Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα: Οι ελλείψεις χοιρινού κρέατος προκαλούν διαδηλώσεις κι αναταραχή

Εκατοντάδες Βενεζουελάνοι κατέβηκαν στους δρόμους, σε φτωχογειτονιές του Καράκας, το βράδυ της Τετάρτης για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη χοιρινού κρέατος, που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είχε δεσμευτεί ότι θα παρείχε επιδοτούμενο κρέας στους κατοίκους, καθώς φτάνει στο τέλος της η τέταρτη χρονιά συνεχιζόμενης ύφεσης. Όμως η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και χρήστες του Twitter προέβαλαν εικόνες στις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους και έχουν βάλει φωτιά σε σκουπίδια, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν έγιναν οι παραδόσεις χοιρινού κρέατος. Η «επανάσταση του χοιρινού», όπως την αποκάλεσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχιζόταν σε ορισμένες περιοχές και το πρωί της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος Μαδούρο, που καταγέλλει έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησής του, δήλωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι για την έλλειψη ευθύνεται η Πορτογαλία. «Τι απέγινε το χοιρινό; Μας σαμποτάρισαν. Μπορώ να κατονομάσω μια χώρα: την Πορτογαλία. Αγοράσαμε το χοιρινό, υπογράψαμε τις συμφωνίες, αλλά κατάσχεσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πλοίων», δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον άσκησε πιέσεις στη Λισαβόνα.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση ασφαλώς δεν έχει τη δυνατότητα να σαμποτάρει (τις παραδόσεις), ζούμε σε μια οικονομία της αγοράς. Οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για τις εξαγωγές», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF και σημείωσε ότι θα ζητήσει πληροφορίες από την πορτογαλική πρεσβεία στη Βενεζουέλα για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ο Μαδούρο κατηγορεί συχνά την αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις για την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα του. «Με ή χωρίς σαμποτάζ, κανείς δεν θα στερήσει τη χαρά των Χριστουγέννων από τον λαό», είπε στο τηλεοπτικό μήνυμά του.

Πηγή: reader.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ