Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Welt:«Η Ελλάδα δεν έδωσε αναγκαστικό δάνειο στο Γ’ Ράιχ»

Μια νέα γερμανική ιστορική μελέτη αμφισβητεί ότι υπήρξε το κατοχικό δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ από την Ελλάδα προς το Γ’ Ράιχ. Τα συμπεράσματα παρουσιάζει συνοπτικά η εφημερίδα Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η νέα μελέτη που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ιστορικών του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών εστιάζει στον τρόπο χρηματοδότησης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η επιτροπή «ερευνά από το 2009 τον ρόλο του προγενέστερου θεσμού του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Γ’ Ράιχ. Ως τρίτος τόμος της σειράς δημοσιεύσεων κυκλοφόρησε τώρα η μελέτη “Πόλεμος με δαπάνες άλλων” του ιστορικού Γιούργκεν Κίλιαν σχετικά με το “Υπουργείο Οικονομικών του Ράιχ και την οικονομική κινητοποίηση της Ευρώπης για τον πόλεμο του Χίτλερ”».

Η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει ότι ο γερμανός ιστορικός εστιάζει ειδικά στη συμβολή των κατεχόμενων χωρών στη χρηματοδότηση του πολέμου των ναζί, επισημαίνοντας ότι οι υπό κατοχή χώρες αναγκάστηκαν μεταξύ 1939 και 1945 να διαθέσουν -με σημερινές τιμές- πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της Βέρμαχτ. «Το πιο σημαντικό συμπέρασμα (σ.σ. της μελέτης): Οι κατεχόμενες χώρες λεηλατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από περίπου 1.200 απεσταλμένους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών του Ράιχ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συνέχιση του πολέμου. Ταυτόχρονα ο Κίλιαν αντικρούει ωστόσο τον ισχυρισμό ότι τεράστια ποσά έρευσαν από τις υπό κατοχή χώρες προς το Γ΄ Ράιχ» με στόχο τη χρηματοδότηση μιας «ευημερούσας δικτατορίας» κατά τη διατύπωση του γερμανού ιστορικού, κοινωνικού επιστήμονα και εκδότη Γκετς Άλυ.

«Βεβαίως αυτό το γεγονός δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη. Διότι οι κατεχόμενες χώρες έπρεπε να πληρώσουν το κόστος της ίδιας τους της καταπάτησης», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει: «Ένα άκρως επίμαχο ζήτημα είναι το φερόμενο “αναγκαστικό δάνειο” της Ελλάδας ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ. Ο Κίλιαν παρουσιάζει παραθέτοντας πληθώρα δεδομένων σε 24 σελίδες το ακριβές είδος των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της κατεχόμενης Ελλάδας και του Γ’ Ράιχ. Αποτέλεσμα (σ.σ. των ερευνών): Το υποτιθέμενο δάνειο δεν υπήρξε ποτέ. Αντιθέτως στόχος των γερμανών υπαλλήλων (σ.σ. του υπ. Οικονομικών του Ράιχ) ήταν να μην αφήσουν την ελληνική οικονομία να καταρρεύσει. Βεβαίως σε καμία περίπτωση με ευγενή κίνητρα: Μόνο μια λειτουργική κρατική οικονομία μπορούσε να παράσχει τα μέσα που απαιτούνταν για να καλυφθεί το κόστος της κατοχής».

«Η απατηλή ανάκαμψη τηςΕλλάδας»

Την εμφανή βελτίωση ορισμένων δεικτών της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Handelsblatt, κάνοντας ωστόσο λόγο για «απατηλή ανάκαμψη της Ελλάδας». Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ δημοσιεύει δισέλιδο γράφημα με οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα και εστιάζει στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους. «Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 οικονομική βοήθεια ύψους σχεδόν 256 δις ευρώ προκειμένου να αποφύγει μια χρεοκοπία. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν σε όσα χρήματα έλαβαν από κοινού η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία. Ωστόσο η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί. Παρότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, είναι αβέβαιο το πώς θα κατορθώσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Τα κόκκινα δάνεια θέτουν σε κίνδυνο τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η Handelsblatt

Η ίδια εφημερίδα εστιάζει ακόμη στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που απειλούν τις ελληνικές τράπεζες. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενες αντιστάσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Ουσιαστικά τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί θα πρέπει να πωλούνται. Ωστόσο βίαιες διαμαρτυρίες και μια απεργία (σ.σ. των συμβολαιογράφων) καθυστερούν τους πλειστηριασμούς». Η Handelsblatt επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μένουν πίσω στη διαδικασία περιορισμού των κόκκινων δανείων κι ενώ τα stress test της ΕΚΤ επίκεινται σε λίγους μήνες. Ο γερμανός ανταποκριτής θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα, σχολιάζοντας ότι από τη μία ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί να προστατεύσει υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, από την άλλη γνωρίζει όμως οι καθυστερήσεις στον περιορισμό των κόκκινων δανείων ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, όπως και τον στόχο της επιστροφής στις αγορές.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης επικαλείτο το σύνθημα «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Σήμερα «η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σκληρούς χειρισμούς προκειμένου να κατευνάσει τους επικριτές. Ακίνητα με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ δεν θα πρέπει να τίθενται σε πλειστηριασμό, ανακοίνωσε ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Σε αυτό συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση με τις τράπεζες, μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το διαψεύδει εμφατικά: “Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία”», δήλωσε στη Handelsblatt ο πρόεδρος της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες θέλουν αρχικά να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων. Ο Νίκος Καραμούζης υπογραμμίζει ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και προειδοποιεί: «Εάν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σχηματίσουν την εντύπωση ότι μπορούν απλά να αγνοήσουν τις δεσμεύσεις τους, οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία συνολικά απειλούνται να οδηγηθούν σε μια αδιέξοδη κατάσταση».

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: deutsche welle

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ: Έρχεται χωρισμός για Ίσσαρη και Άννα

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΙΙ Ο Μάκης ανησυχεί για τη συμμετοχή του Χρήστου στους παράνομους μαθητικούς αγώνες. Τι...