Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατεβαίνει το αιγοπρόβειο, ανεβαίνει το αγελαδινό γάλα

Κάτω από πλευράς τιμής βρίσκεται το πρόβειο και το γίδινο γάλα τη φετινή περίοδο, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το αγελαδινό, η τιμή του οποίου αυξάνεται μήνα με το μήνα σταθερά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για όλα τα είδη γάλακτος παραμένει το ίδιο, οι αθρόες εισαγωγές που γίνονται κατά βάση από τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία πλήττουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Ο οποίος μετρά απώλειες και ως προς τον αριθμό των κτηνοτρόφων που σήμερα απασχολούνται σε αυτόν , αλλά και ως προς το ζωικό κεφάλαιο από τις ασθένειες που κάθε τόσο το προσβάλλουν.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τιμή στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, μας αναφέρει ο κ. Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι η πηγή του κακού βρίσκεται στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που γίνονται και τις οποίες ενώ γνωρίζει πολύ καλά το αρμόδιο υπουργείο δεν κάνει απολύτως τίποτα για να τις σταματήσει με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, εξαιτίας των θεσμών! Σήμερα κατά τον ίδιο, η τιμή στο πρόβειο είναι από 90 λεπτά το κιλό μέχρι και 92 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ξεκινούσε από τα 98 λεπτά το κιλό και είχε φθάσει και στο 1,2 ευρώ το κιλό. Και όλα αυτά… διότι, υποστηρίζει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, διότι οι λαθραίες εισαγωγές από τη Σαρδηνία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία δίνουν και παίρνουν. Όσον αφορά την εγχώρια παραγωγή πρόβειου, υπογραμμίζει ο ίδιος φθάνει τους 600.000 τόνους, οι οποίοι στο σύνολό τους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας (120.000 τόνοι). Ακριβώς επειδή η παραγωγή πρόβειου είναι ίσα-ίσα για την παρασκευή της φέτας και επιπλέον το εισαγόμενο είναι αρκετά φθηνότερο από το ελληνικό γίνεται πάρτι με τις λαθραίες εισαγωγές. Όπως υπογραμμίζει το εισαγόμενο πρόβειο από την Ρουμανία έρχεται με 78-80 λεπτά το κιλό.

Παρόμοια η κατάσταση και στο γίδινο, σημειώνει ο κ. Ν. Παλάσκας με την τιμή να βρίσκεται σε διαρκή πτώση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τιμή για φέτος έχει κινηθεί από 52 λεπτά το κιλό έως και 60 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ήταν από 62 λεπτά έως και 68 λεπτά το κιλό. Τα πράγματα, όσον αφορά την τιμή του γίδινου με την εγχώρια παραγωγή να υπολογίζεται στους 150.000 τόνους θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχαν πωλήσεις στο εμφιαλωμένο (γίδινο) που γίνεται από κάποιες βιομηχανίες.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ελληνικού γάλακτος και γενικότερα της κτηνοτροφίας. Όπως λέει τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από την πρωτογενή παραγωγή το 30% των κτηνοτρόφων. Το θετικό είναι ότι αυτοί που παρέμειναν έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ αύξησαν και την παραγωγή τους κατ΄10%-20%, όμως αυτή η βελτίωση δεν έχει αποτυπωθεί στην τιμή.

Ανεβασμένη συγκριτικά με πέρυσι είναι η τιμή στο αγελαδινό γάλα, μας λέει ο Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος των αγελαδοτρόφων Ελλάδος και όπως όλα δείχνουν κατά τον ίδιο θα ανέβει και άλλο στο μέλλον, καθώς από την μία υπάρχει ζήτηση και από την άλλη το εισαγόμενο είναι πιο ακριβό από το εγχωρίως παραγόμενο.

Συγκεκριμένα σήμερα η τιμή στο αγελαδινό κυμαίνεται στα 41 λεπτά περίπου το κιλό, από 39,21 λεπτά τον Αύγουστο και 39,92 λεπτά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.

Ωστόσο, όπως τόνισε θα έπρεπε κατά την εκτίμησή του η τιμή να είναι ακόμη πιο ανεβασμένη, διότι το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί και έτσι από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί επιπλέον προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν. Όπως ήδη προαναφέρθηκε από τον πρόεδρο των αγελαδοτρόφων, μία ακόμη παράμετρος που έχει ανεβάσει την τιμή είναι και οι ακριβότερες εισαγωγές. Οι οποίες όσον αφορά το συμπυκνωμένο προϊόν γίνεται κατά βάση από την Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ το νωπό από Τσεχία και Ουγγαρία. Ειδικότερα για το εισαγόμενο νωπό εκτιμά ότι η τιμή του φθάνει τα 50 λεπτά το λίτρο, εκ των οποίων περίπου τα 8 λεπτά είναι το κόστος μεταφοράς του από το ξένο κράτος στην ελληνική αγορά.

Μετά από κάποιες διακυμάνσεις, η τιμή του αγελαδινού γάλακτος δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί με ελαφρά αυξητικές τάσεις, μας λέει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΘΕΣγάλα, κ. Ανδρέας Χαρδαλούπας. Σήμερα ο συνεταιρισμός αγοράζει στα 39,5 λεπτά το κιλό. Σημαντικό τμήμα αυτού είναι για την προμήθεια των αυτόματων πωλητών που έχει ο Συνεταιρισμός και οι οποίοι φθάνουν τους 63 σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Καθημερινά, οι αυτόματοι πωλητές προμηθεύονται με 30-35 τόνους φρέσκο γάλα, ενώ πωλούν και συσκευασμένο.

Ο στόχος κατά τον ίδιο είναι να μετατραπούν, όπου βεβαίως το επιτρέπουν τα τετραγωνικά μέτρα, οι αυτόματοι πωλητές σε συνεταιριστικές γωνιές, που ήδη φθάνουν τις 12. Ειδικότερα για την Αθήνα, μας τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρχουν συνολικά τέσσερις τέτοιες γωνιές, στην Ηλιούπολη, στον Αγ. Δημήτριο, στο Γαλάτσι και στην Αγ. Παρασκευή.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

agroekfrasi.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ