Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κίνημα Αλλαγής»: Γιατί όχι «Το κόμμα της Φώφης»; Κρίση προτού υπάρξει ο «νέος φορέας»

Του Γ. Λακόπουλου

Σε αναστάτωση βρίσκονται όσοι ψήφισαν για τον «νέο φορέα» – στέλνοντας το μήνυμα «να μη διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ»- με τις πρώτες κινήσεις της Φώφης Γεννηματά που μάλλον ούτε το μήνυμα έλαβε, ούτε συνειδητοποίησε ότι δεν είναι κυρίαρχη πλέον.

Σε μια νέα εκδήλωση συναλλαγής με τον …τέταρτο των εκλογών Στ. Θεοδωράκη έσπευσε να ανακοινώσει το τίτλο της αρέσκειας της για το «νέο κόμμα», με κάτι σάλτσες των παρατρεχάμενων ότι το «Κίνημα Αλλαγής» παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ.

Αγανακτισμένα παλαιά στελέχη του Κινήματος σχολιάζουν ότι «τίποτε που δεν έχει τον όρο «σοσιαλιστικό» και τα σύμβολά του που καθιέρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ».

Οι ίδιοι παρατρεχάμενοι για να δικαιολογήσουν την αυθαιρεσία της Φώφης με τον Θεοδωράκη έλεγαν ότι «μίλησαν ως κοινοβουλευτικοί». Όμως εξ ίσου κοινοβουλευτικός είναι και ο προεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος, τον οποίο αγνόησαν προσβλητικά.

Ο ίδιος αντέδρασε έντονα αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τα καμώματά της η Φώφη θέτει σε κίνδυνο ακόμη και το εμπεδωμένο εγχείρημα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από το 2015.

Θορυβημένη η Γεννηματά έσπευσε να «εγγυηθεί τη συλλογική λειτουργία». Ήταν κάτι σαν ανέκδοτο. Όχι μόνο γιατί ακολούθησε την πρακτική «πρώτα πυροβολούμε και μετά ρωτάμε», αλλά γιατί η θητεία της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ μόνο συλλογικότητα δεν αποπνέει.

Λειτουργεί αυταρχικά, με έναν στενό κύκλο παραγόντων – αποκρουστικών σε κάποιες περιπτώσεις στη κοινή γνώμη – αλλά και … συγγενών της. Κατάργησε την Κεντρική Επιτροπή επειδή δεν της υπέβαλε τα σέβη του ο γραμματέας της Στ. Ξεκαλάκης και δεν έκανε ποτέ το έκτακτο συνέδριο που όφειλε για να εκλέγουν νέα όργανα.

Ασύδοτη, επιχειρεί την κατάργηση του ΠΑΣΟΚ, παρά το ό,τι για να εκλεγεί στον» φορέα» έδινε υποσχέσεις ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται». Ήδη το διέλυσε δίνοντας οδηγίες σε δημοσκόπους να μετρούν το «Κίνημα Αλλαγής».

Αυτές οι αυθαιρεσίες εδραίωσαν τη βεβαιότητα ότι η Φώφη Γεννηματά θεωρεί πλέον τον εαυτό της… «ιδρυτή» αντίστοιχου βεληνεκούς με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η έπαρση που τη συνοδεύει την οδηγεί στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ΙΧ κόμματος, όπως κατ’ αντιστοιχία προσπαθεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ. Άλλωστε η προοπτική συνεργασίας του είναι ανοικτή.

Η οργή που προκαλεί στους άλλους παράγοντες του χώρου είναι φανερή. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αντέδρασε ήδη σκληρά και ο Νίκος Ανδρουλάκης -ως ουσιαστικός νικητής των εκλογών- δεν πρόκειται να ανεχθεί την κλιμάκωση της αυτοκρατορικής λειτουργίας της κυρίας. Η ίδια ωστόσο επιμένει δηλώνοντας -σύμφωνα με τα ΝΕΑ- ότι «υπάρχει εκλεγμένη επικεφαλής».

Προφανώς κανείς δε πρόκειται να δεχθεί ότι η εκλογή της νομιμοποιεί τις μεγαλομανιακές διαθέσεις μονοκρατορίας και οι αφ’ υψηλού υποσχέσεις για «συλλογική λειτουργία» που δίνει. Με το ίδιο ύφος που έλεγε τις προάλλες – παίζοντας με τα νεύρα των Πασόκων: «ο Γιώργος Γεννηματάς δεν είχε μηχανισμό» και η ίδια «δεν είναι κληρονόμος».

Πάντως ο «νέος φορέας» έχει μπεί σε κρίση προτού καν υπάρξει. Αυτή η κρίση παίρνει ήδη πολλές μορφές με πρώτη την ιδεολογική καθώς ο όρος «κεντροαριστερά» ήδη ξεχάσθηκε από την Γεννηματά και τον Θεοδωράκη -προφανώς δεν διευκολύνει τη συνεργασία με τη Δεξιά- και δεν είναι τυχαίο ότι το υπενθύμισε ο Θεοχαρόπουλος.

Από τη πλευρά του ο Ανδρουλάκης σημείωσε ότι εκτός από την ονοματολογία, υπάρχει και το θέμα της πολιτικής ταυτότητας, αλλά και της δημοκρατικής λειτουργίας -ουσιαστικά καταγγέλλοντας τη Γεννηματά για την παραβίαση της.

Αντιλαμβανομένη ότι ήδη βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο η Φώφη προσπαθεί να κατασκευάσει οχυρώματα γύρω της. Το πιο αστείο ηταν η ιδέα για «αξιοποίηση» του συνόλου των συνυποψήφιων της, δίκην οργάνου. Μια ιδέα που είχε πρώτος ο «μάνατζερ» της επιχείρησης για διάλυση του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αλιβιζάτος.

Δηλαδή να πάρουν ρόλους -όπως συνιστά ο …Κ. Σημίτης- όσοι αποδοκιμάσθηκαν από τους εκλογείς. Ο αρχικηπουρός του Γ. Παπανδρέου, ο Πόντας που έλεγε τον Ιούνιο «να κάνουμε πρόεδρο την κυρία Γεννηματά χωρίς εκλογές» και όσοι έκαναν την πλακά τους ή προσπαθούσαν να κερδίσουν δημοσιότητα.

Τελικά κατέλήξε σε κάτι χειρότερο. Ενα επιτελείο στο οποιο πρώτο τραπέζι πίστα θα ειναι οΓ. Παπανδρεόυ : χαντάκωσε το ΠΑΣΟΚ, το καταχρεώσε, το διέσπασε και έχει στο λαιμό του το κρίμα της υποταγής της χώρας στο ΔΝΤ, ενώ έιχε εκλεγει με αλλη εντολη. Ο ευτελισμος της πολιτικής. Μήπως δεν ειναι ευτελισμος του ΠΑΣΟΚ οτι βρέθηκε θεση στο <επιτελειο> για τον Θεοδωρακη και τον Καμίνη, που δεν έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αλλα όχι για το Βαγγγ. Βενιζέλο;

Ορισμένοι πάντως υποπτευονται ότι οι άλλοι υποψήφιοι αποκλεισθηκαν για να μεινει εξω ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος την έβαλε στη θέση της όταν προσπάθησε πριν από τον δεύτερο γύρο να εκβιάσει την υποστήριξή του.

Ετσι όπως έχουν τα πράγματα το νέο κόμμα αυτοακυρώνεται απο το πρώτο βήμα του. Θα οδηγηθεί σε συνέδριο, άγνωστης ατζέντας αλλά και με το όνομα «Κίνημα Αλλαγής» σε εκκρεμότητα, καθώς ήδη προεξοφλείται ότι θα κατατεθούν προτάσεις για αλλαγή του. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν φυσικά γίνει ποτέ αυτό το συνέδριο γιατί υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα.

Το πρώτο είναι η τύχη των σημερινών κομμάτων- τρία από τα οποία έχουν την σφραγίδα της λαϊκής ετυμηγορίας σαν αυτά που , αλλά η Φώφη επιδιώκει να υποταχθούν στην…κυριαρχία της. Ο Θεοδωράκης δεν έχει κανένα λόγο να μην διαλύσει το ήδη διαλυμένο κόμμα του, αλλά ο Γ. Παπανδρέου δεν σκοπεύει να διαλύσει το δικο του.

Μένει το ΠΑΣΟΚ, που είναι το μόνο υπαρκτό κόμμα, για το οποίο όμως η Φώφη δεν έχει καμία εξουσιοδότηση διάλυσης-» εκτός αν της την απονείμουν ο Σημίτης με τον.. Μητσοτάκη που αδημονεί για τη συνεργασία τους», όπως λένε ειρωνικά στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως αποκάλυψε το ΑΠ το κόλπο για να εξαφανιστεί το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι να οργανωθεί ανοιχτό… δημοψήφισμα, αντί να ερωτηθούν τα μέλη του. Σ’ αυτή τη λογική φέρεται να προσχωρήσει και Κ. Λαλιώτης παρότι προεκλογικά είχε παρεμβεί για να διαμηνύσει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έρχονται από το μέλλον.

Αν πράγματι έχει αυτή τη θέση, απλώς θα έχει υποταχθεί στις απολυταρχικές επιδιώξεις της Γεννηματά, την οποία πάντως επιχειρεί να προστατεύσει από όσους «την αδικούν». Η κομματική βάση το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτόν ελπίζει να μην χάσει το κόμμα της και την ψυχή της καώως οι Σκανδαλίδηδες και άλλοι ευνοημένοι έχουν ήδη ασπασθεί το λόγο του Σημίτη ότι «το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσθηκε». «Ο ίδιος προφανώς. Αλλά το ΠΑΣΟΚ γιατί;» λένε πολλοί.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα ήδη ταρακουνούν το εγχείρημα και όσο η Γεννηματά του δίνει χαρακτήρα … προσωπικού κόμματος, θα κλιμακώνονται. Εκτός αν, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η λύση θα ήταν να ονομαστεί «Κόμμα τη Φώφης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ