Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ηνωμένες Πολιτείες» θέλει να δει την Ευρώπη ο Σουλτς

«Ναι» σε κυβέρνηση συνασπισμού με τη Μέρκελ είπαν οι Σοσιαλδημοκράτες

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Κάλεσε τα μέλη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να στηρίξουν το όνειρό του για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», της Ευρώπης που θα έχει αφήσει πίσω τη λιτότητα, και αυτά τού την παρείχαν.

Ο λόγος για τον Μάρτιν Σουλτς, που επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος με 81,9% και είχε την ικανοποίηση να δει τη μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος του οποίου ηγείται να εγκρίνει την πρόταση του προεδρείου του SPD για συνομιλίες με τη Χριστιανική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ, «με ανοιχτή κατάληξη».

Ως μεγάλη νίκη του σοσιαλιστή, που στις εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου απέκλειε σε κάθε τόνο μια ενδεχόμενη νέα συνεργασία με την καγκελάριο, μπορεί επίσης να θεωρηθεί η παράλληλη απόρριψη της πρότασης που είχε υποβάλει προς ψήφιση η νεολαία του κόμματος για εκ των προτέρων αποκλεισμό συμμετοχής του SPD σε «Μεγάλο Συνασπισμό».

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του Σουλτς προς το κόμμα, στην οποία ο επικεφαλής του SPD έκανε στροφή σε σοσιαλδημοκρατικές αξίες, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες, η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής πρόνοιας. Ο Σουλτς προσπάθησε -και, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως πέτυχε- να πείσει τη βάση του κόμματος πως αυτή η στροφή προς τον σοσιαλισμό θα αποτελέσει και την πολιτική ατζέντα του κόμματός του, όταν συγκυβερνήσει με τη συντηρητική Μέρκελ, αλλά κυρίως όταν θα διαπραγματευτεί μαζί της για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επικοινωνιακά, πάντως, ο Σουλτς ομολογουμένως χειρίστηκε σωστά το ζήτημα των συζητήσεων με τη Μέρκελ, αφού δεν αναφέρθηκε σε αυτό παρά λίγα λεπτά προτού ολοκληρώσει την ομιλία του. Οπως τόνισε, το ζητούμενο για το SPD δεν είναι συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση, αλλά πώς θα ανταποκριθεί το κόμμα στις ευθύνες του απέναντι στη χώρα: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κυβερνήσουμε πάση θυσία. Ομως, δεν έχουμε και το δικαίωμα να μη θέλουμε να κυβερνήσουμε πάση θυσία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ