Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανασχηματισμός: Τα τέσσερα σενάρια – Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν;

Επανέρχονται µε ιδιαίτερη ένταση τα σενάρια για ανασχηµατισµό της κυβέρνησης µετά και την τυπική έγκριση της τεχνικής συµφωνίας από το Eurogroup στις αρχές της εβδοµάδας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται να κάνει αλλαγές στο Υπουργικό Συµβούλιο αµέσως µετά την ψήφιση του Προϋπολογισµού στις 19 ∆εκεµβρίου, γεγονός που ενισχύεται και από παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Ετσι, ο πρωθυπουργός αναµένεται να περάσει τις ηµέρες των εορτών γράφοντας και σβήνοντας ονόµατα.

Οι εισηγήσεις που δέχεται από τους συνεργάτες του είναι δύο, καθώς διαφέρει η οπτική γωνία από την οποία βλέπουν το θέµα του ανασχηµατισµού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΥΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Κάποιοι θεωρούν ότι θα έπρεπε τώρα ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηµατισµό, αλλάζοντας τα πάντα: πρόσωπα, υπουργεία και δοµές. Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι τη συγκεκριµένη στιγµή θα πρέπει να γίνουν µερικές επιβεβληµένες αλλαγές και µετά την έξοδο από τα Μνηµόνια ο πρωθυπουργός να κάνει τον τελευταίο, σαρωτικό ανασχηµατισµό. Οσοι πάντως υποστηρίζουν την πρώτη εκδοχή (αλλαγές σε όλα τώρα) θεωρούν ότι αµέσως µετά την Πρωτοχρονιά ξεκινάει µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδος και άρα το όποιο κυβερνητικό σχήµα υπάρξει θα πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να αντιστρέψει την κατάσταση και τις δηµοσκοπήσεις. Θεωρούν λοιπόν ότι κατ’ αρχάς θα πρέπει να φύγουν από την κυβέρνηση όσοι µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο εµπλέκονται σε θέµατα αντιδηµοφιλή (Μεταναστευτικό) ή οι υπουργοί που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν έτσι όπως έπρεπε στο έργο που είχαν αναλάβει.

Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αυτό το καινούργιο σχήµα θα πρέπει να έχει νέους ανθρώπους, καθώς οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα να εµπιστευθεί την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση θεωρούνται άκρως επιτυχηµένες. Οι πληροφορίες λένε µάλιστα ότι ο ∆ηµήτρης Λιάκος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Στέργιος Πιτσιόρλας δεν αποκλείεται να αναβαθµιστούν στο επόµενο υπουργικό σχήµα. Για τον τελευταίο, ωστόσο, τα σενάρια διαφέρουν λίγο. Αλλοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να πάει στη θέση του ∆ηµ. Παπαδηµητρίου και άλλοι ότι µπορεί να µείνει απλώς στη θέση του, αφού ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ προβληµατίζεται για τον τρόπο µε τον οποίο διαχειρίζεται τα θέµατά του.

Σε αυτούς που αναµένεται να υπουργοποιηθούν είναι και ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος το τελευταίο διάστηµα µετακινήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου ως επικεφαλής του οικονοµικού γραφείου του πρωθυπουργικού γραφείου. Αυτό που λέγεται είναι ότι, εάν τελικά µετακινηθεί ο Στέργιος Πιτσιόρλας, δεν αποκλείεται τη θέση του να αναλάβει ο Γιώργος Τσίπρας. Ακόµα, έχει εκτιµηθεί η συνεπής στάση που κρατούν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, και η Ράνια Σβίγκου. Για την τελευταία υπάρχει µάλιστα ιδιαίτερα θετική άποψη, καθώς έχει πάρει επάνω της ένα σηµαντικό κοµµάτι της ενηµέρωσης.

Και αυτό γιατί ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου -παρά την ευστροφία και την ευγλωττία τουδεν καταφέρνει να παρέχει ενηµέρωση, καθώς γενικά αρκείται στο να καταγγέλλει ανθρώπους και συστήµατα… Στην περίπτωση των σαρωτικών αλλαγών, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σκεφτεί και το θέµα Καµµένου. Και αυτό γιατί, ενώ ο πρωθυπουργός έχει στηρίξει κατ’ επανάληψη τον κυβερνητικό του εταίρο, αυτός συνεχίζει να του προκαλεί προβλήµατα. Ετσι, πολλοί πιστεύουν ότι καλό θα ήταν να υπάρξει µια ενδοκυβερνητική αλλαγή: ο Νίκος Κοτζιάς να µετακινηθεί στο Αµυνας και ο Πάνος Καµµένος στο Εξωτερικών.

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ

Παρά τις όποιες γκρίνιες υπάρχουν για τη στάση της Αστυνοµίας στο θέµα των πλειστηριασµών, ο Νίκος Τόσκας θεωρείται αµετακίνητος. Φυσικά, αµετακίνητοι από την Πλατεία Συντάγµατος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς οι δύο υπουργοί θέλουν παράλληλα µε τα σκληρά µέτρα που έφεραν να πιστωθούν και την έξοδο της χώρας από τα Μνηµόνια. Από τον χαρακτήρα που θα έχει ο ανασχηµατισµός θα εξαρτηθεί και η µετακίνηση του Νίκου Παππά.

Εάν δηλαδή ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, τότε θεωρείται σίγουρο ότι ο στενός συνεργάτης του θα «µετακοµίσει» σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, µε το θέµα των τηλεοπτικών αδειών να το αναλαµβάνει ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος. Εκεί όπου θεωρείται ότι θα υπάρξουν αλλαγές έτσι κι αλλιώς είναι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Γιάννης Μουζάλας αναµένεται να αποχωρήσει και ως επικρατέστερος για τη θέση του εµφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας, ∆ηµήτρης Βίτσας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές – Τα βιογραφικά τους

Τους οκτώ νέους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν αναλυτικά τα βιογραφικά τους: Αδάμου Κωνσταντίνα Η Κωνσταντίνα Αδάμου είναι Ιστορικός-Διεθνολόγος. Εκλέχθηκε Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου...