Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ούτε ένα βήμα χωρίς διαπλοκή

Τα “πανηγυράκια” με επενδυτές στη Νέα Υόρκη είναι “χάντρες” στους ιθαγενείς. Στο “καζάνι” βράζει η ενέργεια. Και το “ζουμί” λέγεται διαπλοκή.

Όλα τα άλλα, για επενδύσεις, επενδυτές, προγράμματα και ευκαιρίες για “invest in Greece” που θα πουν στη Νέα Υόρκη, κομισάριοι και σύντροφοι, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι μόνο για να δικαιολογούνται ταξιδάκια, τουρισμός και προσωπικές δημόσιες σχέσεις.

Επένδυση της προκοπής στην Ελλάδα αποκλείεται όσο στο τραπέζι της οικονομίας, οι “λεμονοστύφτες” και οι “κιμάδοκόφτες” δανειστών, Κομισιόν και δικαστηρίων του Λουξεμβούργου ξεζουμίζουν την ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΦΑ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, προμήθειες φυσικού αερίου μέχρι και έρευνες αποθεμάτων υδρογονανθράκων) τις υποδομές (ΟΛΘ, λιμάνια, μαρίνες λοιπά αεροδρόμια) τις μεταφορές (κάθε μορφής) και τα κλειστά επαγγέλματα.

Βεβαίως οι δανειστές και η Κομισιόν κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους βγάζοντας από τη μέση τα ζημιογόνα, άχρηστα και επικίνδυνα κρατικά μονοπώλια κατοχής του κομματικού στρατού που συντηρούνται από την “κλοπή” των αιχμαλώτων καταναλωτών των ΔΕΚΟ.

Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε να κάνουμε με την αποτελεσματικότητα που έδειξαν στις αποκρατικοποιήσεις οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως (για παράδειγμα) η Ρουμανία, η οποία και με ορθή αποκρατικοποίηση βοήθησε την πραγματική (και όχι αλά- Γκρέκα) ανάπτυξη της στο 7%.

Εμείς, “ακτινογραφώντας” και την αποκρατικοποίηση (ας πούμε τη ΔΕΗ – που τρέχει τώρα- ή της ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ ή του ΟΛΘ που θα ανακινηθούν) θα ανακαλύψουμε “ευρήματα παθογένειας” ολόιδια με την, 30ετή, διαπλοκή στις μεγάλες κρατικές προμήθειες, στις αναθέσεις οδικών έργων, στους εξοπλισμούς αμύνης ή στην “εξυγίανση” των “κοινωνικοποιημένων” πρώην ιδιωτικών ομίλων και βιομηχανιών…

Ας αναλογιστούμε λιγουλάκι… πως και που κατέληξαν οι 53, μεγάλες και μικρές κρατικοποιήσεις, από το 1975, όταν κοντά στο 1995 άρχισε το ξεπούλημά τους για παλιοσίδερα και οικόπεδα. Ας ξαναθυμηθούμε το πραγματικό ξετίναγμα των 43 (από τις 53 κρατικοποιημένες) προβληματικών του περιβόητου Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Πόσο ανόητος μπορεί να είναι ένας επενδυτής της Αμερικής, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας ή Κίνας να βάλει στην Ελλάδα κεφάλαια (στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας ή των οποιοδήποτε υποδομών) αν δεν μαζευτεί η “σκακιέρα” με την πώληση της ΔΕΗ και δεν μοιραστεί η “πίτα” ενεργειακών επενδύσεων που έπρεπε να γίνουν προ 20ετίας αλλά δεν άφηνε η ΓΕΝΟΠ;

Θα επενδύσει σοβαρός επενδυτής με τη σημερινή και φορο-αρπακτική τιμολογιακή πολιτική ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίων, που έπρεπε να έχει “κλειδώσει” χαμηλά από το 1993 όταν απελευθερώθηκαν οι τιμές στα καύσιμα και “επισημοποιήσαμε” το λαθρεμπόριο;

Θα επενδύσει σε υποδομές αν προηγουμένως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν σταματήσουν να βάζουν την ουρά τους στις δημόσιες επενδύσεις μοιράζοντας στο διάβα τους μεγάλες και μικρές δουλειές στους ντόπιους κρατικοδίαιτους;

Από την άλλη, οι επενδυτές των πολυεθνικών δεν είναι στραβοί να μην βλέπουν την αναδιάταξη… της διαπλοκής και στα ΜΜΕ με ξαναμοίρασμα του παιχνιδιού στις τηλεοράσεις, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις εκδοτικών ομίλων που σαφέστατα συνδέονται με όλους τους διαδρόμους της διαπλοκής.

Αλίμονο αν κατέβαζαν αμάσητη… την ερμηνεία ότι η αναδιαπλοκή… στα ΜΜΕ (που εξελίσσεται ταχύτατα και θα ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές) έχει να κάνει αποκλειστικά με τη στήριξη των ιδεολογικών, πατριωτικών, ή εθνικών ελατηρίων… των κομμάτων.

Όταν η ΔΕΗ θα πωλείται κομμάτι – κομμάτι, σε όλο το σύστημα παραγωγής, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΣΦΑ , η ΔΕΠΑ θα καταπίνονται μονομιάς… για να συνεχίσουμε με ΕΥΔΑΠ τις συγκοινωνίες και ό,τι άλλο είναι κρατικό τα δικά τους… ΜΜΕ θα είναι ασφαλώς και “προστάτες άγγελοι” πολιτικών επιλογών… και στην οικονομία.

Το περιτύλιγμα, άλλωστε, του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ του 2015 μαζί με τις δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση, οι οποίες επιβάλλουν (ανάμεσα στα 113 προαπαιτούμενα) και “fast track” πωλήσεις ΔΕΚΟ αφήνουν περιθώρια να “αναβαπτισθεί” η σημερινή “παλαιάς κοπής” διαπλοκή.

Και αντί για διαπλοκή να λέγεται “νομοθετική ρύθμιση για τα προαπαιτούμενα”… Αντί για δουλειές στους κρατικοδίαιτους να λέγεται στρατηγική ιδιωτικοποίηση… Αντί για εξυπηρέτηση συμφερόντων να αποκαλείται ορθολογισμός στην οικονομία… Και άντε εσύ να κατηγορήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τους διαδόχους του, πως δεν πράττουν σωστά αφού κάνουν ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο μνημονίων… Να γιατί έτσι και δεν μαζευτεί η τράπουλα… της διαπλοκής, σοβαρός επενδυτής δεν έρχεται να βάλει λεφτά στην Ελλάδα. Μόνο θα φεύγει…


Του Γιώργου Κράλογλου

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 145-146 Επεισόδιο 145 Ο τραυματισμός της Αμαλίας...