Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέα έρευνα: Γενικευμένη κρίση δημοκρατίας στην Ελλάδα

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, να μίλησε για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, για βεβαιότητα εξόδου από τα μνημόνια και για μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει σύντομα η ελληνική οικονομία, την αισιοδοξία αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να την συμμερίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων.

Αυτό καταδεικνύουν δύο έρευνες που είδαν αυτήν την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, στις οποίες οι έλληνες πολίτες καταγράφουν με μελανά χρώματα τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον των ιδίων και της οικονομίας της χώρας τους. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως στην μια εκ των δύο ερευνών, διαπιστώνεται μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης προς του θεσμούς, τους μηχανισμούς εκπροσώπησης και τα κόμματα, ενώ σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι δημοκρατία δεν λειτουργεί καλά στη χώρα.


Η μέτρηση του ΠΑΜΑΚ

Η πρώτη είναι η μέτρηση κοινής γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. . Η δημοσκόπηση καταγράφει ένα έντονο συναίσθημα απαισιοδοξίας καθώς το 74,5% εκτιμά πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στο ίδιο γκάλοπ, 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σίγουρα ή μάλλον θα χειροτερεύσει, ενώ ένα ποσοστό 35,5% εκτιμά ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερεύσει.

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα ήρθε να επιβεβαιώσει και το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και δείχνει πως τα μνημόνια και η λιτότητα τείνουν να εξαφανίσουν σχεδόν κάθε ίχνος αισιοδοξίας των Ελλήνων.
Σοκάρουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

-Στο ερώτημα για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, το 98% των Ελλήνων την χαρακτηρίζει από κακή έως πολύ κακή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 28. Ο μέσος όρος θετικών απαντήσεων βρίσκεται στο 48%.

-Επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους είναι από κακή έως πολύ κακή.

-Το 98% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα στον τομέα της απασχόλησης.

-Μόλις το 14% των Ελλήνων βλέπει προοπτική βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης το επόμενο 12μηνο. Το 48% μάλιστα βλέπει προοπτική επιδείνωσης.

-Ειδικότερα στον τομέα της απασχόλησης, το 46% βλέπει επιδείνωση της κατάστασης, ενώ το 59% πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμη.
Δυσπιστία προς τους θεσμούς, κρίση δημοκρατίας

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι μετρήσεις καταγράφουν και μια βαθιά δυσπιστία όχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και προς τους περισσότερους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της δημόσιας διοίκησης και των ΜΜΕ.

Έτσι, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Όπως είναι προφανές, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. Ένα ποσοστό 94% αναφέρει πως δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στα κόμματα. Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που εκτιμά ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί καλά στην Ελλάδα, ένα ποσοστό που αγγίζει το 77%. Αντιστοίχως, μόλις ένα 22% των Ελλήνων απαντά πως έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Μετά την τραγική εξέλιξη με την Όλγα, η Μαρίκα συγκλονισμένη αναζητά την Βικτωρία, ώστε...