Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης στο logiastarata: Ζητώ αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας – Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με τα οικονομικά και πολιτικά καταστημένα που κρατούν την χώρα μας δέσμια


Τι λέει ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς μιλώντας στο logiastarata.gr 



-Κάποιοι προτιμούν ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα, από μια μεγάλη και ανοιχτή παράταξη
-Καλώ του 210 χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή, να πάρουν τις τύχες της παράταξης στα χέρια τους.
-Ζητώ επιτακτικά την αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας, ώστε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών
-Όραμα μου είναι το να καταφέρουμε να εκφράσουμε τη γενιά της κρίσης
-Η πλειοψηφία των πολιτών στον Α’ Γύρο έδειξε ότι επιθυμεί την πολιτική ανανέωση.
-Είμαι έτοιμος να έρθω σε σύγκρουση με όλα τα οικονομικά και πολιτικά καταστημένα που κρατούν την χώρα μας δέσμια.Το νέο δεν πέφτει από τον ουρανό, είναι προϊόν τολμηρών συγκρούσεων και ριζοσπαστικών ανατροπών
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες μιλάμε με το Νίκο Ανδρουλάκη που φιλοδοξεί να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και να αναλάβει την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Λόγω των τελευταίων τραγικών γεγονότων που προέκυψαν από την κακοκαιρία πάμε σε μια εκλογική διαδικασία δεύτερου γύρου σχεδόν στα…μουγκά αφού ούτε debate έγινε, ούτε μπορεί να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών. Πως το σχολιάζετε;

-Πρώτα από όλα θα ήθελα, με την αφορμή αυτή, να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου προς τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Η εθνική τραγωδία που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους. Αμέσως όταν έγινε γνωστό το εύρος της τραγωδίας στην Αττική, ζήτησα επίσημα από την Επιτροπή Αλιβιζάτου να προχωρήσει στην αναβολή των εκλογών. Έκρινα ότι δεν θα ήταν σωστό να στηθούν κάλπες εν μέσω πένθους και χάους. Με κάπως παράδοξο τρόπο, τελικά αποφασίστηκε η αναβολή του debate κι όχι των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, καλώ τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και αυτής της Κυριακής.

Μπορεί να κοστίσει και να δούμε μειωμένη συμμετοχή την Κυριακή;

-Νομίζω ότι πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα καλοπροαίρετος για να μην παρατηρήσει ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προτιμούν ένα μικρό και «ελεγχόμενο» κόμμα από μια μεγάλη και ανοιχτή παράταξη. Ίσως νομίζουν ότι οι χαμηλοί τόνοι των τελευταίων ημερών τους ευνοούν. Προσωπικά, δεν με αφορά καθόλου αυτή η συζήτηση. Καλώ του 210 χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή, να πάρουν τις τύχες της παράταξης στα χέρια τους.

Η συμμετοχή στον α΄γύρο ήταν ικανοποιητική αλλά ο μέσος όρος ηλικίας ήταν αρκετά αναβασμένος. Σας προβληματίζει;

-Η συζήτηση για τη συμμετοχή των νέων στα κοινά είναι μεγάλη και αρκετά πιο σύνθετη από το δημογραφικό προφίλ όσων προσήλθαν στις κάλπες του πρώτου γύρου. Ας μην ξεχνάμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2010 και μετά, δίχως δυστυχώς να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν εξ αποστάσεως παρά μόνο σε λίγες κάλπες του εξωτερικού. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να μας προβληματίσει το γιατί οι νέοι προτιμούν άλλες λύσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι ανατριχιαστικές για τη Δημοκρατία μας. Γι’ αυτό και ζητώ επιτακτικά την αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας, ώστε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, να τους πείσουμε ότι αφήσαμε οριστικά πίσω μας πρόσωπα κα πρακτικές που πλήγωσαν τον τόπο και την παράταξη.

Ποιο είναι το όραμά σας για το νέο φορέα;

-Στόχος μου είναι να συμβάλλω στη δημιουργία μιας ισχυρής και δυναμικής παράταξης, με εσωκομματική δημοκρατία, με αρχές και με παραγωγή πολιτικής. Όραμα μου είναι το να καταφέρουμε να εκφράσουμε τη γενιά της κρίσης, εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν αλλά εκείνους που έμειναν και αγωνίζονται κόντρα στις αντιξοότητες. Οφείλουμε το συντομότερο δυνατόν να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης στους πολίτες, πέρα από το μίζερο δικομματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατίας.

Στον α΄γύρο η αντίπαλός σας είχε ένα σημαντικό προβάδισμα, είναι εφικτό να γίνει η ανατροπή;

-Η πλειοψηφία των πολιτών στον Α’ Γύρο έδειξε ότι επιθυμεί την πολιτική ανανέωση. Απευθύνω κάλεσμα και σε όλες τις δυνάμεις, πέρα από τις παραδοσιακές της σοσιαλδημοκρατίας που είναι το κυρίαρχο ρεύμα, και εδικά σε αυτές που προέρχονται από την ανανεωτική αριστερά και το φιλελεύθερο κέντρο, να συμμετάσχουν μαζικά ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα μαζί. Ο αγώνας μου είναι να ηγηθούμε του προοδευτικού χώρου για να στείλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πραγματικό του μέγεθος και να αναμετρηθούμε με τον στρατηγικό μας αντίπαλο που είναι η δεξιά παράταξη.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα σε σχέση με την κ.Γεννηματά για τα οποία πρέπει να σας επιλέξουν οι ψηφοφόροι;

-Ο κάθε υποψήφιος έχει το δικό του στίγμα. Επιθυμία μου είναι να συγκροτήσω ένα ανοιχτό, θεσμικό κόμμα που θα σέβεται τα μέλη του. Μια παράταξη που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση λήψης αποφάσεων και χωρίς τους τεχνητούς διαχωρισμούς του παρελθόντος και τις αρχηγικές πρακτικές. Για να το επιτύχω, είμαι έτοιμος να έρθω σε σύγκρουση με όλα τα οικονομικά και πολιτικά καταστημένα που κρατούν την χώρα μας δέσμια. Το νέο δεν πέφτει από τον ουρανό, είναι προϊόν τολμηρών συγκρούσεων και ριζοσπαστικών ανατροπών. Πριν από μια εβδομάδα κάναμε το πρώτο βήμα για την αναγέννηση της παράταξης μέσω της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στον πρώτο γύρο των εκλογών. Την Κυριακή πρέπει να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να ολοκληρώσουμε την πολιτική ανανέωση.

Τι να περιμένει ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης με εσάς στο τιμόνι; Σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ή βλέπετε σημεία σύγκλισης;

-Θα ήταν θανάσιμο σφάλμα για τη νέα παράταξη να υποκύψει στον πειρασμό του ετεροπροσδιορισμού. Ούτε η σκληρή αντιπολίτευση ούτε η σύγκλιση μπορούν να προαποφασιστούν, είτε απέναντι στην κυβέρνηση είτε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Ανδρέας Σταματόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 103 Ο Παύλος στριμώχνεται στο δείπνο τόσο από τον Βρεττό, όσο και από τον Νικόλα. Ο...