Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φώφη Γεννηματά: Κάποιος να της πει ότι όταν δεν ξέρουμε δεν μιλάμε

Του Γ. Λακόπουλου

«Οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο, αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα.

Συνεχώς ο κ. Τσίπρας «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος», και δυστυχώς μαζί του τα Ελληνικά συμφέροντα.

Φιάσκο η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγαλύτερο φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο.

Επειδή όμως ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης δεν υπάρχει.

Επειδή ποτέ ως τώρα δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ακόπως ετέθη.

Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω.

Η Ελληνική Κυβέρνηση –και πρώτα ο Πρωθυπουργός- έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα».

Αυτές οι 135 λέξεις θα έπρεπε προβληματίσουν όσους άκουγαν μόλις προχθές την Φώφη Γεννηματά να αγορεύει στην κοινή συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού. Ιδίως ο Σημίτης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Παν. Ιωακειμίδης και δυο τρεις ακόμη που, αν μη τι άλλο, καταλαβαίνουν από διεθνείς σχέσεις και γνωρίζουν τα ελληνοτουρκικά.

Είναι η δήλωση που έκανε η «Προέδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» όπως υπογράφει ακόμη, για την επίσκεψη Ερντογάν μετά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο. Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν στην Αθήνα και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σε εξέλιξη. Προφανώς η υψηλή γνώση του θέματος που τη διακρίνει, την έκανε να μην κρατιέται.

Ήταν ατόπημα, από μια πολιτικό της οποίας η διεθνής εμπειρία φτάνει ως τις «υπηρεσιακές» παρουσίες της στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου προσέρχεται με διερμηνέα και …ξεναγό και αφού διαβάσει ένα προκάτ κείμενο απλώς παρακολουθεί, χωρίς να πολυκαταλαβαίνει τα υπόλοιπα.

Ούτε και τα ελληνοτουρκικά τα καταλαβαίνει- κατά τεκμήριο τουλάχιστον. Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να ανεβεί ξανά στον άμβωνα και με τη συνήθη έπαρση που τη διακρίνει να εκτοξεύσει τα παραπάνω Δεν ξέρουμε- ή μάλλον ξέρουμε- ποιοι τη συμβουλεύουν σ’ αυτά τα θέματα, αλλά ήταν ένα ολίσθημα στο οποίο κανείς άλλος πολιτικός δεν επέτρεψε στον εαυτό του.

Π.χ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν είναι λιγότερο αντικυβερνητικός από τη Γεννηματά, περίμενε να αποχωρήσει ο Ερντογάν για να διατυπώσει τη θέση του. Δεν τσούλησε στο βούρκο της αντικυβερνητικής δημοσιογραφίας του σωρού.

Δεν είναι σαφές, όταν μιλάμε για τέτοια θέματα, πόση σημασία έχει τι λέει ή τι δεν λέει η Φώφη Γεννηματά. Αλλά, καλώς ή κακώς, η κυρία εκπροσωπεί ένα κόμμα που έχει γράψει ιστορία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και όταν ήταν Πρωθυπουργός και όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Αυτό θα έπρεπε να την κάνει προσεκτική. Μπορεί να έχει όποια γνώμη θέλει για τον εαυτό της -και δεν την κρύβει στις ομιλίες της. Αλλά κάποιος να της εξηγήσει, για τη δική της προφύλαξη, ότι δεν είναι όλα «νέος φορέας», «κεντροαριστερά» της Δεξιάς, και «αλλάζουμε τους συσχετισμούς», «να φύγει ο Τσίπρας «και άλλα διηγήματα». Μπορεί να λέει ό,τι θέλει στα ακροατήριά της, αφού την ακούν, αλλά στα εθνικά θέματα χρειάζεται αυτοσυγκράτηση… Δεν είναι όλα «κι η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραγματευτάδες….

Μπορεί να είναι η «δημοφιλέστερη πολιτικός στη χώρα» κατά τον δημοσκόπο Στράτο, αλλά στο όνομα του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένη να ξέρει που τελειώνει η άκριτη αντιπολίτευση και που αρχίζουν τα σοβαρά θέματα- ιδίως σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική. Όπως και να ξέρει ότι τα κόμματα δεν κάνουν αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά τα κάνουν κάτι λεχρίτες, τους οποίους καλό είναι να αποφεύγει όσο είναι αρχηγός κόμματος. Οι πολιτικοί αρχηγοί τιμούν τον ρυθμιστή του Πολιτεύματος…

Δεν χρειάζεται κόπος. Απλώς όταν δεν ξέρουμε ένα θέμα δεν μιλάμε. Και εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε να περιμένει να λήξει η επίσκεψη να προκύψουν τα αποτελέσματα και μετά να πει τις σοφίες της για τις κυβερνητικές ευθύνες.

Δεν περιποιεί τιμή σε ένα πατριωτικό κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ να τσαλαβουτάει η επικεφαλής του στα ελληνοτουρκικά με τον τρόπο που αναδεικνύει η δήλωσή της, νομίζοντας ότι πλήττει την κυβέρνηση. Το κόμμα της πλήττει…

ΥΓ. Μιλώντας στα ΝΕΑ για την επισκεψη Ερντογάν, ο πρώηνπροεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέληε Βενιζέλοςαπάντησε: <Ο κ. Ερντογάν έχει κάνει τις δικές του επιλογές και υπηρετεί τους δικούς του στόχους. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς. Δεν είμαι οπαδός της δημόσιας και πολύ περισσότερο της τηλεοπτικής διπλωματίας. Ούτε της διπλωματίας του twitter. Σε κάθε περίπτωση, όταν διεξάγεται ένας δημόσιος διάλογος σημασία έχει ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας να διατυπώνει με σαφήνεια και λιτότητα τις εθνικές θέσεις. Το μεγάλο πρόβλημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας δεν είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία αντιμετωπίζει πιεστικά ζητήματα εθνικής συνοχής και εδαφικής ακεραιότητας>.

Οσο περνάει ο καιρος ο λόγος των επικεφαλής των κομμάτων εκπιπτει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ