Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιεροσυλία Η Αιχμή Ερντογάν Κατά Καραμανλή

Πολλές φορές σήμερα ο Ταγιπ Ερντογάν με τον εμπρηστικό του λόγο και την αξίωσή του για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πέρασε την κόκκινη γραμμή της ελληνικής φιλοξενίας. Ομως, εκείνο που χαρακτηρίστηκε ιεροσυλία, ήταν η αιχμή του Τούρκου Προέδρου για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκριμένα, στη συνάντηση αυτή, όπως επισημαίνεται στα parapolitika.gr, ο Ερντογάν μεταξύ των υπολοίπων, ανέφερε και τα εξής στη δήλωση του: « Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους της προσευχής αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να πουν τη λέξη Τουρκική… Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα…Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνετε μέλος»!

Ο Έλληνας πρόεδρος που διετέλεσε γραμματέας του μεταβατικού Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου το 1974 – 1975, ως νέος επιστήμων με του υψηλού επιπέδου νομικές σπουδές, και εκ της θέσης του γνώριζε από πρώτο χέρι τι είχε αναγκάσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την οικουμενική του κυβέρνηση να αποχωρήσει (14/8/1974) από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Χοντρά – χοντρά, η Ελλάδα είχε αντιδράσει έντονα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο και ο Καραμανλής στα χρόνια που ακολούθησαν πάλευε διαρκώς μέσα – έξω για να επαναφέρει και τη χώρα στη μεταπολιτευτική κανονικότητα και να αποφύγει ενδεχόμενο νέο κατρακύλισμα σε δικτατορικά καθεστώτα. Έξι χρόνια διήρκεσε αυτή η απομόνωση μέχρι που η Ελλάδα επανήλθε όχι βέβαια γιατί υποστηρίχθηκε από την Τουρκία αλλά επειδή δυο μήνες νωρίτερα είχε καταφέρει να ενταχθεί στον πρώτο πυρήνα των κρατών – μελών της ΕΟΚ.
Η αιχμή Ερντογάν αντιμετωπίστηκε δεόντως από τον ΠτΔ ο οποίος εξουδετέρωσε την επιχειρηματολογία περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης με αποτέλεσμα ο Τούρκος να … ψελλίσει:
« Εδώ δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω πολύ καλά το Δίκαιο (σς πτυχίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει!)… Στο Δίκαιο της πολιτικής ( σς άγνωστο στη Νομική επιστήμη ) υπάρχει όρος για επικαιροποίηση των Συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία των χωρών».

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ