοσιούργημα της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερο και από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Το ΠΑΣΟΚ …εντάσσεται στη ΝΔ για να πολεμήσει εναντίον ενός άλλου κόμματος της Δημοκρατικής παράταξης.

Ο ιστός της διαπλοκής που είχε σταθεί απέναντι στον Κ. Καραμανλή- και τον Α. Παπανδρέου παλιότερα -για να πλήξει τον Τσίπρα και να διατηρήσει τα προνόμιά του προχωράει σε μια κίνηση ακραίας χειραγώγησης. Τουλάχιστον ο Πάγκαλος μετακίνησε στη Δεξιά, μόνο τον εαυτό του…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ – Spoiler: Η Ευανθία προσπαθεί να σκοτώσει τον Μέλιο

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ Μία απόπειρα δολοφονίας θα δούμε στις Ψυχοκόρες στα επόμενα επεισόδια καθώς η Ευανθία προσπαθεί να...