Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «λογαριασμός» της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

Οι αντιδράσεις στην νησιωτική Ελλάδα για την επικείμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει το αίτημα για διατήρησή του. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι των νησιών που μέχρι τώρα απολάμβαναν του ειδικού καθεστώτος, να κληθούν να πληρώσουν έναν λογαριασμό ο οποίος μόνο μικρός δεν θα είναι. Τρόφιμα, θέρμανση, καύσιμα κίνησης θα ανατιμηθούν μέσα στην καρδιά του χειμώνα ενώ το τουριστικό προϊόν, μετά την ζημιά που προκλήθηκε από το μεταναστευτικό, θα γίνει τώρα ακριβότερο και λόγω του διπλού νέου φόρου: ΦΠΑ από τη μία, φόρος διαμονής από την άλλη. Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και αποτυπώνονται στις ακόλουθες ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποιοι θα είναι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ;

Για όλη την Ελλάδα χωρίς καμία εξαίρεση, ο κανονικός συντελεστής θα είναι 24% ενώ ο μειωμένος συντελεστής θα είναι 13% με τον υπερχαμηλό να βρίσκεται στο 6%. Οι κάτοικοι των νησιών που εξακολουθούν να διατηρούν το ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του έτους θα χάσουν τον χαμηλό συντελεστή του 9% και τον κανονικό συντελεστή του 17%

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό;

Καταρχήν οι κάτοικοι των νησιών που θα δουν από την 1/1/2018 τους συντελεστές να αυξάνονται. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ακόλουθα νησιά: Αγαθονήσι, ‘Αγιος Ευστράτιος, Αλιμιά, Αρκοι, Αστυπάλαια, Γυαλι, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κιναρος, Κως, Λεβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Συρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.

Τι σημαίνει η αύξηση του ΦΠΑ για καύσιμα;

Το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης και η αμόλυβδη υπάγονται στον κανονικό συντελεστή του 24%. Αυτό σημαίνει ανατιμήσεις οι οποίες μπορούν να φτάσουν και στο 5-6%. Οι νησιώτες του καταλόγου πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά το καύσιμο. Στη Λέσβο, η αμόλυβδη έχει 1,578, στην Σάμο 1,68 και στη Χίο 1,581. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι σταθερά πάνω από το 1 ευρώ και σε αρκετά νησιά πλησιάζει και στο 1,05. Μετά την Πρωτοχρονιά θα δούμε τιμές άνω του 1,65 στην αμόλυβδη και ακόμη και 1,1 στην αμόλυβδη.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το τουριστικό προϊόν;

Το χτύπημα στο τουριστικό προϊόν θα είναι διπλό. Από τη μία οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με 13% και τα εστιατόρια με 24% και από την άλλη θα ενεργοποιηθεί ο ειδικός φόρος διαμονής που θα καταστήσει ακόμη ακριβότερη τη διανυκτέρευση. Οι μεταβολές στην τιμή δεν είναι αμελητέες ειδικά όταν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κω της Χίου και της Μυτιλήνης έχουν να αντιμετωπίσουν τις φθηνές μονάδες της Τουρκίας με το σαφώς ανταγωνιστικότερο φορολογικό περιβάλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ