Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

Όλα όσα οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει όχι μόνο η τρέχουσα, αλλά και η επόμενη αξιολόγηση καθορίζονται στο κείμενο που συμφωνήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το κείμενο περιγράφει ένα τετράμηνο «φωτιά» από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2018, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται για αλλαγές στους νόμους για τις Α.Ε. και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, νέες περικοπές στις συντάξεις, την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και γενικότερα πως ότι συμβεί από εδώ και πέρα θα έχει την έγκριση των θεσμών.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επισπεύσει ως τον Μάιο του 2018 τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε αυτό να ισχύσει το 2019 αντί του 2020. Αν τώρα μετά την εφαρμογή των περικοπών, υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, τότε και μόνο τότε, η κυβέρνηση θα μπορέσει να νομοθετήσει «αντίμετρα».

Συντάξεις

Πέρα από τη μείωση των συντάξεων με δημοσιονομική απόδοση 1% του ΑΕΠ από το 2019, εκκρεμεί ο επανυπολογισμός στις υφιστάμενες συντάξεις, με βάση τις νέες παραμέτρους. Για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία τουλάχιστον του 30% των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που έχουν υποβληθεί από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνει επεξεργασία και των 3.500 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 για επικουρικές συντάξεις.

Για την 4η αξιολόγηση και έως τον Απρίλιο του 2018, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, το 30% των αιτήσεων του 2017 και 13.800 αιτήσεις για επικουρική που υποβλήθηκαν το 2015 και το 2016.

Επιδόματα

Για «μεγάλη αναθεώρηση» των οικογενειακών επιδομάτων έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Ακόμα θα επαναξιολογηθεί το σύστημα απονομής αναπηρικών επιδομάτων, ώστε η χορήγησή τους να μη βασίζεται στο ποσοστό αναπηρίας αλλά στις δυνατότητες του αιτούμενου. Επιπλέον, ορίζεται πως έως τον Απρίλιο του 2018, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που είναι ικανοί, αλλά δεν εργάζονται και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης ή κατάρτισης, θα πρέπει να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ ως αναζητούντες εργασία.

Εργασία

Η τέταρτη αξιολόγηση θα είναι αυτή, στο πλαίσιο της οποίας θα κριθεί και η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων αλλά και της διαδικασίας της διαιτησίας. Αφού προχωρήσει η διιαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και πάντα σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει ένα αξιόπιστο μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα της διαπραγμάτευσης, αν δηλαδή η σύμβαση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Τον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί και το προσχέδιο του κώδικα εργατικής νομοθεσίας.

Αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη

Την αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη, έχουν απαιτήσει οι θεσμοί και μάλιστα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει και την αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου του νόμου αλλά και να υποβάλλει έκθεση που θα παρουσιάζει: τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα δικαστήρια, την αξιολόγηση και περαιτέρω προτάσεις των τραπεζών, αλλά και την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, στην ταχύτητα επεξεργασίας των υποθέσεων και κυρίως την εξάλειψη του κινδύνου, καταχρηστικών πρακτικών.

Τα πορίσματα και οι προτάσεις της έκθεσης θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Για την τέταρτη αξιολόγηση, το μνημόνιο προβλέπει πως έως τον Απρίλιο του 2018 «οι Αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη αποδεκτών αιτήσεων και για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης».

ΕΦΚΑ

Η συμφωνία βάζει φρένο στη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής. Ο ΕΦΚΑ έχει κληρονομήσει από το ΤΣΜΕΔΕ το 50,6% της τράπεζας, όμως «Τον Μάιο 2018, ο ΕΦΚΑ θα κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν κατέχει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε καμία ιδιωτική εταιρεία» αναφέρει η συμφωνία.

Πηγή: insider.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ