Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΝΔ: Το «μπετονάρισμα» της γαλάζιας βάσης και η αναζήτηση νέων ψηφοφόρων

Και η χθεσινή έρευνα της MRB επαναβεβαίωσε την εικόνα που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλούς μήνες: Η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο  συσπείρωσης των δικών της ψηφοφόρων και, πλέον, οικοδομεί τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις εισροές της από άλλα κόμματα σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο newpost.gr.

Σύμφωνα με την MRB το ποσοστό συσπείρωσης, δηλαδή ο αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος το 2015 που δηλώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν Ν.Δ., υπερβαίνει το 90%, δηλαδή ένα ποσοστό που σηματοδοτεί ουσιαστικά ότι η γαλάζια βάση είναι… μπετόν.

Πρόκειται, προφανώς, για ένα πολύ θετικό μήνυμα καθώς παρά τις διαρροές περί γκρίνιας, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. το 2015 δηλώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν, στο σύνολό τους σχεδόν, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μήνυμα που εισπράττουν, βεβαίως, και τα στελέχη του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η επιτυχία αυτή της Ν.Δ. είναι και η… «κατάρα» της, υπό την έννοια ότι την αναγκάζει σε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της. Κι αυτό διότι κάθε νέα ψήφος θα πρέπει να κερδηθεί με προγραμματικό λόγο και κομματική προσπάθεια, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα θα επιχειρεί απλώς να περιορίσει τις ήδη μεγάλες απώλειές του, προκειμένου να εμφανιστεί… κερδισμένος.

Συνεπώς, η Ν.Δ. καλείται πλέον να κεφαλαιοποιήσει το προβάδισμά της, επιδιώκοντας να αυξήσει τις εισροές της από το κέντρο και, ενδεχομένως, να εκμεταλλευτεί τον κίνδυνο αποκλεισμού του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από τη Βουλή αλλά και την εικαζόμενη κάμψη των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής.

Είναι προφανές ότι ο προνομιακός χώρος για τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη είναι το κέντρο, εκεί όπου πριν τις εκλογές για το νέο φορέα η Ν.Δ προσέλκυε σχεδόν ένα στους τρεις ψηφοφόρους ΔΗΣΥ και ΠΑΣΟΚ του 2015, ενώ το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για την… ολική επαναφορά του Κινήματος Αλλαγής. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι στην πορεία προς τις κάλπες, και όχι τώρα σε κενό χρόνο, η πόλωση που θα επικρατήσει αλλά και το διακύβευμα της διακυβέρνησης θα καταστήσει ούτως ή άλλως τη Ν.Δ τον κυρίαρχο πυλώνα συσπείρωσης των αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεων. Παράλληλα, σπεύδουν να σημειώσουν πως το διψήφιο ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής (10,1% στην πρόθεση ψήφου) δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι στην ίδια ακριβώς έρευνα του περσινού Δεκεμβρίου (2016) είχαν αθροίσει 10,3%, ενώ και τον προηγούμενο Ιούνιο άθροισαν 9,4%, σημειώνουν από την Πειραιώς, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση από τη συγχώνευση της ΔΗΣΥ με το Ποτάμι, η ΝΔ όχι μόνον δεν έχει καμία απώλεια δυνάμεων, αλλά εμφανίζει και αύξηση του ποσοστού της (κατά 1%) σε σχέση με τον Ιούνιο.

Στο εσωτερικό του κόμματος, με αφορμή και το επικείμενο Συνέδριο, υπάρχει κινητικότητα ως προς τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να λάβει η Ν.Δ. προκειμένου να εξασφαλίσει όχι μόνον μία ευρεία διαφορά αλλά και την αυτοδυναμία. Στις γαλάζιες αναλύσεις πάντως, και αυτό έχει τη σημασία του, η εκτίμηση δεν γίνεται μόνον με όρους πολιτικής τοποθέτησης των ψηφοφόρων αλλά και με κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Αναζητούνται, δηλαδή, οι προγραμματικές και συγκεκριμένες θέσεις που θα προβληθούν προς τους πολίτες και θα αποτελέσουν την αφετηρία για την τελική εκλογική εξόρμηση του κόμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ: Έρχεται χωρισμός για Ίσσαρη και Άννα

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ Ο Μάκης ανησυχεί για τη συμμετοχή του Χρήστου στους παράνομους μαθητικούς αγώνες. Τι...