Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολικό ψύχος! Πώς επηρέασαν το συνέδριο της Ν.Δ. οι αποκλεισμοί και η «θυσία»

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Με τον καιρό έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιπολιτεύεσαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να σιωπάς· να μην του αναγνωρίζεις σωστές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αλλά και να μην έχεις την τόλμη να του λες τι πάει λάθος στην εκστρατεία που κάνει για να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Η σιωπή στα λάθη είναι αντιπολίτευση.

Αντιστρόφως, θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμπολιτεύεσαι τον Κυριάκο είναι να τον ενθαρρύνεις να βγαίνει μπροστά στα σωστά, αλλά και να του λες ευθέως τη γνώμη σου για τα τυχόν λάθη στη γραμμή του. Η καλόπιστη διαφωνία είναι συμπολίτευση. Τούτων δοθέντων, εκτιμώ ότι το συνέδριο επί της ουσίας δεν εξελίχθηκε όπως το είχε στο μυαλό του. Μίλησα με συνέδρους, παρακολούθησα τις ομιλίες και έχω τις εξής επισημάνσεις:

1. Κλίμα ενθουσιασμού, μηδέν. Οπως μου ειπώθηκε, «σαν να πηγαίναμε από υποχρέωση σε κοινωνική εκδήλωση. Η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη». Οταν βάζεις τους βουλευτές απέναντί σου με την κατηγορία (ερωτηματολόγιο) πως «αυτοί φταίνε για την κρίση», τη ΔΑΠ απέναντι, τη ΔΑΚΕ, τις κλαδικές οργανώσεις και αποξενώνεσαι, τότε έρχεται μία ωραία πρωία που περιμένεις να δεις νεολαίους στα ορεινά να φωνάζουν το όνομά σου, όπως έκαναν σε όλους τους αρχηγούς, και απλά δεν τους βρίσκεις. Η απόπειρα κατάργησης της ΔΑΠ, η σύγκρουση με τους ταξιτζήδες, το σνομπάρισμα στη δεξιά ΓΕΣΑΣΕ των αγροτών αυτά τα αποτελέσματα έχουν.

2. Η ατμόσφαιρα στον δρόμο για το συνέδριο πάγωσε περισσότερο με την πρόσκληση στη Γεννηματά και με τη θυσία της Ντόρας. Ο ζεστός τρόπος με τον οποίο μίλησε ο πρόεδρος για την κυρία Γεννηματά σε συνδυασμό με την απόρριψη της πρόσκλησής του για αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από εκείνη μούδιασε το ακροατήριο. Οσο για την Ντόρα: Θυσιάστηκε έπειτα από ευρήματα δημοσκοπήσεων επειδή «θόλωνε» την εικόνα του προέδρου. Και το αποτέλεσμα της θυσίας ποιο ήταν; Η Ντόρα κυριάρχησε στο συνέδριο! Δεν διαγράφονται τέτοια στελέχη με πρωτοσέλιδα.

3. Η παγωμάρα εκφράστηκε και στις κάλπες με τα περίεργα ερωτήματα. Ανθρωποι που γνωρίζουν με διαβεβαιώνουν ότι με το ζόρι ψήφισε το 50% των παρόντων συνέδρων σε ερωτήσεις για ιδιωτική ασφάλιση, κατάργηση επιδομάτων κ.ά.

4. Ο πρόεδρος πρέπει να πάψει να πατά σε δύο βάρκες. Από τη μία, μεταρρυθμιστής που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Από την άλλη, φιλολαϊκός που θέλει οι υπηρεσίες του κράτους να τιμολογούνται. Ή το ένα ή το άλλο πρέπει να επιλέξει. Διότι πρώτος στις εκλογές θα είναι. Αλλά η αυτοδυναμία θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ