Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέος «μποναμάς»: Έρχονται μαζί ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος


Το σχέδιο που επεξεργάζεται κυβέρνηση και δανειστές
Νέα σενάρια και υπολογισμοί για τον ΕΝΦΙΑ έχουν ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η πληρωμή των φετινών δόσεων. Και πρέπει οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν πως τους περιμένει «διπλό χτύπημα» με την πληρωμή της εφορίας και του ΕΝΦΙΑ μαζί.
Στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν να κάνουν σχέδια για το φόρο του 2018 οποίος θα έρθει νωρίτερα για πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων θα σταλούν στους φορολογούμενους τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου και θα συμπέσει χρονικά με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε δόσεις που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.
Παράλληλα , κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη χρονική μετάθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η σχετική μνημονιακή δέσμευση ήταν οι αλλαγές να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο χρόνος δεν επαρκεί, τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί και θα πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά. Έτσι, αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει έως το τέλος Μαρτίου 2018.
Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης και μάλιστα ο λογαριασμός θα έρθει νωρίτερα. Στόχος είναι η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται η υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δις. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ