Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Οι Βορειοελλαδίτες πάνε εξωτερικό για γιορτές -Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα Πηγή: Οι Βορειοελλαδίτες πάνε εξωτερικό για γιορτές -Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα

Περισσότεροι σε ποσοστό 20% καταγράφονται φέτος οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς, που θα ταξιδέψουν εκτός ελληνικών συνόρων για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Εκδρομές μέσω τουριστικών πρακτορείων, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης, Βύρων Θεολόγης, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 13.000, έναντι των 10.000 πέρυσι.

Στις σημαντικές διαφοροποιήσεις της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, η «επανεμφάνιση» των οδικών εκδρομών προς την Κωνσταντινούπολη (560 άτομα γέμισαν οκτώ πούλμαν με αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη), τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον καταγραφόταν μηδενικό.

Προορισμό- «έκπληξη» για τους τουριστικούς πράκτορες αποτέλεσε φέτος το ενδιαφέρον των εκδρομέων για να ταξιδέψουν στο χωριό του Άι Βασίλη, στη μακρινή Λαπωνία.

Το 40% θα ταξιδέψει στη Λαπωνία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης, 540 Έλληνες, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 40% είναι Βορειοελλαδίτες, θα ταξιδέψουν τις εορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων στη μακρινή Λαπωνία. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, Νέα Υόρκη και Κούβα αποτέλεσαν τους ξεχωριστούς προορισμούς που «ψήφισαν» Βορειοελλαδίτες εκδρομείς και φέτος εκλείπουν από τα γιορτινά τους σχέδια.

Προορισμός η Βιέννη

Εκλεισαν εισιτήρια από Οκτώβριο

Στην αύξηση του αριθμού των εκδρομέων που επέλεξαν φέτος να ταξιδέψουν εκτός ελληνικών συνόρων, σημαντικά επέδρασε κατά τον κ. Θεολόγη, η μείωση σε ποσοστό ως και 10% των τιμών από τους πράκτορες, αλλά και η «επιστροφή» των νέων, ηλικίας 25-40 ετών, στα τουριστικά γραφεία.
«Παρόλο που αυτή η ομάδα των πολιτών έχει άριστη σχέση με το Διαδίκτυο και φυσικά συνεχή πρόσβαση, ωστόσο βλέπουμε ότι φέτος επέστρεψαν στα τουριστικά γραφεία, έχοντας προφανώς αγανακτήσει από τις άστοχες χρεώσεις και τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούνται μέσω του Internet» επισήμανε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «φέτος οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς έκαναν από νωρίς κρατήσεις για την εορταστική τους εξόρμηση, ξεκινώντας να κλείνουν εισιτήρια από το τέλος Οκτωβρίου» σημείωσε.

Χριστούγεννα στην Πράγα

Βιέννη, τη Βουδαπέστη και την Πράγα

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί όπως τους ανέδειξαν οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς.
Με τις επιλογές τους, οι Βορειοελλαδίτες ταξιδιώτες και φέτος ανέδειξαν ως πιο δημοφιλείς προορισμούς τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και την Πράγα και δευτερευόντως τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Εορταστική ατμόσφαιρα στη Ρώμη

Οπως διευκρίνισε ο κ. Θεολόγης, για τους δημοφιλείς προορισμούς, ναυλώθηκαν φέτος 40 πτήσεις τσάρτερ, έναντι 30 πέρυσι, ενώ για τους δεύτερους σε προτίμηση προορισμούς, κρατήθηκαν θέσεις στις τακτικές γραμμές, όταν προ εξαετίας υπήρχαν τσάρτερ. «Ρώμη, Βαρκελώνη, Λονδίνο και Παρίσι, είναι αγαπημένοι προορισμοί για τους Βορειοελλαδίτες εκδρομείς, αλλά ακριβοί» υπογράμμισε.

Σταθερά στο Μπάνσκο

Σταθεροί στις προτιμήσεις τους, παραμένουν οι εκδρομείς που επιλέγουν προορισμούς σε γειτονικές χώρες, και έτσι και φέτος, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, ως οι δημοφιλέστεροι μεταξύ των «γειτόνων» της χώρας αναδεικνύονται η Σόφια, το Μπάνσκο, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι.

4 στους 10 ταξιδεύουν με αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, αεροπορικώς για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, θα ταξιδέψουν τέσσερις στους δέκα εκδρομείς και οδικώς το 60%.

Οι δε ηλικίες των εκδρομέων κυμαίνονται από 25 έως και 55 ετών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεολόγης, επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, πέραν των αεροπορικών εισιτηρίων, «είναι προς το συμφέρον του εκδρομέα να απευθύνεται στον ταξιδιωτικό πράκτορα για να κλείσει μεταξύ άλλων ξενοδοχείο και επισκέψεις σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος σε δελεαστικές τιμές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ