Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα αίτια των οδοντιατρικών προβλημάτων και το νόημα της πρόληψης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αν εμφανίζουν ή όχι οδοντιατρικά προβλήματα και αυτό συμβαίνει επειδή η οδοντική υγεία σπάνια συνοδεύεται με πόνο. Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού ζει με μία χρόνια στοματική λοίμωξη και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στο στόμα τους διότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση σχετικά με την στοματική υγεία.
Η στοματική λοίμωξη οφείλεται στην συσσώρευση πολλών παθογόνων βακτηρίων σε διαφορετικά σημεία: στις αύλακες των δοντιών, κάτω απο ελαττωματικα σφραγίσματα η προσθετικές εργασίες, στα ούλα και το οστό των γνάθων. Είναι επομένως φυσικό να επιδεινώνεται η όποια πάθηση εάν δεν ακολουθείται η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή και ο τακτικός έλεγχος από τον ειδικό οδοντίατρο.

Κύριος στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη. Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στο Οδοντιατρείο με λοίμωξη σε πλήρη εξέλιξη που καταστρέφει αθόρυβα το στόμα τους, πιστεύοντας πως όλα είναι μία χαρά. Το πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα επειδή δεν εμφανίζουν πόνο ούτε έχουν κάποια εμφανή βλάβη.

Πρεπει πρώτα να συνειδητοποιήσει ο κάθε ασθενής ότι για να προλάβει την ανάγκη για σφράγισμα ή ενδοδοντικη θεραπεία κλπ επιβάλλεται να κατανοήσει πως αιτία των περισσότερων προβλημάτων είναι ο μικροβιακος παράγοντας κ ο οδοντίατρος είναι εκείνος που μπορεί να βοηθήσει τον κάθε ασθενή.

Συνεπώς θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας προτού εμφανίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα σύμπτωμα. Αυτό είναι και το αληθινό νόημα της πρόληψης σε όλες τις επιστήμες υγείας.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αγγελική Μπατσκίνη Οδοντίατρος

Πηγή: ladytimes.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ