Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέος Πρόεδρος Του ΣΕΒ Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος



Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στην θέση του απερχόμενου Θ. Φέσσα, όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου όπως διαβάζουμε στο crashonline.gr

Μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κατέληξαν, όπως αναφέρει το capital.gr, στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, να προταθεί ο κ. Μυτιληναίος ως ο μοναδικός υποψήφιος για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο, στην καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση, η οποία κάθε δύο χρόνια εκλέγει νέο πρόεδρο, Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικό Συμβούλιο.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος θα εκλεγεί 25ος πρόεδρος του ΣΕΒ και θα είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της βαριάς βιομηχανίας που θα ηγηθεί του συνδέσμου της χώρας, από το 2000 όταν και αποχώρησε από την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Ανδρέας Κανελλόπουλος του ομίλου Τιτάν.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ο κ. Μυτιληναίος επιχειρηματικά δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των κατασκευών και της ενέργειας, έχοντας ενεργό ανάμειξη ακόμη και σήμερα στη διοίκηση της Μυτιληναίος. Ο προτεινόμενος από την Εκτελεστική Επιτροπή ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, συμμετέχει ενεργά στον ΣΕΒ από το 2014 όταν και εξελέγη αντιπρόεδρος. Στη θητεία του ΔΣ του Συνδέσμου και του Γενικού Συμβουλίου που ολοκληρώνεται το Μάιο του 2018, ο κ. Μυτιληναίος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, ενώ επίσης μετέχει στην Επιτροπή Βιομηχανίας, της οποίας πρόεδρος είναι κ. Μιχάλης Στασινόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μυτιληναίος ηγείται μιας εκ των εμβληματικότερων βιομηχανιών της χώρας, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, την οποία εξαγόρασε το 2004 από την Καναδική Alcan και έκτοτε κατάφερε να εφαρμόσει με επιτυχία ένα σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσης που μετέτρεψε μια επιχείρηση στα πρόθυρα της απαξίωσης σε ένα από τα πιο σύγχρονα και διεθνώς ανταγωνιστικά εργοστάσια παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στον κόσμο.

Επίσης ο κ. Μυτιληναίος θεωρείται εκ των πρωτεργατών της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών, καθώς είχε ενεργό ανάμειξη στις διαδικασίες και την κατάργηση κρατικά ελεγχόμενων μονοπωλίων στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για μείωση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής παραγωγής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας μεταποίησης.

Ο Ε. Μυτιληναίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εκ των κορυφαίων βιομηχανικών, ενεργειακών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το London School of Economics. Το 1978 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1908 και δραστηριοποιείτο στο εμπόριο μετάλλων. Το 1990 ίδρυσε τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ο οποίος σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό Όμιλο στον τομέα της Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας και των Μεταλλείων, αλλά και των Έργων EPC, με κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και απασχολεί περισσότερους από 2.700 εργαζόμενους. Το 1998 ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ Α.Ε. και την μετέτρεψε σε έναν διεθνώς καταξιωμένο ανάδοχο έργων EPC και σε έναν όμιλο βιομηχανικής παραγωγής, με ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο έργων EPC σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Έξι χρόνια αργότερα, το 2005, ο Όμιλος απέκτησε την Αλουμίνιον της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Όμιλος Μυτιληναίος εισήλθε στον τομέα της Ενέργειας και, σε λιγότερο από μια δεκαετία, έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με ναυαρχίδα την Protergia, η οποία, από το 2014, δραστηριοποιείται δυναμικά και στην λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, το 2010, ο Όμιλος ένωσε τις δυνάμεις του με τη MOTOR OIL, μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες διύλισης πετρελαίου. Από κοινού ίδρυσαν την M&M Gas Α.Ε., εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και έθεσε τις βάσεις για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ