Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένας «άγνωστος Πόλεμος» ετοιμάζεται…

Του Θανάση Κ.
Ο χώρος των «αναρχικών» -συνήθως κουκουλοφόρων- έχει τη δική του «ανθρωπογεωγραφία». Και αποτελείται σήμερα από τρείς βασικές κατηγορίες «ομάδων»:
–Πρώτον, από τους στενά συνδεδεμένους με το ΣΥΡΙΖΑ: Ο «Ρουβίκωνας» είναι ένα παράδειγμα. Και κάποιες ομάδες παράνομων αλλοδαπών (Πακιστανών και Αφγανών κυρίως, αλλά και Μαροκάνων), που έχουν «ασκηθεί» τελευταία σε «τακτικές αντάρτικου πόλης» (από τους «Ρουβίκωνες»), αλλά και στο κοινό έγκλημα (σε βάρος άλλων παράνομων λαθρομεταναστών, για την ώρα).
–Δεύτερον, σε εκείνους που διατηρούν δεσμούς (χρηματοδοτικούς – και όχι μόνον) με «ξένα κέντρα»: με οργανώσεις τύπου «Γένοβας», «Αντίφα» κλπ. Αυτοί φέρνουν και ξένους συντρόφους τους ενίοτε, όπως έκαναν πρόσφατα στην επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα – ή παλαιότερα με τις εκδηλώσεις των «no borders» στη Θεσσαλονίκη.
Είναι πολύ επιθετικοί προς την Ελληνική κοινωνία γενικότερα – έχουν γεμίσει τις πόλεις μας με ρατσιστικά συνθήματα τύπου… «Έλληνες είστε και φαίνεστε!» – αλλά είναι επιθετικοί και προς άλλες ομάδες «ομοϊδεατών» τους.
Και βεβαίως έχουν μεγάλη επιρροή στον ιστότοπό τους, τον περιβόητο Indymedia. (Διεθνώς κάποιοι ομοϊδεάτες του σε άλλες χώρες – κυρίως της Λατινικής Αμερικής – τους έχουν κατηγορήσει ότι παίρνουν χρήματα και υπηρετούν την ατζέντα διάφορων «περίεργων» ΜΚΟ που υποστηρίζονται από διεθνείς «φιλάνθρωπους». Και βέβαια στην Ελλάδα είχαν μεγάλη συμμετοχή στο άνοιγμα των συνόρων το 2015 και στον έλεγχο των hotspots στα νησιά του Αιγαίου).
–Τρίτον, υπάρχουν και κάποιες ομάδες από… ξέμπαρκους – «ανεξάρτητους –μεμονωμένους» αναρχικούς – κάποιοι ηγέτες των οποίων είχαν και συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο βαθύ παρελθόν – αλλά σήμερα περιορίζονται στις καταλήψεις κάποιων σπιτιών (ενίοτε και σε καταλήψεις Πανεπιστημιακών Σχολών, αν και τελευταία τους έχουν «εκτοπίσει» οι πιο οργανωμένοι και καλύτερα χρηματοδοτούμενοι των δύο πρώτων κατηγοριών – ιδιαίτερα της πρώτης).
Όταν ξέσπασαν τα αιματηρά επεισόδια μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλο, το Δεκέμβριο του 2008, ο επώνυμος ηγέτης κάποιας από αυτές τις ομάδες των «ανεξάρτητων μεμονωμένων», που είχε πραγματοποιήσει κατάληψη σε Πανεπιστημιακή Σχολή στο κέντρο της Αθήνας, κατηγόρησε δημόσια τους «υποκινούμενος απ’ έξω», ότι είχαν πρωτοστατήσει στους εμπρησμούς και τις βιαιοπραγίες στο κέντρο της πόλης.
Έκτοτε αυτές οι «ανεξάρτητες» ομάδες βρίσκονται σε απομόνωση μέσα στο γενικότερο «αναρχικό χώρο». Συνήθως υφίστανται «πολεμική» και από το Indymedia.
Το πιο ενδιαφέρον τώρα:
Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται πως καλύπτει πλήρως την πρώτη κατηγορία, ανέχεται τη δεύτερη και κυνηγάει την τρίτη…
Καλύπτει, δηλαδή, τους «δικούς» της, έχει κάποια ανοχή προς τους «ξενόφερτους» και καταδιώκει τους «ανεξάρτητους-μεμονωμένους».
Αυτό φάνηκε πριν λίγες μέρες, όταν την ίδια μέρα που ο «Ρουβίκωνας» επιτέθηκε στο κτίριο της «Περιφέρειας Αττικής» (στοχοποιώντας συμβολικά τη Συριζαία Ρένα Δούρου – η οποία φέρεται να κινείται ως πιθανή «διάδοχος» του Τσίπρα, εν όψει εκλογικής ήττας προσεχώς), την ίδια μέρα λοιπόν, που η αστυνομία άφηνε ανενόχλητο το «Ρουβίκωνα» να βανδαλίζει την έδρα της κας Δούρου, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν επιδρομή σε κατειλημμένο κτίριο μιας ομάδας «ανεξάρτητων μεμονωμένων» στο κέντρο της Αθήνας.
Κι έτσι στάλθηκε διπλό μήνυμα:
–Όποιος δεν είναι μαζί μας, αντιμετωπίζεται ως εχθρός μας!
«Αποδέκτες» του μηνύματος ήταν η κα Δούρου αφενός και οι «ανεξάρτητοι μεμονωμένοι» αναρχικοί αφετέρου…
«Συντονιστής» φαίνεται να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατηγορηθεί από πρώην υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» του Τσίπρα, ότι έχει «στενές σχέσεις» με τους αναρχικούς κι ότι στήνει… «αριστερό παρακράτος»!
Δεν ξέρουμε αν αληθεύει αυτή η φήμη. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι, λιγότερο «εμφανείς»…
Για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει «ρεπορτάζ», για όσα συμβαίνουν κι όσα ετοιμάζονται στο σκοτεινό αυτό «χώρο», αξίζει να τεθεί το ερώτημα:
Υπάρχουν φωτογραφίες (από κάμερες ασφαλείας στο δρόμο) που δείχνουν άτομο χωρίς κουκούλα, κατά τα φονικά επεισόδια της Marfin, αρχές Μαϊου του 2010, να εμποδίζει πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν εγκαίρως στο χώρο της φονικής πυρκαγιάς και να σώσουν ζωές;
Και ποιοι ήταν οι… «Νέρονες» που φώναζαν στους παγιδευμένους της Marfin που είχαν αλλόφρονες βγει στους εξώστες του κτιρίου – «πηδάτε κάτω, αλλιώς καήτε»;
Οι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν τότε, τελικώς έχασαν τη ζωή τους.
Περίεργο πράγμα: τα τραγικά αυτά θύματα η «ευαίσθητη Αριστερά» δεν τα θρήνησε ποτέ!Το ειδεχθές εκείνο έγκλημα δεν διελευκάνθη ποτέ, όσον αφορά τους πραγματικούς ενόχους…
Όμως, το ΚΚΕ έχει κάνει στη Βουλή πολύ ενδιαφέρουσες καταγγελίες για όσα συνέβησαν τις μέρες εκείνες – για το ποιος «κάλυπτε» και από ποια «μπλόκ» διαδηλωτών ξεχύνονταν οι κουκουλοφόροι τότε…
Η πρώτη κατηγορία των αναρχικών – που έχει σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ – φέρεται πως διατηρεί και κάποιες επιλεκτικές σχέσεις και με το χώρο της τρομοκρατίας. Όχι κατ’ ανάγκην με άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και φυγοδικούν. Αλλά σίγουρα με μέλη οικογενειών και «φίλους» φυλακισμένων, ήδη καταδικασμένων για τρομοκρατική δραστηριότητα.
Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα περίεργο «κύκλωμα», που είχε υποσχεθεί να αλλάξει το νόμο για φυλακές υψίστης ασφαλείας (το έκανε!), το νόμο για τις άδειες βαρυποινιτών (το έκανε!) και για πρόωρη αποφυλάκιση άλλων (δεν το κατάφερε να το κάνει ακόμα…)
Και βέβαια, πιέζει τώρα για την «αποφυλάκιση» της περιβόητης Ηριάνας Βασιλειάδη-Λιναρδάκη, η οποία έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής της στο Εφετείο.
Αυτό το κύκλωμα τρομοκρατεί δικαστές, πολιτικούς και δημοσιογράφους για να πετύχει τους σκοπούς του. Ίσως έχει αρχίσει να επιλέγει και εσωκομματικούς στόχους στο ΣΥΡΙΖΑ (εν όψει «τριγμών» όσο πλησιάζουν οι εκλογές). Η πρόσφατη επίθεση στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, ασφαλώς δεν ήταν «τυχαία».
Εν πάση περιπτώσει, η πρώτη κατηγορία – των φίλα προς το ΣΥΡΙΖΑ προσκείμενων κουκουλοφόρων – αρχίζει να εμφανίζεται σε ρόλο «ταγμάτων εφόδου»!
«Απαραίτητων» για να «καπελωθεί» κάθε λαϊκή αντίδραση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να «συνετιστούν» όσοι θελήσουν να ξεπεράσουν την απλή διαμαρτυρία.
Σε αυτά τα «τάγματα εφόδου» βασικό ρόλο πια παίζουν και στρατολογημένοι νεαροί λαθρομετανάστες. Οι οποίοι διεισδύουν ήδη σε ομάδες συμπατριωτών τους και προσπαθούν να «κινητοποιήσουν» κι αυτούς. Από τώρα χτίζουν τις «εφεδρείες» μιας μελλοντικής «σύγκρουσης».
Στόχος των «ταγμάτων εφόδου», σε πρώτη φάση, να ελέγξουν το «πεζοδρόμιο», να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια άλλου τύπου αναρχικών (της δεύτερης κατηγορίας των «απ’ έξω υποκινούμενων», για παράδειγμα) να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, κι όταν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τρομοκρατήσουν ευθέως τους αντιπάλους του!
Να κάνουν το βίο αβίωτο στη νέα κυβέρνηση.
Και να αποτρέψουν οποιαδήποτε δίωξή σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τα άλλα, οι αναρχικοί κουκουλοφόροι αναδεικνύονται πια σε «πρωταγωνιστές» του πολιτικού προσκηνίου!
Όπως δεν συμβαίνει σε καμιά χώρα της Ευρώπης (ή στον υπόλοιπο κόσμο).
Καθημερινά πλέον επεμβαίνουν παντού – είτε στο προαύλιο της Βουλής (λίγο παλαιότερα), είτε στο … Πεντάγωνο (πρόσφατα), είτε στην Περιφέρεια Αττικής (προχθές) είτε στα κεντρικά της ΔΕΗ (σήμερα).
Όλα αυτά είναι «ακτιβιστικές» ενέργειες, συμβολικές ασφαλώς, αλλά και απολύτως παράνομες! Και εξόχως επικίνδυνες!
Τι σημαίνει για μια χώρα να μην μπορεί να προστατέψει από ακτιβιστές
–Το Κοινοβούλιο της;
–Ή το ίδιο το «Πεντάγωνό» της;
–Ή ξένες πρεσβείες, δύο βήματα από το Μαξίμου, λίγο παλαιότερα;
–Τι εντολές έχουν τα όργανα της τάξης για την αντιμετώπισή τους;
–Και τι είδους «κανόνες εμπλοκής» απέναντί τους;
Τι έχει κάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να εξαρθρώσει το «Ρουβίκωνα», ο οποίος έχει κηρύξει και επίσημα «άβατο» την ευρύτερη περιοχή Εξαρχείων, έχει επίσημα γραφεία εκεί, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχει και… «παρέλαση» μελών του με πυροβόλα όπλα (!) στα χέρια;
Τι είδους «ανεκτικότητα» απέναντι σε τέτοιους «ακτιβιστές» είναι αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Που φτάνει στο σημείο, μετά την εισβολή τους στο χώρο της Βουλής, τα περιπολικά της αστυνομίας να μετατρέπονται σε… ταξί για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή χώρο;
Αναρχικοί βέβαια υπήρχαν από χρόνια!
Αλλά τέτοια «φιντάνια» δεν υπήρχαν παλαιότερα.
Τέτοια φαινόμενα ανεκτικότητας δεν υπήρχαν στις τριετία 2012-14.
«Ρουβίκωνας» δεν υπήρχε τότε!
Καθημερινά επεισόδια στην Πατησίων με φλεγόμενα λεωφορεία ή τρόλει δεν υπήρχαν τότε.
Καθημερινές επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπήρχαν (ούτε καν «σποραδικές» για αρκετό διάστημα).
Η αστυνομία είχε καθαρίσει με τον «Ξένιο Δία» και με την «Αμυγδαλέζα» μεγάλο μέρος του κέντρου των Αθηνών.
Και έμπαινε συχνά για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια. «Ανταρτοπόλεμος» κάθε βράδυ στο κέντρο δεν υπήρχε.
Είναι φανερό πως επί διακυβέρνησης Τσίπρα κάτι άλλαξε δραματικά.
Οι κουκουλοφόροι από «ακραίο περιθώριο» που ήταν πριν, απέκτησαν «εκλεκτικές» σχέσεις με την εξουσία, μετατρέπονται σε «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων μετασχηματίζονται πια σε «τάγματα» εφόδου.
Και προσφέρουν, άθελά τους μεγάλην υπηρεσία: αποκαλύπτουν, έτσι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέσεις με τη βία – και τους ακραίους που την ασκούν!
Και αυτός θα είναι ένας λόγος ακόμα, για να παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο! Κι εκεί θα δούμε, αν είναι… «δημοκρατικό κόμμα»!
Και τι είδους «δημοκρατικό κόμμα» είναι, όποιος φτιάχνει ή καλύπτει εγκληματικές ομάδες που κινούνται ως «τάγματα εφόδου»…
Εδώ δεν μιλάμε πια για το «αυγό του φιδιού» που επωάζεται…
Μιλάμε για τα ίδια τα φίδια που έχουν βγει από τα αυγά τους και ετοιμάζονται να δαγκώσουν θανάσιμα ό,τι έχει απομείνει από το πολίτευμά μας!
Ένας «άγνωστος Πόλεμος» ετοιμάζεται, καθημερινά πια κάτω από τη μύτη μας.
Κάποιοι πρέπει να τον σταματήσουν.
Και κάποιοι θα λογοδοτήσουν, βέβαια…
Ελπίζουμε, πριν χυθεί αίμα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ