Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική

Μόνο οι έχοντες άγνοια ιστορίας πιστεύουν διαφορετικά

Είναι υποτιμητικό για τους ίδιους και αυτοεξευτελίζονται όσοι υποστηρίζουν τον ανιστόρητο και ξεδιάντροπο ισχυρισμό του υποκρατιδίου των Σκοπίων ως Μακεδονία

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος


Πάλι επίκαιρο το πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων, όπου τελείως ανιστόρητα, αυθαίρετα και με περίσσιο ιστορικό θράσος, μας θυμίζουν το τραγούδι που ένα σπουργίτη πίστεψε ότι είναι αετός! Απύθμενη φιλοδοξία των μωρών σκοπιανών να θέλουν να μοιάσουν στον ενδοξότερο στρατηλάτη όλων των εποχών, τον Μακεδόνα Μέγα Αλέξανδρο. Θα μπορούσαμε να μοιράσουμε μαζί τους την υπερηφάνεια να λέγονται Μακεδόνες, αν ταπεινά έκλιναν το γόνυ και μας ζητούσαν να ενταχθούν στην ιστορική και περήφανη τούτη χώρα ως μέρος της Ελλάδας, με την προσωνυμία του μέρους αυτού της Μακεδονίας ως βόρειο τμήμα.
Είναι μεγάλη αναίδεια και ντροπή, όχι μόνο για τους σκοπιανούς, αλλά και για οιονδήποτε άλλο υποστηρίζει το όνομα Μακεδονία στο υποκρατίδιο αυτό των Βαλκανίων. Η ντροπή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η υποστήριξη αυτή εδράζεται σε γεωπολιτικά συμφέροντα. Η Αμερική, ως υπερδύναμη και κυρίαρχη παγκοσμίως, όπως θέλει να πιστεύει ότι είναι, κατατάσσεται σε μια μικροπρεπή και αδύναμη χώρα, αν νομίζει ότι για να κερδίσει το οποιοδήποτε πολιτικό πλεονέκτημα από το κρατίδιο αυτό, θα πρέπει να αυτοεξευτελιστεί, υποκύπτοντας σε μια ανιστόρητη και απολύτως λανθασμένη θέληση αυτή των Σκοπίων, όταν, χωρίς το βροντερό όχι του Μεταξά, αλλά με χαμηλή άρνησή της, ολόκληρα τα Σκόπια, θα στεκόταν προσοχή και με σκυμμένο το κεφάλι, μπροστά στην μεγάλη δύναμη, από την οποία θα προσδοκούσαν την όποια στήριξή τους.
Μου είναι αδύνατο να δεχθώ ότι η μεγάλη αυτή δύναμη, που λέγεται Αμερική, δέχεται αυτήν την επαίσχυντη θέση των Σκοπίων, ίσως διότι αισθάνονται ότι δεν έχουν δική τους εθνική ιστορία, ώστε να αντιλαμβάνονται την ευαισθησία ημών των Ελλήνων, με την ενδοξότερη και μακρόχρονη ιστορία και πολιτισμό, που δεν μπορούμε να θυσιάσουμε για οιονδήποτε λόγο ή πίεση, όπως δείχνουν τα γεγονότα. Πρέπει να μπορούμε να πείσουμε ακόμη και την παγκόσμια αυτή δύναμη, ότι υπάρχουν όρια σε κάθε τι που δεν είναι δυνατό να τα υπερβούμε χωρίς να αλλοτριώσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Θα μπορούσαμε να τους υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να οικοδομούν την δική τους εθνική ιστορία και ταυτότητα, ώστε σεβόμενοι τον εαυτόν του πλέον, να αρνηθούν το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, με μια απλή προτροπή, για να μην την πούμε εντολή. Να τους υπενθυμίσουμε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλτ Τράμπ, είχε προεκλογικό σύνθημα «πρώτα η Αμερική», το οποίο ακόμη το στηρίζει.

Πως λοιπόν αυτός ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να αρνηθεί ένα τέτοιο δικαίωμα από την χώρα μας την Ελλάδα και να αγνοήσει την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος δια των κατακτήσεων όλου του τότε γνωστού κόσμου, διεκήρυττε τον ελληνικό πολιτισμό με υπερηφάνεια στις κατακτημένες χώρες.
Τα γεγονότα και οι εξελίξεις φανερώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε σοβαρά λάθη όταν αρχικά εγέρθηκε το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Ή δεν δώσαμε την δέουσα σημασία ή μας αιφνιδίασαν και χάσαμε το παιχνίδι. Αντί να πετάξουμε από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, και να εξηγήσουμε σε όλες τις κυβερνήσεις την ουτοπία των Σκοπίων, περιμέναμε να αντιληφθούν από μόνοι τους ότι … η γη γυρίζει, και επειδή είναι πασίγνωστο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, άρα κανείς δεν μπορεί να την ιδιοποιηθεί. Όμως αγνοήσαμε ότι τα συμφέροντα των κρατών είναι υπεράνω ιστορικών αληθειών και προπάντων όταν ο κυρίως ενδιαφερόμενος, η Ελλάδα, δεν κινείται, δεν είχαν ιδιαίτερο λόγο να αρνηθούν και έτσι εκατόν τριάντα χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία.
Μπορεί να είμαστε σε αδύνατη οικονομική κατάσταση, αλλά θα πρέπει να μας δίνει δύναμη η ιστορία μας, την οποία όλος ο κόσμος γνωρίζει, σέβεται και αναγνωρίζει. Με δεδομένο ότι το θέμα επείγει, όπως φαίνεται, ας σπεύσουμε να συναντήσουμε κατ’ αρχήν με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας είμαστε μέλος και να ζητήσουμε, αν όχι να απαιτήσουμε, την στήριξή τους στο τόσο σημαντικό για μας θέμα, αλλά και τόσο ιστορικά θεμελιωμένο, κάτι που δεν θα είναι εύκολο για αυτούς να αρνηθούν. Στη συνέχεια, με την ολοκληρωτική στήριξη της Ε.Ε. ως σύμμαχο, να ζητήσουμε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, να διαβιβάσει το αιτιολογημένο αίτημά μας στην κυβέρνησή της και ιδιαίτερα στο Πρόεδρο Τράμπ, για να ζητήσει από την κυβέρνηση των Σκοπίων, να καθιερώσει το ιστορικό της όνομα ή όποιο άλλο επιλέξει, εκτός βέβαια από το όνομα Μακεδονία υπό οποιαδήποτε σύνθετη μορφή.
Για την εγκυρότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα, όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου οφείλουν να ομονοήσουν και ως μια γροθιά να απαιτήσουμε την δικαίωσή μας στο διεθνές στερέωμα. Μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα εδραιώσει την ομόφωνη φωνή του ελληνικού λαού, έτσι ώστε κανείς να μην φοβάται ότι αναλαμβάνει κάποια ξεχωριστή ευθύνη για το σημαντικό αυτό εθνικό θέμα. Όλοι μαζί ας βροντοφωνάξουν ότι δεν πουλάμε την ιστορία μας και απαιτούμε όλος ο πολιτισμένος κόσμος να σεβαστεί το δίκαιο τούτο αίτημά μας. Πρέπει να ξεχάσουμε την πρόταση προηγουμένων κυβερνήσεως που έγινα σε διαφορετικές συνθήκες.


Με τίποτε και ποτέ το όνομα των Σκοπίων να περιέχει τη λέξη Μακεδονία!!!

Νίκος Αναγνωστάτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ