Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα ερωτήματα του Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ.

Η περίοδος που η Ν.Δ., όπως κάνει εντατικά από τη στιγμή που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης​, ερωτούσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την απασχόληση, την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση παρήλθε. Μαζί, άλλωστε, ολοκληρώθηκαν και τα θεματικά προσυνέδρια του κόμματος. Πλέον, με την Πειραιώς να κινείται σε ρυθμούς συνεδρίου (το προσεχές Σαββατοκύριακο), ήρθε η ώρα τα ερωτήματα να επικεντρωθούν στο κόμμα.

Άλλωστε, από τις απαντήσεις σε αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκηςεπιδιώκει να επιβεβαιώσει την εντολή που ήδη έχει για να προωθήσει σειρά αλλαγών στη γαλάζια παράταξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των ερωτημάτων που καλούνται να απαντήσουν όσοι επιθυμούν (στη διεύθυνση https://synedrio.nd.gr/node/273 ) περιλαμβάνεται και ένα ζήτημα που αφορά στον πυρήνα της τακτικής του Προέδρου του κόμματος.

«Τι πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας;» είναι το ερώτημα, με δύο εναλλακτικές απαντήσεις:
1. Η ανανέωση στα στελέχη της και 2. Η ενδυνάμωση της ενότητάς της.

Το δίλημμα δεν είναι τυχαίο καθώς, εκ των πραγμάτων, τίθεται στο γαλάζιο παρασκήνιο. Άλλωστε, κάποιες από τις επιλογές Μητσοτάκη για την ανανέωση του κόμματος εγείρουν αντιδράσεις ενώ το ζήτημα της «ενότητας» αναδεικνύεται ως διακύβευμα και από αρκετούς που θα ήθελαν να μην αλλάξει τίποτε στο κόμμα.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είναι προφανές πως επιδιώκει να λάβει μία ανανεωμένη εντολή για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού από τη «βάση», την οποία και θα μπορεί να επικαλείται στην πορεία των αλλαγών που δρομολογεί.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει και το έτερο, από τα συνολικά 10 ερωτήματα που υποβάλλονται: «Τι είναι πιο σημαντικό για ένα κόμμα; ένας ισχυρός ηγέτης, να λέει την αλήθεια, να έχει πρόγραμμα, να έχει αξιόλογα στελέχη, να είναι σε επαφή με το λαό και τις ανάγκες του;».

Και από αυτό το ερώτημα είναι σαφές ότι μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για την τακτική του κόμματος έναντι των πολιτών όσο και στις ισορροπίες στο εσωτερικό.

Το ίδιο ισχύει, κατεξοχήν, και για το ερώτημα αναφορικά με την προτεραιότητα της Ν.Δ., αν δηλαδή θα πρέπει να κάνει σκληρότερη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ ή να επικεντρωθεί στην καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης αρχικώς είχε υιοθετήσει μία μετριοπαθή στάση έναντι της κυβέρνηση, για να την αντικαταστήσει πολύ σύντομα με το αίτημα για εκλογές, που τελικά εξελίχθηκε (με τη βοήθεια και των κυβερνητικών) σε μία υψηλών τόνων πολωτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το πρώτο νομοσχέδιο που θα πρέπει να φέρει μία κυβέρνηση Ν.Δ.: στον τομέα της Παιδείας, της ασφάλειας, της υγείας ή της φορολογικής πολιτικής;

Από τις απαντήσεις που θα δοθούν, το επιτελείο Μητσοτάκη φιλοδοξεί να αφουγκραστεί τις προτεραιότητες της βάσης και, παράλληλα, να εδραιώσει τα πολιτικά προτάγματά της εφεξής. Για την ιστορία, στη Ν.Δ. βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία σειράς νομοθετημάτων, ώστε αμέσως μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης να κατατεθούν προς ψήφιση στη νέα Βουλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...