Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Αυτοκριτική και ισορροπίες με το παρελθόν

Η επόμενη μέρα του συνεδρίου βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ισχυροποιήσει ακόμη περαιτέρω την αρχηγική του θέση στο κόμμα, έτοιμο και αποφασισμένο να προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την κρίση και την ΝΔ ενωμένη μετά από αρκετά χρόνια. Παράλληλα έδειξε πως είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με τα κόμματα της κεντροαριστεράς, κάνοντας μάλιστα ο ίδιος το πρώτο βήμα προς σ αυτή την κατεύθυνση.

«Ο στόχος του συνεδρίου επετεύχθη» σημείωναν με ικανοποίηση συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ μόλις έπεσε η αυλαία του 11ου συνεδρίου, καθώς είδαν την συστράτευση που ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνεται πράξη με μπροστάρηδες τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Η γκρίνια και η κριτική απουσίαζε από τους συνέδρους καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πλέον το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο έχει περιέλθει η χώρας και τον κοινό σκοπό που έχουν. «Να αλλάξουν την χώρα καθώς οι πολίτες αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα» όπως είπε και ο αρχηγός της ΝΔ.
Αυτοκριτική και ισορροπίες με το παρελθόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να χαράξει μια λεπτή «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν, χωρίς σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζει τα όσα σημαντικά έγιναν, αλλά όπως είπε εκείνος είναι που θα σχεδιάσει και θα εγγυηθεί το μέλλον της παράταξης. Μάλιστα και ενώπιον των δύο πρώην πρωθυπουργών του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή και παρουσία πολλών στελεχών που διετέλεσαν υπουργοί σε σημαντικά χαρτοφυλάκια αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν και από το δικό του κόμμα και μίλησε για παθογένειες του παρελθόντος, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν «τυχοδιώκτες» όπως είπε χαρακτηριστικά για να ανέβουν στην εξουσία.

Δεν φτάνει μόνο η κριτική

Ενισχύοντας το μεταρρυθμιστικό του προφίλ που ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως δεν φτάνει μόνο η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για να πειστούν οι απογοητευμένοι πολίτες να στηρίξουν την ΝΔ. Απαιτείται σχέδιο αλλά και πράξεις οι οποίες, όπως είπε, θα είναι δύσκολες, γενναίες, συνεπείς και επωφελείς για τους πολίτες. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να περάσει το μήνυμα πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει καθώς έχει πρόγραμμα και συγκεκριμένες θέσει για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα. Από την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων και το μεταναστευτικό μέχρι την καταπολέμηση της ανομίας και τον ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το οικονομικό του πρόγραμμα στηρίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις στην μείωση των φόρων αλλά και στην μεταρρύθμιση του κράτους. Τάχθηκε υπέρ των θέσεων εργασίας και όχι των επιδομάτων ανέχειας τα οποία ουσιαστικά δεν δίνουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Παράθυρο συνεννόησης με την κεντροαριστερά

Η παρουσία δύο πολιτικών αρχηγών της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και αρκετών προσώπων που δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, όπως ο Στέλιος Ράμφος, Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Πέτρος Τατσόπουλος αλλά και οι πρώην υπουργοί επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Στέφανος Μάνος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος, αποδεικνύει ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ διευρύνει την εκλογική δύναμη της κεντροδεξιάς παράταξης. Όπως επίσης είναι σημαντικό και το παράθυρο συνεννόησης που άνοιξε με το «Κίνημα Αλλαγής». Ο πρόεδρος της ΝΔ στηρίζει πολλά στο άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αρκετές φορές με κατηγορηματικό τρόπο, ότι στη ΝΔ δεν υπάρχει «ταξικό πρόσημο», θέλοντας να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ