Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς θα επιβληθεί το ασφαλιστικό χαράτσι στις επαγγελματικές δαπάνες

Ασφαλιστικές εισφορές 26,9% θα πρέπει να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (“τίτλος κτήσης”), σύμφωνα με τροπολογία που θα καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας τις αμέσως επόμενες μέρες.

Το Capital.gr επιχειρεί να απαντήσει σε εννιά ερωτήσεις που σχετίζονται με τις εισφορές αυτές:

1) Πώς επιμερίζονται οι εισφορές 26,9%;

Οι εισφορές 26,9% επιμερίζονται σε εισφορά 20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ).

2) Επί ποιου εισοδήματος θα επιβληθούν;

Επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος (ακαθάριστες αποδοχές μείον παρακράτηση φόρου) το οποίο αποκτά ένας εργαζόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Π.χ. αν ένας εργαζόμενος έχει ακαθάριστες αποδοχές 1000 ευρώ/μήνα με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, τότε έχει παρακράτηση φόρου 23,6% ή 236 ευρώ/μήνα. Οι εισφορές 26,9% θα επιβληθούν υπό του υπολοίπου ποσού των 764 ευρώ (1000 ευρώ -236 ευρώ) και ανέλθουν σε 205 ευρώ συν 10 ευρώ κράτηση για τον ΟΑΕΔ. Έτσι στον συγκεκριμένο εργαζόμενο θα μείνουν “στο χέρι” μόλις 549 ευρώ.

3) Ποιος θα καταβάλλει τις εισφορές αυτές;

Αποκλειστικά ο εργαζόμενος. Μ΄ άλλα λόγια, ο εργοδότης δεν πληρώνει καμία αναλογία εισφορών (όπως πχ πληρώνει τα 2/3 των εισφορών στα μπλοκάκια με έως 2 εργοδότες).

4) Από πότε θα ισχύσουν οι εισφορές αυτές ;

Οι εισφορές 26,9% επί του καθαρών αποδοχών, οι οποίες αποκτούνται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2018.

5) Θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017;

Δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017,παρά το γεγονός ότι οι εισφορές 26,9% επί κάθε εισοδήματος από επαγγελματική δραστηριότητα ισχύουν από την προαναφερθείσα ημερομηνία και έκτοτε, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Μ΄ άλλα λόγια έως 31/12/2017,θα ισχύει η εξαίρεση από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργαζόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης εισπράττουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έως 833 ευρώ/μήνα ή 10.000 ευρώ ετησίως.

6) Θα ισχύει το κατώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών όπως ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια;

Όχι δεν θα ισχύει. Αυτό σημαίνει πως αν ο εργαζόμενος που αμείβεται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης έχει αποδοχές (από αυτή τη δραστηριότητα) κάτω από 586 ευρώ/μήνα,δεν θα καταβάλλει εισφορές 26,9% υπολογισμένες επί των 586 ευρώ, όπως ισχύει για τους ελευθέρους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια.

Αυτή είναι και η μόνη βασική διαφορά στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τις αποδοχές με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια.

Έτσι, έστω ένας εργαζόμενος με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης εισπράττει καθαρές αμοιβές 400 ευρώ/μήνα.

Θα καταβάλλει εισφορές ύψους 107 ευρώ (26,9% Χ400 ευρώ) συν κράτηση 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ.

Για τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές, ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα έπρεπε να καταβάλλει εισφορές 158 ευρώ/μήνα (26,9% Χ 586 ευρώ)συν 10 ευρώ κράτηση υπέρ του ΟΑΕΔ.

7) Θα εξαιρεθούν από τις εισφορές όσοι εργαζόμενοι παράλληλα με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης κόβουν μπλοκάκι ή/και είναι μισθωτοί;

Όχι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση, οι ασφαλιστικές εισφορές επιβάλλονται αυτόνομα σε οποιοδήποτε εισόδημα προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα.

Πχ έστω μισθωτός ο οποίος καταβάλλει μαζί με τον εργοδότη εισφορές κάθε μήνα, παράλληλα κόβει μπλοκάκι για άλλη δραστηριότητα και επίσης πληρώνει εισφορές και κόψει απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης για κάποια τρίτη δραστηριότητα.

Θα πληρώσει εισφορές και για το εισόδημα που θα λάβει από την απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

8) Θα εκδίδεται ασφαλιστική ενημερότητα σε όποιον μισθωτό ή επαγγελματία κόβει απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, αλλά δεν καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές γι’ αυτήν;

Αυτό μένει να διευκρινιστεί. Ωστόσο βάσει πρόσφατης εγκυκλίου, ένας μισθωτός που κόβει μπλοκάκι , αλλά δεν κατέβαλλε εμπρόθεσμα τις αναλογούσες εισφορές για το εισόδημα από το μπλοκάκι, λαμβάνει ενημερότητα εφόσον έχουν καταβληθεί οι εισφορές για τις αποδοχές από τη μισθωτή απασχόληση του και δεν έχει οφειλές παλιότερων ετών.

9) Ανάγονται οι εισφορές στο εισόδημα που αποκτάται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης σε ασφαλιστικό χρόνο ;

Ναι, οι εισφορές αυτές προσμετρούνται για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 131 (VIDEO)

Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της σειράς Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 131 Η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της Βιολέτας τρομοκρατεί την Νικολίνα η οποία αποφασίζει και ως...