Απαράδεκτο! Μία πάρεδρος του Ελεγκτικού δεν υπογράφει για 35.000 € ώστε να βρεθεί ο λόγος ύπαρξης της ρύπανσης

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Με τη δυσοσμία να συνεχίζει να πνίγει το Κορδελιό και άλλες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους να περιμένουν με αγωνία να βρεθεί η αιτία του κακού, οι ειδικές μετρήσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει!

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού, παρότι έχουν από το καλοκαίρι στα χέρια τους τα σχετικά χαρτιά και το ένταλμα για την παραγγελία των ειδικών αντλιών συλλογής δειγμάτων του αέρα αξίας 35.000 ευρώ, δεν λένε να τα υπογράψουν και έτσι η ομάδα των επιστημόνων του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κωνσταντινή Σαμαρά, δεν έχει προχωρήσει στο έργο της. Ο δήμαρχος της περιοχής, η Περιφέρεια, αλλά και η ίδια η καθηγήτρια δηλώνουν αγανακτισμένοι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το θέμα αφορά τη δημόσια υγεία.

Αρχές του καλοκαιριού ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μαζί με το ΑΠΘ και τα ΕΛ.ΠΕ., που συνδράμουν στην έρευνα, κοινοποίησαν το πρόγραμμα των εξειδικευμένων μετρήσεων με ειδικά μηχανήματα προκειμένου να βρεθεί η αιτία που προκαλεί τη δυσοσμία, το οποίο θα ξεκινούσε προς το τέλος καλοκαιριού. Από τότε έως σήμερα τα εντάλματα δεν έχουν υπογραφεί και, όπως είπε στη «δημοκρατία» η καθηγήτρια Χημείας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντινή Σαμαρά, έγιναν μόνο κάποιες δοκιμαστικές μετρήσεις.

Το θέμα είναι δύο αντλίες

«Δυστυχώς δεν έχουμε κάνει καμία μέτρηση, καθώς δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την πάρεδρο του Ελεγκτικού η αγορά δύο αντλιών συλλογής δειγμάτων αέρα, ύψους 35.000 ευρώ.

Ακόμα και αν υπογραφεί σήμερα το ένταλμα θα χρειαστούν δύο μήνες για να έρθουν οι αντλίες και να αρχίσουμε τις δειγματοληψίες» είπε η κυρία Σαμαρά. Κύκλοι της Περιφέρειας εξέφρασαν στη «δημοκρατία» την αγανάκτησή τους, καθώς οι υπηρεσίες της έστειλαν στο Ελεγκτικό όλα τα απαραίτητα χαρτιά από τον περασμένο Ιούλιο και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Αγανακτισμένος δήλωσε και ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού Πέτρος Σούλας, τονίζοντας: «Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει. Είμαστε στη χώρα τού τίποτα γιατί τίποτα δεν θα αλλάξει τελικά όσο και αν κάποιοι προσπαθούμε. Απαιτούμε να αρχίσουν οι μετρήσεις εδώ και τώρα».

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top